Egészség, gondozás

Alomgondok – Ezek a tuti tippek segítenek, ha a cica az alom mellé pisil!

A cicák gyorsan lesznek szobatiszták és legalább ilyen gyorsan el is tudják felejteni, amit már egyszer megtanultak. De mi okozza náluk ezt a hirtelen viselkedésváltozást? Mit tehet ez ellene a gazdi? Tuti tippek aggódó gazdiknak.

Első és legfontosabb dolog, ha ilyet tapasztalunk akkor keressük fel az állatorvost. A megváltozott viselkedés utalhat hólyag és veseproblémára is és mint tudjuk a veseprobléma nagyon gyakori a cicáknál főleg idős korban. Ha az orvos is megerősítette, hogy semmilyen egészségügyi problémája nincs kedvencünknek akkor érdemes megvizsgálni változott-e valami az utóbbi időben cicánk környezetében. A cicák rendkívül érzékenyen reagálnak a legapróbb változásra is és a stressz hatására megváltozhat a viselkedésük.

Érzékenyen regaálnak a legapróbb változásra is…

Ne felejtsük el kedvencünk sosem azért piszkít az alom mellé mert minket akar bosszantani. A gazdi feladata a kiváltó okot megtalálni és mielőbb orvosolni, hiszen egy idő után kialakul a megszokás és utána már sokkal nehezebb visszaszoktatni őt az alom használatára. A legjobb esélyed akkor van, ha:

  • A probléma kevesebb mint egy hónapja áll fent
  • A házban csak néhány helyre piszkít oda a cica
  • Csak egy cica él a háztartásban

Almon kívül pisilés és a stressz

Mint fentebb is írtuk, a cicák rendkívül érzékenyen reagálnak a legapróbb változásra is. A cicák szeretik az állandóságot, ez jelenti számokra a biztonságot. Átrendezted a közelmúltban a lakást? Új helyre került az alomtálca? Esetleg új alomtálcát vettél kedvencednek? Ezek mind lehetnek a kiváltó okok. De olyan egyszerű dolgokra is érdemes gondolni, hogy érkezett -e mostanában számára idegen ember a lakásba, akitől félt. Leggyakoribb kiváltó okok a következők lehetnek:

  • Költözés, felújítás
  • Idegen ember vagy állat a lakásban
  • A szoba átrendezése, új bútorok
  • Ha más állat is élt a lakásban és az elpusztult
  • Szokatlan zajok, illatok.

Nem jó almot használok?

Igen meglehet, ugyanis a cicák még erre is érzékenyek. Nincs tuti bevált tipp minden gazdinak ki kell tapasztalnia kiskedvence melyik alomba szeret pisilni és melyikbe nem. Megváltoztattad az alomtálca helyét? Új almot vettél? Túl sok vagy épp túl kevés alom került az alomtálcába? Nem takarítod elég gyakran vagy épp ellenkezőleg túl gyakran takarítod az alomtálcát (utálják a fertőtlenítő szagát)? Esetleg másik állat is használja ugyanazt az alomtálcát? Az alomtálca kellően elszeparált csendes helyen van a lakásban? Ezek mind hatással lehetnek arra, hogy nem jó helyre pisil a cica!

Gyakran jelent gondot egy másik állat érkezése a családba…

Mit tehet a gazdi, hogy a cicája újra az alomba piszkítson?

Ha a fenti pontokon mind végig haladtál, de továbbra se találod a kiváltó okot akkor is van megoldás:

  • Ha túl régi az alomtálca, cseréld le. Hiába takarítod alaposan egy idő után sok szag ülhet meg benne, amit lehet te nem érzel viszont a cicát zavarhatja.
  • Ha teteje van a cicavécének vedd le, ha nincs vegyél olyat, amin van. Lehet így már tetszeni fog neki.
  • Helyezd át oda az alomtálcát, ahova piszkítani szokott (alapos takarítás után). Ha újra az alomba piszkít az nagyon jó, kezd el apró lépésenként visszahelyezni az alomtálcát az eredeti helyére (minden nap csak egy kicsit mozdítsd arrébb). Ha követi az alomtálcát akkor nyert ügyed van.
  • Ügyelj a tisztaságra, naponta többször távolítsd el az alomból a végtermék. A cicák tiszta állatok csak tiszta helyre piszkítanak.
  • Ha több cicád van tegyél ki több alomtálcát.
  • Utolsó tipp, kicsit fura lehet miután mindig mindenhol azt hallod, hogy a cicáknak állandóság kell. De próbálj ki egy új macskaalmot, hátha kedvencednek csak egy kis újdonságra van szüksége. Vagy az eddig használt alom minősége változott, amibe már nem piszkít szívesen.

Ha cicád a szőnyeget használja cicavécének a legfontosabb, hogy megszűntesd a szagot. Lehet, hogy te nem érzed, de ő érezni fogja és oda fog piszkítani, ahol a szagot érzi. Ha nem tudod, hogyan tűntesd el hatékonyan a szagot a szőnyegből akkor itt van egy korábbi cikk, ami segíthet.

A táplálékkiegészítők sokat segíthetnek…

Táplálékkiegészítők alomproblémára?

Ezekre akkor lehet szükség, ha a fenti tippek nem orvosolják hosszútávon a problémát. Lehet, hogy a stresszfaktort kiiktattuk kedvencünk életéből, de a cicák nem felejtenek (csak azt felejtik el nagyon gyorsan, ha valami rosszaságot csináltak). Fontos megjegyezni, hogy a táplálékkiegészítők önmagukban nem jelentik a megoldást, de kiegészítő kezelésként alkalmazhatóak. Ezek a készítmények elsősorban a feszültség enyhítésére szolgálnak, nyugtató hatásúak.

A táplálékkiegészítő, stresszkezelő készítményeket két csoportra bonthatjuk, sőt a jobb hatékonyság érdekében együtt is alkalmazhatjuk. Külső készítmények esetén a feromonos párologtatók a leghatékonyabbak. Belsőleg pedig főleg a cicák esetében érdemes kifejezetten kisállatok számára készült úgynevezett cbd készítményeket használni. Ezek a táplálékkiegészítők kaphatóak csepp, illetve pasztilla változatban is, illetve van erősebb és gyengébb is. A probléma súlyosságától függ melyiket érdemes használni. Adagolásuk könnyű és nem jár stresszel a cica számára. A pasztilla változatot imádják a cicák, jutalomfalatként adhatjuk nekik. Ha inkább a cseppet válasszuk akkor érdemes jutalomfalatra csepegtetni.

Ezek a készítmények nem csak a stressz kezelésben nyújtanak segítséget, de magas az ásványi anyag és vitamin tartalmuk is. Amellett, hogy nyugtató hatásúak, megoldást jelenthetnek szőr, illetve bőrproblémák esetén, illetve fájdalomcsillapító hatásuk is van, beteg és idős cicáknál is kiváló hatásfokkal alkalmazhatók.