Egészség, gondozás,  Macskatartás, nevelés

Miért harap meg a macskám? Tuti tippek a támadás megelőzésére

Ha a játék hevében véletlenül megkarmol, vagy harap a cicád, azzal semmi gond nincs és valószínűleg már te is tapasztaltad. A baj ott kezdődik, ha a kedvenced szándékosan teszi mindezt, megharap vagy rád támad és ezzel fájdalmat okoz. Te tudod miért viselkedik így a macskád? Mit tehetsz, hogy ezt megelőzd? Tippek és trükkök a cikkben!

Miért harap a macskám?

Ha macskánk harap, agresszíven viselkedik az a szakértők szerint több okból is lehet. A harapás jelenthet dühöt, félelmet vagy fájdalmat is. A gazdi dolga megérteni macskája viselkedését és ha egyedül nem megy állatorvos vagy állatpszichológus segítségével megoldani a problémát.

Ne felejtsük el, a macskák önálló kis lények, nagyon makacsok és öntudatosok, a harapással sokszor csak azt próbálják jelezni, hogy elég volt. Igen imádják a simogatást, a kényeztetést, de csak addig amíg nekik is jó. Amit ki nem állhat egy macska, ha megzavarjuk alvás, pihenés közben vagy ok nélkül felvesszük.  Bizonyos macskák, ha elegük volt a társaságunkból egyszerűen elsétálnak más cicák viszont harapnak. Ha ez megtörténik ne húzzuk el a kezünket, akkor macskánk nem küzd és elengedi a kezünket.

Félelmet egy másik állat, egy kisgyermek, sőt akár az is kiválthat a macskánál, ha a gazdi erélyesebben szólt rá. Ilyenkor a macska védekezik azért támad. Ha megütöd a macskád (amit sose tegyél) vissza fog vágni és támadni fog.

Ha beteg és fájdalmai vannak azt nem csak az agresszív viselkedéséből fogjuk látni. Ilyenkor kiskedvencünk étvágytalan, nem olyan éber, mint korábban volt. Ha ilyet tapasztalunk keressük fel az állatorvost.

A gazdival való közös játék is agresszív viselkedést válthat ki. A közös birkózások során kiskedvencünk ellenségként tekint ránk, akit le kell győzni. Mellőzük az ilyen játékot és vegyünk neki olyat, amivel együtt játszhatunk. Ilyen például fonalon rángatható műegerek, a botra szerelt tollas pamacsok stb. Saját játékot is érdemes beszereznünk, imádják a csörgő- zörgő, guruló játékokat. Sokszor egy egyszerű alufólia golyó is megteszi és órákra lekötöttünk kiskedvencünk figyelmét.

Ha a macskánk sok időt tölt otthon a négy fal között egyedül ingerszegény környezetben bizony unatkozhat és könnyen agresszívvá válhat. Vegyünk neki foglalkoztató játékokat és macskabútort amire felmászhat ugrálhat és nem fog unatkozni. Ezen kívül fontos a minőségi együtt töltött idő. Egy jó gazdi mindig tanít és fejleszt. A macskák is taníthatók csak sokkal több időt és türelmet igényelnek, mint a kutyák.

Fontos, ha cicánk agresszívan viselkedik, sose büntessük. Nem tudja összekapcsolni a büntetést a saját viselkedésével. A büntetés a gazdihoz fogja kapcsolni és ugye azt nem akarjuk, hogy féljen tőlünk a cicánk?

Mit tudsz tenni a macskaharapások megelőzésére?

A macskák imádnak játszani, ezért harapás megszüntetésének talán egyik legjobb módszere, ha játékos eszközökkel tanítjuk meg macskánknak mit lehet és mint nem.

Játék közben a macskák ösztönösen vadásznak ezért a karmolnak és harapnak. Nekik egy kis játékos harapás nem jelent fájdalmat a gazdinak kell megtanítania, hogyan játszathat a mancsával és hogy sosem szabad harapnia.

Játék közben, ha cicánk jól viselkedik nem karmol és nem harap érdemes jutalomfalatokkal ösztönözni, ezzel megtanulja, hogy a mancsával, visszahúzott körmökkel is tud játszani. Fontos, hogy fokozatosan növeljük a játék intenzitását és figyeljük a cica viselkedését. Ha túl izgatott lesz és harapni kezd, azonnal fejezzük be a játékot. A cicák imádnak játszani legyen szó kölyök vagy felnőtt macskáról és a játék vége azonnali jelzés számukra. Egy kis idő után a cicánk össze fogja kapcsolni a saját agresszív viselkedését a játékidő végével.

Persze amíg a cica tanulja, hogy a gazdit nem szabad megkarmolni, megharapni addig legyen egy olyan játék és hely a lakásban, amelyen nyugodtan kiélhetik vadászösztönüket. Itt nem olyan játékra gondoltunk, amit párszor eldobunk neki, legyőzi majd megunja. A cicáknak aktív játékra és nagy térre van szükségük.

Összegezve a fentieket, nincs olyan, hogy rossz macska unatkozó macska viszont van, aki vágyik a velünk töltött minőségi időre. A cicák nevelését mindig már kölyökkorától kezdjük el, hiszen később nem fogja érteni, hogy miért nem szabad, ami addig szabad volt.

Ezeket a cikkeket is olvasd el a támában:

Harap, karmol, támad! Mi a teendő, ha agresszív a cica?

Segítség! A cicám simogatás és játék közben is támad!

4 macskafajta, amit egy állatorvos SOHA nem választana magának! Na de miért???