Egészség, gondozás,  Receptek, macskaeledelek

10 gyümölcs, amit nyugodtan adhatsz a cicádnak és 4, amit tilos!

A macskák húsevők, a fehérjék pedig az étrendjük elengedhetetlen összetevői között vannak, viszont a kedvenceink sok más étel iránt is élénk érdeklődést mutatnak és ha lehetőség van rá, akkor szeretik ezeket meg is kóstolni.

Az édes ízreceptorok hiánya miatt a macskákat általában nem érdekli a gyümölcsök édessége. Azonban többféle gyümölcs is létezik, amelyeket a bársonytalpúak mértékkel fogyaszthatnak csemegeként. Az emésztőrendszerük néhány falatot elbír és ha érdeklődnek ezek iránt, akkor megkóstolhatják. Mivel a szervezetüknek külön (gyümölcs)cukor bevitelére egyáltalán nincs szükségük, így fontos a mérték betartása!

Lássuk, mik ezek a gyümölcsök!

Banán

Jó forrása a B6- és C-vitaminnak, a káliumnak és a szénhidrátoknak. Egy karika banán télen frissen, vagy nyáron fagyasztva semmilyen károsító hatással nem bír a cicákra nézve, így ha szívesen megkóstolja, nyugodtan adhatsz neki.

Görögdinnye

Igen, a macskák néha megehetnek egy kis görögdinnyét, ha eltávolítod a héját és a magjait. A gyümölcsben itt-ott előforduló vékony, halvány magocskák, amiket a „mag nélküli” görögdinnye tartalmaz, nem okozhatnak kárt, ha véletlenül lenyelik, viszont a dinnye héját egyáltalán nem ajánlott megkóstolnia, mert azt hasmenést okozhat. Nem kell megijedni akkor sem, ha megtörténik, mert általában csak enyhe tüneteket okoz.  

Eper

Igen, a macskák kis mennyiségben megehetik az epret. Bár kiváló C-vitamin-, folsav, kálium- és mangánforrást biztosítanak, valamint antioxidánsokat és rostokat tartalmaznak, az előnyei a macskáknál nem észrevehetők, mivel nagy mennyiséget ebből a gyümölcsből sem fogyaszthatnak. A szárat és a leveleket mindenképpen távolítsd el, majd mosd meg az epret és vágd apró darabokra, így kínáld meg vele, ha nyitott rá és kíváncsi az ízére.

Bogyós gyümölcsök: áfonya, málna és szeder

Az áfonya, szeder, málna biztonságos a háziállatok számára. Magas az antioxidáns-, flavonoid- és rosttartalmuk, valamint A-, C-, K- és E-vitamint is tartalmaznak. Gyümölcscukor tartalmuk miatt itt is fontos a mértékletesség betartása!

Almafélék

Az alma húsa sok kalciumot, C-vitamint, K-vitamint és pektint tartalmaz, a héja pedig magas a fitonutriensekben. A macskáknál is ugyanolyan egészségügyi előnyökkel jár a fogyasztásuk, mint az embereknél. Az almát felkockázhatod, beleértve a húsát és a héját is, de a szárat és a magvakat kerülni kell, hogy a cica megrágcsálja. A gránátalmához hasonlóan több magas minőségű és drágább kategóriájú macskaeledel is tartalmazza összetevőként.

Mangó

Igen, ez az édes gyümölcs is lehet időnként macskacsemege. A mangó rostokban, C-vitaminban, B6-vitaminban és A-vitaminban gazdag, de figyelni kell rá, hogy csak a húsából kapjon és inkább kóstolóként.

Ananász

Igen, a macskák ehetnek ananászt is, de néhány feltétetelt be kell hozzá tartani. Ez a trópusi csemege magas fruktóztartalommal bír és számos vitamint (A, B6, folát, C) és ásványi anyagokat (magnézium és kálium) tartalmaz, kis mennyiségben és a rendszerességet mellőzve adható a cicának, de csak és kizárólag frissen! A konzerv ananászok többsége cukorszirupban van eltéve és tartósítószert is tartalmaz, ami kifejezetten ártalmas a cicának!

Sárgadinnye

A sárgadinnye jó C-vitamin, béta-karotin, rost és antioxidáns forrás. Ez a viszonylag alacsony kalóriatartalmú gyümölcs gyakran a macskák kedvence, mert a dinnye aromája a húsban lévő fehérjék aromáját utánozza. Kis kockákat vagy szeleteket kínáljunk a húsból, de a héját nem szabad megrágcsálnia!

Mennyi gyümölcsöt adjunk a macskánknak?

Amennyiben a cica is nyitott a gyümölcsök ízére és szívesen kóstolja meg őket, akkor az étrendjük maximum 1-2%-át teheti ki, inkább csak kóstolóként, minimális csemegeként kínálható és így egészségügyi hátránnyal sem jár a számukra. A jutalomfalatokkal szemben nagy előnye, hogy semmilyen mesterséges adalékanyagot nem tartalmaz, hátránya, hogy a cukortartalmuk miatt a gyümölcsök sem kifejezetten egészségsek a szőrös kedvenceink számára. Kicsi mennyiségben veszélytelenek, de fokozott óvatosággal kell csak az étrendjükbe illeszteni, cukorbeteg macskák pedig egyáltalán, még kóstolóként sem kaphatnak belőle! Ritkán ugyan, de előfordulhat, hogy a cica gyomra nem jól reagál az elfogyasztott gyümölcse, ilyen esetben okozhat enyhe tüneteket, hasmenést, hányást.

A macskákra veszélyes gyümölcsök – Ezeket TILOS!

Szőlő és mazsola

A szőlő és a mazsola a macskáknál súlyos emésztési problémákat okozhat, hányást, hasmenést, letargiát és még akut veseelégtelenséget is, így semmiképpen ne adj a cicádnak, még kóstolót sem!

Citrom, lime, narancs, citrusfélék

A citrusfélékben, például a narancsban, citromban és lime-ban lévő olajok és vegyületek emésztési irritációt, hányást, hasmenést, vagy akár a központi idegrendszer károsodását is okozhatják.

Ha változatosabbá szeretnénk tenni bújós barátunk étrendjét olyan ételekkel, amelyeket mi, emberek is eszünk, óvatosnak kell lennünk. A cikkben szereplő gyümölcsök biztonságosak a macskák számára, de kizárólag ritkán (csemegeként) és nagyon kis mennyiségben adhatóak csak! Ha gyümölccsel, vagy zöldséggel szeretnél kedveskedni a macskádnak, előzetesen mindig tájékozódj arról, hogy ez biztonságos-e számára!