Érdekességek,  Macskatartás, nevelés

25 fantasztikus tény, hogy jobban megértsd a cicádat!

A macskákat közel négyezer éve háziasították, de számunkra még sokszor mindig teljes talány a viselkedésük! Velük élünk, szeretjük őket, van arra is esélyünk, hogy egyszer tökéletesen megértjük mire gondolnak és mit akarnak? Íme 25 fantasztikus tény a cicákról, hogy egy lépéssel megint közelebb kerüljünk hozzájuk!

  1. A macskák és az emberek között különleges kötelék van, ezt mindig is tudtuk. De vajon azt is észrevetted, hogy csak velünk, emberekkel kommunikálnak nyávogva? Minden más állatnak sziszegnek, fújnak, különleges hangokat adnak ki, vagy az orruk összeérintésével, szaglászással kommunikálnak.
  2. Az ember manipulálására is használják a hangjukat, változtatják a hangszínüket. Ha élelmet akarnak, akár sírós hangot is kiadhatnak a szent cél érdekében. Azt hiszed nem ennyire okosak? Na csak figyeld meg a későbbi pontokban, hogy mennyire nincs igazad!
  3. A macskáknak is lehetnek pattanásaik, de korántsem csak a tini korban lévő cicáknál jelentkezik és nem is a pubertás az oka. A pattanások általában az állukon jelennek meg, a kiváltójuk pedig stressz, vírus, vagy a cicatartás nem megfelelő higiéniája (például ha az etető, vagy itatótáljuk nincs rendszeresen tisztítva)
  4. A legtöbb cica a napja kétharmadát alvással tölti, tehát például egy kilenc éves macska életének csak három évét tölti ébren, a három éber évből pedig egyet kizárólag csak a bundája ápolására fordít!

5. A macska okos állat, gyorsan megtanulja a saját nevét és minden egyes alkalommal meg is érti, amikor a nevén szólítod, csak éppen időnként úgy dönt, hogy figyelmen kívül hagyja. A szakemberek szerint ez azért történik, mert a történelem során a macskák háziasítása nem azért történt, hogy az emberek parancsainak engedelmeskedjen, így ők nem hódoltak be teljesen – ellentétben a kutyákkal.

6. Miért van az, hogy a cicák üresnek ítélik a tálkájukat, holott a széleinél még bőven akad ennivaló? Vagy a közvetlenül elé tett falatot sem veszi rögtön észre? Mert az elöl ülő szemei széles látómezőt, mintegy 185 fokos látószöget biztosítanak, a perifériás látásuk is remek, azonban az orruk előtt lévő területet nem érzékeli a szemük.

7. A cicák számára teljesen mindegy milyen színű a tálkája, vagy a kispárnája. Színlátásuk korlátozott, de azért nem annyira, hogy csak fekete-fehér képeket lássanak. A színtartományból a kék, a zöld és a sárga színeket érzékelik.

8. Ugye téged is lenyűgöz (vagy néha halálra rémít) a sötétben felvillanó macskaszem? A macskák szemében van egy speciális fényvisszaverő réteg, az úgynevezett tapetum lucidum, ami a szemfenéken elhelyezkedő festékes réteg egyik része. A festékes rétegben a fény ugyan elnyelődik, de a teptum lucidum visszaveri azt, sőt könnyen nagyítja is a beérkező fényt. Ez teszi lehetővé a macskának, hogy körülbelül hatszor jobban lát az embernél gyenge fényviszonyok között, vagy a sötétben.

9. A macska szíve sokkal gyorsabban ver, mint a miénk, körülbelül 110–140 dobog minden percben. Amitől mi már orvoshoz rohannánk, az nála teljesen természetes, ne izgulj ha esetleg tapasztalod!

10. Mennyire intelligensek és okosak a macskák? A kérdésre a választ az állatok agyában lévő neuronok száma mutatja meg, ami egyenes arányban áll azzal, hogy mennyire bonyolult összefüggéseket képesek felismerni és mennyire hatékonyan tudnak információt feldolgozni. A macska agykérge 300 millió neuront tartalmaz, ezzel szemben a kutyáknak csak körülbelül 160 milliójuk van. Ugye milyen megdöbbentő adat? Mindig mondtam, hogy a macskák okosak, olyannyira hogy még azt is megválasztják kinek mutatják meg az intelligenciájukat és kinek nem. Ha kíváncsi vagy a többi élőlény neuronkapacitására is ITT megtalálod a teljes listát a szivacsoktól az emberekig.

11. Biológiailag a macska agya nagyon hasonló a miénkhez. Szinte azonos agyi régióink vannak, amelyek gondoskodnak az érzelmeinkről, így van esély arra is, hogy te és szőrös kisbarátod néha pontosan ugyanúgy érzitek magatokat, vagy legalább is nagyon egy hullámhosszon tudtok lenni érzelmileg.

12. A hosszabb távú memóriájuk sokkal fejlettebb, mint például a kutyáknak, így egészen régi emlékeket is képesek visszaidézni. Egy bántalmazott cica sokáig emlékezni fog arra, hogy mit tettek vele, ugyanakkor a megentője, vagy a gazdi szeretete is bevésődik az emlékezetébe.

13. A cicák a saját testhosszuknál mintegy hatszor nagyobb távolságra is képesek ugrani, mindezt az erőteljes izomzattal rendelkező hátsó lábaiknak köszönhetik. Ugye Te sem gondoltad komolyan, hogy majd nem ugrik fel az asztalra, vagy a könyvespolcodra? Ettől jóval magasabbra is eljuthat, ha akar…

14. Nem tudjuk, hogy a brit tudósok kutatási munkáiban mennyire tudunk megbízni, mindenesetre az ő tanulmányaik mutatták ki, hogy jobb- illetve bal kezes mancsos cicákat is megkülönböztethetünk. Ha bonyolultabb feladatot kell elvégezniük a cicáknak, akkor a nőstények általában jobb, míg a kandúrok nagy többségében a bal első mancsukat használják leginkább. Mindezzel szemben az emberek 90%-a jobbkezes, a fennmaradó 10%-ban pedig több a férfi, mint a nő.

15. Az ember fülének mozgatásához 6, míg a macskák fülének mozgatásához 20 izom szükséges és szükséges is ennyi, hiszen 180 fokban képesek azt mozgatni, akár külön-külön is (de fülük botját sem mozdítják a nevük hallatára, csak ha alutasakos van a kezedben)

16. Nagyon erős a hallásuk, a 64 kHz-es hangokat is meghallják, míg az emberek csak 20 kHz-et tudnak észlelni.

17. Az a tény, hogy egy macskával élsz együtt, már önmagában is jót tesz az egészségednek. Kutatások kimutatták, hogy a cicagazdik harmadára csökkenti a sztrók és szívinfarktus veszélyét.

18. Azért dörgölőznek, hogy megjelöljenek és (részben) azért mosakodnak, hogy eltüntessék magukról a szagodat.

19. A cicák mindig is központi szerepet töltöttek be az ember életében és megalapozták a kiegyensúlyozottságunkat, vidámságunkat. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Youtube-on fellelhető legrégebbi cicás videó, melyet 1894-ben rögzítettek boxoló cicákról. Van kedved megnézni?

20. Állítólag meg tudják inni a tengervizet, mert a veséjük képes kiszűrni a sót (ezt inkább soha ne próbáljuk ki), ellenben nem érzik az édes ízeket (nem csak felesleges, de rendkívül káros is az egészségüknek a cukor, soha ne adj neki ilyen élelmiszert!)

21. A karmaik segítségével könnyedén fel tudnak mászni a legmagasabb fára is, de mivel ezek a karmok mind lefelé görbülnek, így a lejutásban már nem jelentenek segítséget, sőt! Gyakran a tűzoltókat kell bevetni egy-egy ilyen felfedező cica megmentéséhez…

22. Átlagosan 24 szálból áll a bajszuk, ami nem csak dísznek van a cicafejeken. A bajszukkal például távolságot is érzékelnek.

23. Képzeld! 20155 cicaszőrszál jut egy négyzetcentiméterre, hát így nem is csoda hogy annyit kell utánuk a lakásban takarítani!

24. A rezgésekre, vibrációkra extrém módon érzékenyek, a földrengéseket például 15 perccel az emberek előtt képesek észlelni (mégis megesik, hogy a lustaság győz és átalusszák az egészet)

25. A kifejlett cicáknak összesen harminc foguk van, a kismacskáknak pedig huszonhat, amit fél éves koruk körül váltanak, hasonlóan mint ahogy az ember a tejfogakról, maradandó fogakra vált.

Plusz 1 érdekesség! Isaac Newton találta fel a macskaajtót, mivel saját macskája, Spithead állandóan félbeszakította a fénnyel való kísérleteit, mikor nyitogatta az ajtót. Hiszünk a mítosznak, de hogy valóban igaz-e!?!

Ezeket a cikkeket se hagyd ki!

4 vitathatatlan tény, amit a macska lelkéről tudnod kell!

30+1 hihetetlen tény a macskákról!

10 kép, ami bizonyítja, hogy a macskák a világ urai

Szeret a cicád? Íme 15 jel, ami bebizonyítja, hogy igen!