Egészség, gondozás,  Receptek, macskaeledelek

4 ok, ami miatt fontos a macskát az életkorának és aktivitásának megfelelően táplálni!

A kiegyensúlyozott és teljesértékű táplálkozás minden macska számára fontos, a táplálkozási igények azonban a macska bizonyos életszakaszaitól függően változnak. Például egy egész nap játszó, de még mindig növekvő cicának más étrendre van szüksége, mint egy felnőtt macskának, amely mozgásszegény életmódot folytat. Íme 4 tényező, ami miatt fontos a gazdi részéről az odafigyelés!

1. Fehérje és kalóriatartalom de melyik életkorban mennyi?

A növésben lévő, kölyök cicáknak magasabb fehérje- és kalóriatartalmú állateledelre van szükségük, mert ez biztosítja az egészséges fejlődésüket. Ha ezek a táplálkozási követelmények nem teljesülnek, a cica növekedése lelassulhat, ami később egészségügyi problémákhoz vezethet. A boltban, webshopban vásárolt állateledeleknél nem kell külön figyelmet fordítani erre, hiszen ha az életkorának megfelelő macskaeledelt veszed, a receptúrát már ennek megfelelően alakították ki. Sajnos azt kell mondanunk, hogy a legtöbbször az ár a minőséggel arányban nő.

2. Elhízási problémák – a legtöbbször a nem megfelelő táplálék az oka

Az elhízás ma a macskák leggyakoribb táplálkozási betegsége. Ennek egyik oka az, hogy a gazdik nem figyelnek kellőképpen a cicájuk különböző életszakaszaira, aktivitására és olyan eledelt választanak, ami nem felel meg a kedvencük szükségleteinek.  Egy lustább szobacica nagyon könnyen felszedhet plusz kilókat, ha nem a megfelelő eledelt kapja, de igaz ez akkor is ha a megfelelő eledelből többet tesznek elé és nem tartják be a gyártói ajánlást.

3. A vemhes, vagy szoptató nőstény macskák tápanyagigénye magasabb

Vemhesség és szoptatás alatt az anyamacska szó szerint többet eszik. Ha tápanyagszükségletét nem elégíti ki, a cicái ennek következtében nem fejlődnek majd úgy, ahogy kellene. Előfordulhat, hogy az anyamacska nem tud annyi tejet termelni, hogy minden cicáját megetesse,de ezen kívül a táplálkozási hiányosságok az anya betegségeihez is vezethetnek. Egyúttal itt (is) szeretnénk felhívni a figyelmet az ivartalanítás fontosságára és a felesleges szaporulatok megelőzésére!

4. A macskákat is eléri az időskor…

Az idős macskáknak gyakran speciális táplálkozási igényei vannak, különösen odafigyelve az esetleges izületi gyulladásokra, a csontjaik és inaik egészségére. Mindemellett pedig a legtöbb idős háziállat valószínűleg alacsonyabb kalóriatartalmú, vagy ivartalanított macskaeledelt kell hogy fogyasszon, mivel már jóval kevesebbet mozognak, a túlsúly pedig tovább súlyosbítja az öregkor miatt kialakult betegségeket.  

Annak érdekében, hogy cicánk minél hosszabb és boldogabb életet éljen, az életkorát és szükségleteit figyelembe kell etetnünk.