Egészség, gondozás,  Macskatartás, nevelés

Boldogtalan a cicád? A macska depresszió 6 jele, amire minden gazdinak figyelni kell!

Ahogy az embereknél, úgy a macskáknál is előfordulhat depresszió, tudtad? Ilyenkor a cica viselkedése egyik napról a másikra megváltozik, boldogtalannak érzi magát és ez kihat a környezete hangulatára is. Számos jel utal arra, hogy a cicád nem érzi jól magát, figyelj fel rá és találj rá megoldást! Már írjuk is a tudnivalókat!

A macskák is a testbeszdükkel, a hangjukkal és viselkedésükkel jelzik a gazdi felé, hogy bajuk van, legyen ez akár fizikai, akár lelki. Míg egyes macskák teljesen stabilak tudnak maradni szinte egész életük során, mások nagyon érzékenyek a változásokra, például egy költözésre, vagy egy új személyre, állatra a megszokott környezetében. A gazdi ébersége és az apró, figyelmeztető jelek felismerése nagyon fontos! Nézzük, milyen jelekre kell figyelned!

A macska bujkál előled

A cicagazdik hozzá vannak szokva, hogy ha hazaérnek, a cicájuk már az ajtóban fogadja őket és türelmetlenül várja az etetést, vagy a simogatást. Ha hirtelen abbahagyja ezt a szokását, sőt kifejezetten elbújik, azt jelezheti számunkra, hogy valami nincs rendben.

Próbáld meg megtalálni, de ne kényszerítsd rá, hogy hagyja el a rejtekhelyét. Ha sikerül kicsábítanod, vagy kijön magától, nézd meg hogy hogyan reagál a jelenlétedre? Fúj, laposabban, lassan kúszik, vagy azonnal elbújik máshova? Ha kizártátok az orvosi, fizikális okokat, illetve nem is egy nagyon idős szőrmókról van szó, akkor lelki tényezők állhatnak a háttérben.

Sosem jó jel, ha a cica viselkedése megváltozik és a nap jelentős részében igyekszik elbújni…

Másként nyávog, másként kommunikál

A macskák beszéde is sokat elárul arról, hogy hogyan érzik magukat. Különböző helyzetekben, különböző hangokat használnak, ezeket általában a gazdik már jól ismerik. De mi van akkor, ha hirtelen mindez megváltozik? A túl sokat beszélgető, nyávogó macsek hirtelen csendes lesz, vagy a halkabb, csendesebb cica elkezd szinte folyamatosan nyávogni, vagy amikor rád néz, akkor fújni kezd. Míg az előbbi esetben a macskákat érintő lehangoltság is ludas lehet, addig az utóbbi esetben gondolni kell arra is, hogy a gazdi és a cica közötti kötelék, vagy bizalom sérült valamilyen módon, amit törekedni kell helyrehozni.

A cica agresszívvá válik

Ha a macska időnként megvadulva szaladgál, az még viszonylag normálisnak is tekinthető. Mivel napi 17-18 órát alvással töltenek, a fennmaradó időben néha nekik is ki kell engedni a fáradt gőzt. Más a helyzet akkor, ha a szaladgálást abbahagyva a cica agresszívvá válik, támadni kezdi a gazdáját, vagy játék közben harap, karmol, esetleg visszaborzolja a szőrét és fúj, az egyértelmű jele lehet a boldogtalanságának.

Az agresszió okait fontos mielőbb feltárni, mert megkeserítheti a családi életet

Testbeszéd

A macska testbeszéde, jól tükrözi a hangulatát: elfut tőled, feszült, elhúzódik egy sarokba, amikor meglát stb. Midegyik annak a jele, hogy Te, vagy az otthoni légkör stresszt vált ki belőle. Adj neki egy kis teret, hogy kipihenhesse magát és törekedj az otthoni harmonikus légkör megteremtésére.

Ha egyáltalán nem tisztálkodik, vagy ha túl sokat nyalogatja magát

A tisztálkodási szokásai is megmutathatják azt, hogy mi van a cica lelkében. Ahogy egy depressziós ember ápoltságára is kihat az, ha a lelkével nincs valami rendben, úgy a cicáknál is hasonló történik. Vagy teljesen abbahagyja a tisztálkodást, vagy minden idejét azzal tölti. Természetesen ennek más betegségek is lehetnek okai, tehát itt is érdemes egy orvost meglátogatni, de mindenképpen figyelmet igényel. A túlzott tisztálkodás például az unalom jele is lehet, márpedig ha egy cica unatkozik, akkor biztos hogy nem mondható boldognak.

Nem eszik a macska

A macskák nagyon érzékenyek az étrendjükre, van hogy egyik héten még szeretnek valamit, másik héten pedig már fintorogva otthagyják a táljukban, azonban ha egyáltalán semmit sem hajlandóak elfogadni, az aggodalomra ad okot. Emésztési problémák és egyéb betegségek is meghúzódhatnak ennek hátterében, de a stresszfaktort sem lehet ebben az esetben kizárni. A kutyákkal ellentétben az emésztőrendszerüket nem az élelem hosszú távú tárolására tervezték, így a macskáknak mindig kell hogy a gyomrukban legyen valami a boldogságukhoz.

Ha az étkezési szokások megváltozásának okai inkább pszichológiai, mint fizikai okokra vezethetők vissza, akkor mindenképpen ki kell deríteni hogy mi az, ami boldogtalanná teszi a cicát.

Az étkezési szokások megváltozása is bajt jelezhet…

Derítsd ki az okokat!

Bármelyik fenti tünetet észleled a cicádon, kezd el kideríteni az okokat! Ha az állatorvos minden fizikai vizsgálatot elvégzett és semmit sem talált, akkor tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket! Ezek segítenek kideríteni, hogy mi okozza a cica depresszióját!

  • Történtek-e változások a családban, vagy az otthonodban a közelmúltban?
  • Történt költözés, lakásfelújítás, vagy átrendezted a házat?
  • Van-e új párkapcsolat, vagy esetleg várható-e baba érkezése a családba?
  • Történt-e valamilyen változás a macska életében, esetleg egy új háziállat érkezése/elvesztése állhat-e  a háttérben?
  • Mi a helyzet a szomszédokkal? Hozzájuk érkezett új lakó, kutyus, vagy cicus, akit érezhet, hallhat?

Mindezen túl mindig ellenőrizd a cica alapvető szükségleteit: tiszta alomtálca, tiszta és friss ivóvíz, friss étel! Ne feledd, bármilyen szokatlant észlelsz, első dolgod legyen a cicát állatorvoshoz vinni, hiszen ő tudja leginkább megállapítani, hogy mi lehet a gond!

Ezeket a cikkeket is olvasd el a témában!

7 csodás tipp, hogy a macskád boldog legyen

Szeret a cicád? Íme 15 jel, ami bebizonyítja, hogy igen!

Miért imádjuk annyira a macskákat? 6+1 ok és 10 cicás kép, ami megmutatja!

15 dolog, amit csak a macskások érthetnek meg!

10 dolog, ami miatt megéri cicát tartani és imádni

6 tipp és használati utasítás az otthonodba érkező új cicához