Érdekességek,  Macskatartás, nevelés

Hogyan tedd tartalmassá a macskád életét?

Tudod milyen fontos a játék a macskák számára? Nem csak szórakoztatja és kiélheti vele a vadászösztönét, de megfelelő játékokkal tartalmasabbá és boldogabbá teheted az egész életét. Itt vannak azok a jétékötletek és tippek, amivel boldog és aktív macskát nevelhetsz, nézd csak!

Mit jelent a macska számára a játék?

A macskák számára a játék rendkívül fontos dolog. Nem csak szórakozást nyújt nekik, hanem segít fenntartani a fizikai és mentális egészségüket is, illetve lehetőséget ad a cicádnak arra, hogy kifejezze önmagát, kiélje a vadászösztönét és levezethesse a felesleges energiájét. Mindezen túl az is nagyon fontos, hogy a közös játék erősíti a köztetek lévő bizalmat és köteléket, a cicád életét pedig boldogabbá és tartalmasabbá teszi. Egyetlen egy dolog azonban nem mindegy: hogy mindehhez milyen játékot választasz!

Mielőtt játékot választasz a cicádnak, ezt értsd meg!

Cicagazdiként fontos megérteni, hogy a macskák szeretnek vadászni és a játékaik túlnyomó része is ennek az ösztönnek a kiélésére irányul. Kinézik a prédát, felkészülnek, lecsapnak és mindeközben mozognak, használják az agyukat és a bennük lévő természetes ösztönt úgy élik ki, hogy közben nem kerülnek veszélybe. Azt is fontos tudnod, hogy a vadászaton túl a macskák kifejezetten kíváncsiak, szeretnek felfedezni és rejtélyeket megoldani, így fontos az is, hogy stimulálják az agyát, az érzékeit.

Milyen játékok a legjobbak a macskádnak?

A játékokat alapvetően három részre csoportosíthatjuk és ezek mindegyike hozzásegíti a cicádat a boldog, kiegyensúlyozott és aktív élethez. Melyek ezek?

Amivel kiélheti az ösztöneit…

Olyan játékokat válassz, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy kiéljék a préda utáni hajsza élményét és a vadászat ösztönét. Minden játék, ami tollas, vagy mozog nagyszerű lehet számára, mivel ezeket könnyű mozgatni és elkapni, számára pedig ez hatalmas elégtételt és sikerélményt jelent majd! Használhatsz is interaktív játékokat is, amelyeket együtt játszhattok, ilyen például a horgász bot, de számos elemmel működő interaktív macskajáték is van a piacon. A lényeg: vadászatra ösztönözzön!

Ami megmozgatja az agyát…

Azok a játékok is tökéletes választásnak bizonyulnak, melyek stimulálják a cicád érzékeit és megdolgoztatják az agyát. Ilyenek a különböző intelligenciajátékok, melyeknél például egy kis gombot kell megnyomnia a rejtett jutalomfalat megtalálásához, vagy amihez egy alagúton, vagy labirintuson kell végigmennie.

Amihez nem kell a társaság…

Bár igénylik a társaságodat és a közös játékot, ugyanúgy szeretnek magányosan is akcióba lépni és játszani, ezért legyen a készletben olyan macskajáték is, amit önállóan is élvezhet. Ilyenek a labdák, vagy a kis játékmadarak, egerek, amik gurulnak, vagy pattognak, esetleg könnyedén csúsznak a padlón. A cicád élvezni fogja hogy üldözheti és elkaphatja ezeket, még akkor is, amikor egyedül van otthon. Apropó! Olvastad már a cikkünket a macskák titkos életéről? Megtudhatod belőle, hogy mit csinál a macskád, ha éppen nem vagy otthon!

Mire figyelj oda a macskjátékok beszerzésénél és használatánál?

Ha teheted, akkor fenti három játéktípus kombinációjából állítsd össze a macskajétékok készletét, legyen olyan közte, ami megmozgat és a vadászösztön kiélésére szolgál és olyan is, ami inkább az agyát és az érzékszerveit dolgoztatja meg. Időről időre cseréld le a játékokat, vagy rotálva add oda neki, mert a cicák bizony egy idő után megunják őket és fontos számukra hogy mindig új és izgalmas kihívásokkal találják magukat szembe. Kérlek legyél alapos és körültekintő a macskajátékok választásánál, hiszen a macska biztonsága és egészsége kiemelt fontosságú! Olyan játék kerüljön csak a cicád birtokába, amit úgy ítélsz meg hogy nem lesz káros a számára, nem tudja lenyelni, megenni és semmilyen szempontból nem káros a számára. Sajnos azt kell mondanom, hogy a legbiztonságosabb és bevizsgált macskajátékok a drágább kategóriába tartoznak, viszont sokkal strapabíróbbak és biztonságosabbak is. Megéri a minőséget választani!

Ahhoz, hogy a bársonytalú kedvenced aktív és boldog maradjon, fontos, hogy változatos játékokat és kihívásokat biztosíts neki. Kísérletezz különböző macskajátékokkal, és figyeld meg, melyek lesznek a kedvencei, illetve arról se feledkezz meg, hogy a játék mellett a cicádnak szüksége van egy biztonságos és kényelmes környezetre is, ahol pihenhet és feltöltődhet. Ezekkel lesz tartalmas és igazán boldog a macskaélet!