Egészség, gondozás,  Macskatartás, nevelés

10 tipp az utcán élő macskák szelídítéséhez és befogadásához

Az utcán élő, elvadult macskák, akik soha nem találkoztak, vagy barátkoztak közelebbről emberrel, esetleg már korábban csalódtak is egy gazdiban, bizalmatlanok, félősek, akár aggresszívek is lehetnek. Ezek a cicák nem tanultak szocializálódni kölyökkörukban, így nehezebb őket kézhez szoktatni. Tíz tippet mutatunk most, amik segíthetnek neked, hogy megbarátkozzatok és közelebb kerüljetek egymáshoz!

1. Állatorvos

Egy utcai macskánál az első kell legyen az állatorvos, ami nem egyszerű, hiszen nem tudod könnyen megfogni. Segíthet ha étellel csalogatod be a hordozóba. Meg kell nézni ivartalanított e, férgek, bolhák vagy más élősködők vannak e benne. Megtudhatod hány éves, milyen fajta. Ezeket hamar ki kell vizsgáltatni, hogy tudd a további táplálást, kezelést, személyes igényeket kielégíteni, de a doki mindenben segít, mindent el tud mondani, hogy mire lesz szükséged.

2. Türelem

Egy félénk macskához rengeteg türelem és idő kell. Ez függ a az egyed genetikájától, háttértörténetétől is. Vannak, akik hamar kézhez szoknak, de ez a folyamat akár hónapokba is telhet. Nem szabad semmit siettetni, erőltetni. Látni fogja hamar, hogy biztonságban van melletted. Engedd meg hogy ő kezdeményezzen, igazodj hozzá.

3. Ne tegyél felé hirtelen mozdulatot

Bármit csinálsz, mindig hagyd, hogy ő kezdeményezzen, és megvizsgálhassa az adott szituációt. Ha szeretnél közeledni hozzá, nagyon lassan tedd, úgy hogy látja a kezeidet. Amint elkezd felállni, hátrálni, hagyd abba. Ezzel ugyanis jelzi, hogy a személyes terében vagy és ez neki nem kívánatos. Ilyenkor hátrálj, vagy állj csak meg. Így látja hogy figyelsz és reagálsz az ő személyes igényeire. Nyugodtan menj el mellette, rá nem fordtva figyelmet, egy idő után nem fog téged veszélyként érzékelni. Meg fogja szokni, hogy ha te a közelében vagy és ha elindulsz felé, az nem fenyegető.

4. Hagyd elbújni

Találni fog helyeket, amiket biztonságosnak érez a lakásban. Ezeken a helyeken ne menj oda hozzá, ne simogasd ott, ne rendezd át neki. Ha szeretnél tegyél oda egy pokrócot vagy valami párnát amin feküdhet, hogy kényelmes legyen, de ezt is csak akkor ha nem látja. Sose erőltesd hogy oda be menjen, vagy onnan kijöjjön. Ott biztonságban érzi magát a cica, nyugodtnak, ami nagyon fontos. Ha úgy érzi majd az állat, hogy nincs szüksége a menedékére, akkor magától fogja elhagyni.

5. Mindig legyen neki tiszta víz és étel

Az utcai macskák ritkán találnak rendszeres, minőségi táplálékforrást. Így általában amint kapnak ételt, azonnal felfalnak mindent, amennyit csak bírnak, hiszen nem biztosak benne, hogy az következő alkalommal is találnak e. Ne lepődj meg ha a cicád a rossz étel miatt, ami az első hetekben kipucolódik a szervezetéből, áldatlan szagokkal ereszt tele egy helyiséget, ez el fog múlni, valamint nagyon gömbölyű, püffedt is lehet a hasa. Ez is le fog menni néhány hónap alatt, mikor rendbejön az étkezése. (De mindenképp érdemes orvossal beszélni erről, nehogy egyéb problémát jelezzen). Figyelj oda, hogy mindig legyen kint neki táp, ahova zavartalanul odamehet. Az elején érdemes olyan helyre dugni neki, ahova te nem mész, nincs annyi zaj, nyugodtan ehet. Mikor már összeszoktatok, utána teheted neki nyílt helyre is, de sose zargasd evés közben. A táplálás függ fajtától, kortól, ivarosságtól és természetesen az ő igényeitől.

6. Jutalmazd meg ha a közeledben van, vagy engedi, hogy megérintsd

A veled való érintkezés pozitívan kell hogy rögzüljön. Ezen segíthetsz, ha jutalomfalatokkal szoktatod a közeledbe. Megtanítod neki, hogy nyugodtan elveheti a közeledből, akár egy kis idő múltán a kezedből. Ha megengedi, hogy megsimogasd, szintén jutalmazd meg. Ezt a szokást elhagyhatod, ha már rendszeresen jön oda hozzád. Az alkalmankénti jutalomfalat adás egyébként sem rossz dolog, hiszen így juttathatsz neki szőroldót, vitaminokat, bármit amire aktuálisan szüksége lehet.

7. Beszélj hozzá

A legtöbb macskát megnyugtatja, ha hallja a gazdi hangját. Az új jövevény még nem ismer téged, nem kapcsol hozzád semmit. Azonban ha jelzed neki, hogy közeledsz felé, vagy éppen ételt fogsz neki adni, akkor hamar kötődni fog a hangodhoz. Akár behívni is fogod tudni. Mindig nyugodt, kedves hangon beszélj neki, sose kiabálva. Tudni fogja mikor beszélsz neki, és ez egy kapocs lehet köztetek.

8. Hagyj neki ott játékot

A befogadás után, ha már berendezkedett a ház szőrös királya/királynője, lassan vissza fog térni belé a játékkedv, valamint a kaparás iránti igény. Szerezz be neki kaparófát és szoktasd oda, hogy ne a bútoraidon élje ki magát, valamint játékot. Macskamentás párnát (nem minden macska van érte oda, de sokuk szereti), olyan játékot ahonnan nasit vagy egyéb kaját vadászhat ki. Ez abszolút egyénfüggő, hogy mire van igénye. (Például a zokni, vagy zsinórvadászoknak érdemes labdát, vagy magától mozgó játékot venni.)

9. Soha ne bántsd

Az összeszokáshoz hozzá tartozik, hogy a macskának meg kell tanulni a ház szabályait. De ezt egy félős utcai macskával sokkal óvatosabban kell lekommunikálni. Nekik általában gyengébb jelek is elegek ahhoz, hogy elijedjenek egy adott helytől. Ha például felmegy asztalra, amit te nem szeretnél, elég ha odamész és rászólsz, vagy finoman letessékeled. Utána, ha földön van, jutalmazd meg, hogy lássa, nem ok nélkül büntetted meg, ha lent marad, akkor minden rendben. Türelemmel kell őket tanítgatni, mert egy erősebb rászólás vagy büntetés elveheti a kedvüket az ismerkedéstől.

10. Ne várj el semmit

Nem minden macskából lesz ölben ülő, felkapható szőrgombóc. Vannak cicák aki egyáltalán nem igénylik ezt a fajta közelséget. Vannak akik már túl sok bántást kaptak ahhoz, hogy igazán a bizalmukba engedjenek. Ettől még a cica mindig hálás ha megmented, csak ezt a saját nyelvén fogja elmondani neked. Lehet ajándékot hoz, vagy az öledbe ül, odadugja hozzád az orrát és még sorolhatnám. Hangolódj rá a szeretetnyelvére, próbáld meg úgy átadni neki a gondoskodásodat, hogy az neki örömöt okozzon.