Érdekességek

Macska az idősek otthonában – mindig jelezte előre a halál időpontját!

Abban azt hiszem minden macskaimádó ember egyetért, hogy kedvenceink különleges képességek birtokában vannak. Látnak és éreznek olyat is, amit mi nem, érzékelnek olyat is, amit mi sohasem. Ha nem hiszed, akkor itt van bizonyítékként Oscar, a mentett cica, aki rendre tudta, hogy mikor jön el a végzet és ragadja magával az embereket a halál.

A macska különleges képessége

Oscar a Rhode Island-i Providence-ben található Steere idősek otthonának lakója volt, gondozói pedig egy idő után felfigyeltek különös képességére. Az otthon lakói imádták, de a cica mindig csak annak az idős embernek az ágyára telepedett le, aki még aznap távozott is az élők sorából. Oscar mindig két órával a halál előtt már tudta, hogy itt az idő a búcsúra.

Hogy lehetséges, hogy megjósolta a halált?

A legtöbb állat érzékszerve jóval fejlettebb, mint az emberé és bár nem tudnak beszélni és lasagne-t készíteni, de cserébe olyan dolgokat is tapasztalnak, éreznek, látnak, szagolnak, ami számunkra szinte természetfeletti képességnek tekinthető. Egy betegségnél, vagy akár a halál előtt is az emberi testben olyan biokémiai folyamatok zajlanak, melyeket egy macska teljes mértékig érezhet. Oscar különlegessége abban rejlik, hogy ő ezeket a fizikai, kimutatható elváltozásokat, melyeket tapasztalt, jelezte is a külvilág felé.

Oscar, a terápiás macska

Az idősek otthona Oscar mellett még öt másik cicát is befogadott terápiás céllal, hogy az életük utolsó napjait élő lakókat megnyugtassák, felvidítsák és jelenlétükkel, dorombolásukkal segítsék. A dorombolás gyógyító hatásai köztudottak, az meg hogy a demenciában küzdő idősek mellé az egyik legjobb társ egy macska, bizonyított tény. Oscar a beköltözése után körülbelül hat hónappal kezdte meg járőr körútjait a kórtermekben, megfigyelte és megszaglászta az időseket és időnként kiválasztott egy-egy lakót, aki mellé, vagy akire rátelepedett aludni. Azért volt ez meglepően szokatlan, mert Oscar nem volt egy barátkozós típus, nem feltétlenül kereste az emberek barátságát. Az ápolók egy idő után arra jöttek rá, hogy a macska csak olyan betegeknél időzött, akik utána kb. két órával örök nyugalomra tértek. Az idősek otthonára először 2007-ben figyelt fel a nagy nyilvánosság, a cica ekkora már körülbelül száz esetben ítélt tévedhetetlenül.