Érdekességek,  Macskatartás, nevelés

Szeret a cicád? Íme 15 jel, ami bebizonyítja, hogy igen!

Védik a büszkeségüket és csak diszkréten vállalják érzéseiket, de a kedvenc szőrcsomagunk biztos hogy teljesen odáig van érted, ha az alábbi jelek közül minél többet tapasztalsz nála!

1.Üdvözöl az ajtóban

Hazaérsz a munkából, csörren a kulcs a zárban és ahogy kinyílt az ajtó a cicád már ott vár és köszönt. Nyilván ugyanezzel a lendülettel tovább is áll (kivéve ha nagyon éhes), de hát ezért szeretjük őket! Igazi egyéniségek!

2. Követ téged

Ha egy cicával élsz együtt és elfogad, szeret téged, akkor az intim szférád szerves részévé válik. Bárhová mégy a nyomodban van, elkísér fürödni és még a vécére is. Ha kizárod reklamál, kaparja az ajtót, nyávog. Fontos neki a közelséged.

3. Bámul téged

Azon kapod magad, hogy néz. Nem csak egy pillantást csípsz el, hanem a már-már zavarbaejtő bámulását, ami a csodálat és a kíváncsiság vegyes érzéseit kelti benned. „Itt vagyok, figyelek rád!” az üzenete és a tiszta szeretetének a jele.

4. Pislog, vagy hunyorog rád

Amikor a szemetek összetalálkozik, mélyen belenéz és pislant egy jó nagyot, vagy hunyorít. A nyugodtságán kívül a bizalmát is így fejezi ki (vagy éppen meglehetősen álmos – egy macskánál sosem lehet biztosan tudni…)

5. Nyávog neked

Minél többet beszélsz hozzá, annál többször beszél ő is hozzád a saját nyelvén, annál többet nyávog és kommunikál. Mintha értené, amit mondasz neki és válaszolna a kérdéseidre – hát mi ez, ha nem teljes összhang, kéremszépen!?

6. Tolerálja a babusgatást, puszit

Tudjuk, hogy a cicák többnyire utálják, ha nyünnyögtetik, babusgatják őket, de ha nem ellenkezik akkor sem, amikor puszikkal nyomod tele, sőt néha még ő kéri, hogy egy kicsit szeretgesd meg, akkor az imádatát szinte biztosra veheted! Természetesen itt is életbe lép a kaja kunyerálási metódus, mert azért na… Valljuk be, hogy nagy manipulátorok!

7. Megharapdál

Nem agresszív, semmi támadó szándéka nincs, de finom kis szeretet harapdálásokkal időnként jelzi, hogy „odavagyok érted gazdi”! Hát nem tündériek ilyenkor? Oké, aláírom hogy arra ébredni az éjszaka közepén, hogy a takaró alatt valaki éppen a lábujjaidat kóstolgatja, nem annyira kellemes, de mégis örüljünk már ennek egy kicsit (valahogy)!

8. Nyalogat

Ébredtél már arra, hogy a kis szeretetcsomagod smirglipapír kis nyelvével éppen az arcodat, kezedet, lábadat, vagy éppen a hajadat nyaldossa? Bizony, így törődik veled, márpedig ez a törődés a szeretet és az összetartozás egyik legfontosabb megnyilvánulási formája náluk. Az állatvilágban nagyon sok helyen találkozhatsz olyannal, amikor egymás szőrét, bundáját tisztogatják, kurkásszák az állatok, ezzel erősítik a kapcsolataikat, az egymás iránti bizalmukat és ezzel fejezik ki a szeretetüket.

9. Buksizik, odanyomja a fejét

Odatolja a fejét a tiédhez és picit meglöki, vagy hozzád dörgöli. Olyan mintha le akarna fejelni, pedig csak azért csinálja hogy tudd, a szívébe vagy zárva, csak számára sokkal nehezebb kifejezni azt, mit is érez. Azzal, hogy a fejét hozzád nyomja, megjelöl téged hogy nem ellenség, hanem barát vagy!

10. Megsértődik

Elutaztál nélküle? Otthon hagytad egyedül egész napra? Akkor bizony számíts arra, hogy ha megérkeztél, akkor egy ideig hideg és távolságtartó lesz. A kapcsolattartást a minimumra redukálja, kaját kér, elfogad, de szemmel láthatóan nem tolerálja a viselkedésed és jelzi, hogy ezt többet nem teheted vele! Tudom, szent meggyőződése mindenkinek, hogy a macskák nem tudják ilyen módon kifejezni az érzéseiket, de ők vajon éltek együtt hosszabb távon cicával? Milly cicámat ugyan teljes mértékben hidegen hagyja hogy ki és hova megy el nélküle, csak kaja legyen és puha takaró, de Bizsu, aki több mint tíz éve hű társunk, bizony igen hűvös és távolságtartó, ha két napnál több ideig nem lát bennünket.

11. Mutatja a pocakját és hagyja hogy megsimogasd

A bizalom egyértelmű jele, ha gyakran fekszik háton, szétvetett lábakkal és hagyja hogy a védtelen pocakját lásd, megsimogasd, esetleg megpuszilgasd. A macskák ösztönös lények és mivel a hasuk a legsérülékenyebb pontjuk, a természeteben ezt védik leginkább. Ha közel enged a legsérülékenyebb pontjához, biztos lehetsz benne, hogy az abszolút bizalmát élvezed!
Egyébként Milly legkedvesebb póza, bárhol bármikor hanyatt veti magát, teljesen indokolatlanul is…

12. Dagaszt

A cicák dagasztási szokása nem egy újkeletű pékipari eljárás, sokkal inkább a babacica korra vezethető vissza, amikor is azért tették ezt az anyukájuk oldalán, hogy fokozzák vele a tejelválasztást. Ha ez a jó szokásuk megmarad és rajtad is alkalmazza, akkor egyértelműen szülőként” tekint rád, elfogad és szeret. Másik magyarázata a tappancsnál található illatmirigyekben rejlik, ugyanis ezzel is jelölést hajt végre a hozzá tartozó területen, tulajdonon (rajtad 🙂 ).

13. Dorombol

Nyilván minden cicagazdi számára egyértelmű, hogy a dorombolás az elégedettség és a szeretet jele, ha dorombol élvezi a társaságodat, viszont azt is tudnod kell hogy akkor is csinálják ha félnek, fáj valamijük, vagy megsérültek, ezzel nyugtatva magukat.

14. Rezegteti a farkát

Tudtad, hogy a cicafaroknak milyen fontos szerepe van a kommunikációjukban? Ha dörgölőzik és a lábad köré fonja, olyan mintha megölelne, ha egyenesen tarja és még kicsit rezegteti is, akkor pedig azt fejezi ki hogy mennyire örül neked!

15. Ajándékot kapsz tőle

A gazdik többségének nem ez a kedvenc gesztusa, amit a négylábú kedvencétől kaphat a szeretet kimutatása gyanánt, de hát ez van. Az ajándé, az ajándék, még ha elég bizarr is. A különböző levadászott állattetemekkel, bogarakkal nem csak azt szeretnék kifejezni, hogy „nesze, te szerencsétlen, még vadászni se tudsz”, hanem azt is, hogy „gondoskodom rólad”.

Ennél a pontnál azért szeretném felhívni a figyelmet a felelős állatartás fogalmára, hiszen azon túl hogy a szabadon tartott cicák önmagukban is veszélynek vannak kitéve, olyan állatpopulációkat is veszélyeztetnek a vadászatukkal, melyeket óvnunk kellene (pl. énekesmadarak).

16. A közeledben alszik

Ahogy keresi a társaságodat és követ téged, úgy keresi a testi kontaktust akkor is, ha alszik. Ilyenkor nyugodt és jóval kiszolgáltatottabb, mint éberen, ezért ha mellette, vagy a közelében lehetsz és nem bújik el „védettebb helyre” egyértelműen bízik benned.

Több pontot is találtál, amit a te cicád nem teljesít? Ne keseredj el, hiszen még ez sem jelenti azt, hogy ő egyáltalán nem szeret! Jusson eszedbe, hogy a cicák igazi egyéniségek, szuverén lények, így az érzelmeiket is nagyon különleges módon képesek kifejezni. Valószínűleg a mi felsorolásunk sem teljes, így ha kiegészítenéd írj nekem nyugodtan egy e-mailt!

Ezeket a cikkeket se hagyd ki!

4 vitathatatlan tény, amit a macska lelkéről tudnod kell!

25 fantasztikus tény, hogy jobban megértsd a cicádat!

30+1 hihetetlen tény a macskákról!

10 kép, ami bizonyítja, hogy a macskák a világ urai