Egészség, gondozás,  Érdekességek

Miért van a macskámnak pufók, megereszkedett pocakja? Aggódni kell a „táskaháj” miatt?

A pufók cicák imádnivalóak és mindenki odavan értük. Mégis aggódnunk kell a megereszkedett has miatt? A rossz étrend, vagy a testmozgás hiánya okolható érte? Vagy valami egész más áll a háttérben?

Néhány hete azt vettem észre, hogy Milly cicám szőrbundája alatt, a hátsó lábainál, szinte markolható hájhurkácskák lapulnak. Nem hagyott nyugodni a dolog és utánajártam, hogy mit ír erről a szakirodalom, hiszen bármennyire is pufibbnak látszik a kelleténél, nem annyira elhízott, hogy ez indokolt lenne. Nos, a jelenséget nem kövérségnek hívják, hanem primordiális tasaknak, de hogy egyszerűbb legyen, nevezzük „táskahájnak”.

Mi az a primordiális tasak?

Ez egy, a macska hasának hosszában végigfutó bőrszövet, melynek a leghangsúlyosabb része a hátsó fele. Gyakran akkor látható igazán, ha a macska sétál, vagy fut és ez a bőrréteg vele együtt mozog. Bár a gazdik ezt igen sokszor a súlygyarapodás rovására írják, mindenféle cicát érinthet, még a vékony cicáknál is megfigyelhető időnként. Közvetlenül a macskák hátsó lábai előtt helyezkedik el és felesleges bőr és zsír alkotja. A szőr miatt szabad szemmel nem mindig észrevehető, inkább a mozgás során, oldalról láthatóbb és szembetűnőbb.

Mi a primordiális tasak célja?

A macskák „táskahájának” megjelenése (fennmaradása) genetikai okokra vezethető vissza, amelyet a vadon élő macskák első fajaitól örököltek és máig megfigyelhető még a mi cicáink esetében is. Manapság nincs semmilyen kulcsfunkciója, azonban egykor nagyon fontos szerepet töltött be.

Mire volt jó anno a „táskaháj”?

Tápanyag tárolásra alkalmas

Ahogy a púpos tevék púpjának is igen komoly tárolási funkciója van, ugyanígy volt ez a macskák esetében is. A itt lerakódott zsírtöbblet tartotta életben a macskákat, ha hosszabb ideig nem tudtak maguknak vadászzsákmányt találni, vagy élelelem nélkül maradtak.

Megkönnyíti a mozgást

Ez ugyan egy feleslegesnek mondható bőrredő, a macska hasa mégis rugalmasabb általa, könnyebben nyúlik, így megkönnyíti a mozgását.

Védelmi célokat szolgál

Ez az extra bőr- és zsírréteg egykor védelmet is nyújtott, méghozzá az igen érzékeny has számára, ha más állatokkal, vagy macskákkal harcba bonyolódott.

Macskafajták, akik általában rendelkeznek primordiális tasakkal

A jelenlegi macskafajtáknál nem minden esetben figyelhető meg a „táskaháj” jelenléte, egyes fajtáknál nyilvánvalóbb, másoknál szinte teljesen láthatatlan. A fajtatiszta macskáknál jellemzőbb, a legjobban az egyiptomi mau, a japán Bobtail, a Pixie Bob és a bengáli macskáknál figyelhető meg és gyakoribb a hím macskáknál. Milly perzsa cica, ráadásul kislány, nála mégis csodásan érezhető, markolható és hát mit mondjak… imádjuk, hogy van neki!

Ezeket se hagyd ki!

Ez a fánk-rabló cica a mi szívünket is ellopta! VIDEÓ!

Tényleg látják a macskák az elhunyt lelkeket és szellemeket? VIDEÓ!

Emberségből ötös! Tűzoltók élesztették újra az égő lakásban talált cicát

Macska fogta róka! Láttad hogyan kergette el a betolakodót a brit miniszterelnökség főegerésze? – VIDEÓ!