Érdekességek,  Macskafajták

A 20 legszebb macskafajta a tudomány szerint

Minden gazdinak a saját macskája a legaranyosabb és legszebb, de ez még nem tűnik elég meggyőző érvnek ahhoz, hogy felkerüljön egy ilyen rangos listára. A tudomány azonban most is maga mögé utasított mindenkit és bizonyítékokat tett le az asztalra, mert egy matematikai képlet segítségével összeállította a 20 legszebb macskafajta listáját! Nézd csak, itt vannak!

Mit használt erre a tudomány?

A Daily Mail beszámolója szerint, a tudósok az aranyarányt használta annak meghatározására, hogy mely macskafajták objektíve a legszebbek. Az aranyarány egy olyan arányosság, ami a természetben és művészetben is gyakran megjelenik, természetes egyensúlyt teremtve a szimmetria és az aszimmetria között. Az emberi arcra is alkalmazzák és azt vallják, hogy azok a legszebb arcú emberek, akik arcának mindkét fele arányos, szimmetrikus.

„Az aranymetszés arányait tartalmazó formák máig nagy esztétikai értékkel bírnak, számos területen (például a tipográfiában vagy a fényképészetben) alkalmazzák őket. Az aranyarányt numerikusan kifejező irracionális Φ ≈ 1,618 számnak (görög nagy fí) számos érdekes matematikai tulajdonsága van.” – írja  a Wikipédia, mi pedig hiszünk neki.

Mi lett a tanulmány eredménye?

Az All About Cats 46 különböző macskafajta arcarányait mérte fel, hogy megtudja, melyik felel meg a legjobban az aranyaránynak. És hogy mi lett az eredmény?

Többek között az, hogy dobogóra állhatott a norvég erdei, az orosz kék és a manx (Man-szigeti) macska, ráadásul a legmagasabb fokra, döntetlen eredménnyel!

A három első helyezett arányai mindössze 0,03 pontra vannak a tökéletes aranyarány számtól. A második helyezett, Ragamuffin és Szibériai macska kétszázad ponttal lemaradt az első helyről. Elég szoros verseny volt végig, hiszen még a három 10. helyen álló macskafajta (Korat, Ocicat és Ragdoll) is csak 0,14 ponttal van lemaradva az aranyaránytól.

Mielőtt azonban arra a következtetésre jutnál, hogy minden macskaarc közel áll a matematikai tökéletességhez, érdemes egy pillantást vetni az utolsó helyre: a himalájai macska aránya 58,49 volt, ami elképesztő 56,87 pont Goldenhez képest. Peterbald 18,16 pontos különbséget regisztrált, a perzsáé pedig 5,87 pont volt a tökéletestől.  Nézd itt a teljes 46-os lista! Ha pedig a kutyusok hasonló listájára is kíváncsi vagy, akkor azt IDE KATTINTVA találod!

A 46 vizsgált macskafajta rangsora

Mindazonáltal a szépséget természetesen a szemlélő szeme határozza meg és a te lapos arcú himalájaid is lehet valójában ugyanolyan szép, mint a szomszédod elegáns oroszkékje, de akár a legcukibb házicica is lesodorhatja a trónról a legarányosabb cicákat is.  

Ezeket is olvasd el!

15 lenyűgöző tény a vörös macskákról

Macskafajták KVÍZ! – Felismered mindegyiket?

12 igazán különleges tény a teknőctarka macskákról

Ilyen macskafajta illik hozzád a horoszkópod szerint