Macskatartás, nevelés

Gyerek és a macska egy háztartásban – Mire figyeljünk?

Sajnos még mindig él az a tévhit, hogy ha kisbaba érkezik a házhoz akkor a cicának mennie kell. Pedig az ő együttélésük is lehet harmonikusan, ha felkészítjük cicánkat az új családtag érkezésére és néhány szabályt lefektetünk. Hogyan? Összegyűjtöttünk néhány tuti tippet!

Mire figyeljünk ha jön a baba?

Mint már több cikkben kitértünk rá (ITT és ITT is), a macskák a legapróbb változásokra is nagyon érzékenyen reagálhatnak. Márpedig egy kisbaba érkezése nem kis változást okoz a család és ezáltal a macskánk életében. A legfontosabb, hogy cicánkat minél előbb fokozatosan készítsük fel a változásra, így amikor a kisbaba megérkezik az összeszoktatás sokkal gördülékenyebben fog menni.

Egészségügyi óvintézkedések

Macskatulajdonosként bizonyára hallottunk már a toxoplazmózisról. Ez minden várandós cicatulajdonos legnagyobb félelme és pont emiatt mondja leggyakrabban az orvos, vagy egy családtag, hogy a macskának mennie kell. A toxoplazmózis egy parazita, amely átterjedhet a macskáról az emberre, ezáltal pedig az anyáról a születendő babára is. Számos egészségügyi problémát okozhat a gyermeknél, például vakságot, süketséget vagy vízfejűséget.

A legegyszerűbben úgy lehet elkerülni a fertőzést, ha nem érintkezünk kóbor állattal, illetve állati ürülékkel. Vagyis várandóság alatt ne mi cseréljük a cicaalmot, kérjünk meg rá valaki mást. Ha mégis nekünk kell kicserélni az almot, használjuk kesztyűt és maszkot, illetve utána alaposan mossunk kezet. Ha tehetjük, kedvencünket tartsuk a lakásban, hogy ő se érintkezzen más kóbor macskákkal. Ezeket a szabályokat érdemes a baba születése után is betartani, mivel a fertőzés kisbabákra is ugyanúgy veszélyes lehet.

Ha az alapvető higiéniás szabályokat betartjuk nem kell félnünk attól, hogy bármilyen betegséget elkaphat a baba a cicánktól. Az embereket főleg emberi kórokozók fertőzik, tehát ha buszozás után mosatlan kézzel eszünk egy fagyit, az sokkal veszélyesebb, mint megsimogatni egy macskát.

Változások lépésről lépésre

Amikor elkezdjük átrendezni a lakást a baba érkezése miatt, fontos, hogy fokozatosan tegyük, hogy cicánk is hozzá tudjon szokni a változáshoz. Töltsünk vele minél több időt, hogy ez a változásokkal teli időszak stresszmentes legyen mindenkinek.

Néhány tuti tipp, ami segíthet:

  • Szoktassuk hozzá a macskánkat a gyakoribb érintésekhez és simogatásokhoz, és figyeljük meg közben a reakcióit, mit szeret, mit nem.
  • Ha kedvencünk eddig játszhatott a kezünkkel, arról mielőbb szoktassuk le, mert gyengédebb játék közben is komoly sérülést okozhat a babának. Tanítsuk meg, hogy csak a játékszerekkel játszhat.
  • Szoktassuk hozzá a macskát a babahangokhoz -mint a gügyögés vagy a sírás- úgy, hogy lejátszunk neki videó- és hangfelvételeket. Eleinte csak halkan, majd idővel növeljünk a hangerőn. A cicák ugyanis nem szeretik a hangoskodást márpedig egy baba rendkívül hangos tud lenni.
  • Vezessünk be babaillatokat, tárgyakat az otthonunkba, ilyen lehet a púder vagy a babasampon. Sőt tehetünk pár cseppet magunkra is ezekből az illatokból játék vagy simogatás előtt, hogy pozitív élményhez tudja társítani az új illatokat.
  • Hagyd, hogy felfedezze az új bútorokat, megismerje az illatokat és megtanulja merre vannak ezek a lakásban.
  • Ha szeretnél szabályokat, dönts róluk és következetesen tartasd is be. Például ha nem szeretnéd, hogy a kiságyba feküdjön, vagy a pelenkázóra felmenjen, akkor ezeket minél előbb kezdd el alkalmazni, hogy mire jön a baba, megtanulja, hozzászokjon.

Így kezdj hozzá és simán fog menni!

Amikor hazaviszed a korházból kisbabádat legjobb, ha először csak te lépsz be a lakásba. Pár nap a gazdi nélkül nagyon hosszú idő tud lenni egy cicának. Legyetek pár percet kettesben, simogasd beszélj hozzá. Ha látod, hogy nyugodt azután bemutathatod neki az új családtagot is. Az ezt követő hetekben amennyire lehet töltsetek sok időt együtt.  Sose hagyjuk őket ketteseben de engedjük, hogy a cicánk tegye meg az első lépést. Segítheti az összeszoktatást, ha adunk cicánknak egy takarót vagy egy ruhadarabot a baba illatával. Fontos, hogy legyünk nagyon türelmesek, ez rendkívül stresszes időszak lehet bársonytalpú kedvencük számára. Miután az összeszoktatás sikeres volt se hagyjuk őket ketteseben, hiszen véletlen alvás közben cicánk ráfekhet a babára, ami fulladáshoz vezethet.

Ami a baba születése után a legnagyobb problémát jelentheti az a féltékenység. Cicatulajdonosként bizonyára tapasztaltad, hogy a macskák milyen féltékenyek tudnak lenni. Ahhoz, hogy ezt elkerül érdemes minden nap legalább tíz-húsz percet kettesben töltened kedvenceddel. Simogasd, játssz vele, igy nem érzi magát elhanyagolva, nem fog unatkozni és féltékeny sem lesz. Illetve a kedvenc helyeit hagyjuk a megszokott helyen. Nekik is kell egy nyugis biztos pont a lakásban, ahol egyedül lehetnek.

A cicák és babák igenis képesek együtt élni, ha mi is akarjuk és teszünk is érte!