Macskatartás, nevelés

Így fejlődik egy macska – A cica útja a születés pillanatától a felnőtté válásig

Cicagazdiként a legcsodálatosabb dolog, ha a születésük pillanatától kezdve az egész felnőtté válásukat végig kísérhetjük, majd láthatjuk, hogyan válnak bolondos cicából bölcs öreg macskává. Ugye kíváncsi vagy rá Te is, hogy milyen folyamatokon mennek keresztül? Íme!

A kölyökkor az az időszak a cicák életében, amikor a legtöbbet nőnek és változnak. Ez egy döntő időszak számukra, hogy megismerjék és felfedezzék a világot, valamint, hogy fejlesszék személyiségüket. Kölyökkorban macskák nagy sok változáson mennek keresztül – elveszítik tejfogukat, szilárd táplálékot kezdenek enni, megtanulják használni az alomdobozt stb. Fontos, hogy ez az időszak pozitív legyen a cicák számára, hogy boldog és egészséges felnőtt doromboló szőrpamacsokká fejlődhessenek.

Mit tehet a cicagazdi, hogy kismacskája boldog és egészséges felnőtt cicává válhasson?

  • Először is biztosítsunk számukra sok játékot és játékidőt, hogy felfedezhessenek és tanulhassanak.
  • Másodszor, adjunk nekik tápláló ételt, amelyet kifejezetten cicák számára fejlesztettek ki.
  • Harmadszor pedig vigyük el rendszeresen őket állatorvoshoz, ellenőrzésre és oltásra.  (ITT írtunk ennek a fontosságáról és a betegségek felismerésének jeleiről! Tudtad, hogy egy hazai felmérés szerint a Magyarországon tartott cicák több mint felét soha nem látja állatorvos?)

Kölyökkorban a kiscicák akár csak az emberek rendkívül kiszolgáltatottak, és szükségük van a mi gondoskodásunkra és védelmünkre. Egy jó nagy adag szeretet és rengeteg törődés és kiscicánk gyönyörű felnőtt macskává fejlődik.

0-3 hetes kor: újszülött

Ebben az időszakban a cicák rendkívül sokat alszanak. Az első néhány hétben a kölyökcicák gyakorlatilag a nap 90%át alvással töltik. A mozgásuk kimerül abban, hogy az anyjukhoz másznak, aki melegen tartja és táplálja őket. Körülbelül 2 hetes korukban teszik meg az első apró bizonytalan lépéseket.

Fontos, hogy a kölyökmacskákat már életük első napjaiban lássa állatorvos. Ilyenkor ellenőrzik, hogy vannak-e születési rendellenességek vagy kezelendő problémák.

Amennyiben az anyacica rendesen táplálja a picit úgy nekünk sok dolgunk nincs, hiszen a piciknek ebben az időszakban csak anyatejre van szükségük. Az anyatej minden tápanyagot tartalmaz amire a picinek szüksége van. De érdemes a közelben vizet tartani, mert első négy hétben a kölyökmacska elkezdhet vizet inni is. Körülbelül ötnapos korukban nyitják ki a szemüket. A köldökzsinór pedig a születés után körülbelül egy héttel esik le. Ebben az időszakban naponta 10 g és 30 g közötti a súlygyarapodásuk.

Fontos, hogy ebben az időszakban biztosítsunk számukra nyugodt, kellemes, csendes környezetet. Ha túl sok a zaj és más zavaró tényező az felboríthatja az etetés és az alvás ritmusát. Ha a kölyökcica hőmérséklete 34 °C alá esik, nem tudja hatékonyan megemészteni a tejet, 32 °C alatti hőmérséklet esetén pedig a szopási reflex elveszik, a táplálékfelvétel leáll.

3 hetestől 8 hetes korig: a szocializáció időszaka

Ekkor a tej már nem biztosít elegendő energiát és tápanyagot, így ajánlott a fokozatos áttérés az első szilárd eledelekre. A fejletlen emésztőrendszere miatt fontos, hogy olyan könnyen emészthető táplálékot kapjon, amely megfelel az életszakasz tápanyagszükségleteinek. Ilyenkor az anyától származó antitestek mennyisége már nem elég ahhoz, hogy garantálja a kölyökmacska védelmét, de még túl magas ahhoz, hogy az oltás kellően hatékony legyen, így a kölyökmacska fogékonyabbá válik a betegségekre. Az alvás elősegíti az immunrendszer megerősödését, ezért fontos, hogy továbbra is biztosítsuk számukra a nyugodt, csendes légkört.

A kölyökcicák ebben a korban kezdik el felfedezni környezetüket, egyre többet foglalkoznak társaikkal, és elkezdik egymást tisztogatni. Egyre többet játszanak aktívan egymással, futkosnak, birkóznak és becserkészik egymást. A kulcsfontosságú társas készségeke az alomtársakkal való interakció révén fejlődnek ki, a tanulás pedig az anyacica viselkedésének megfigyelésén alapul. Fontos, hogy tegyük kölyökmacska biztossá az otthonunkat. Biztosítsunk nekik sok játékot, hogy sok inger érje őket. A rendszeres foglalkozás és a különböző emberekkel való interakciók segítik a kölyökmacskák fejlődését.

Ekkorra a látásuk már teljesen kifejlődik. A negyedik hétre a szaglásuk teljesen kifejlődik és hallásuk is egyre jobb lesz. A hatodik és hetedik hétre elkezdenek kialakulni a felnőttekre jellemző alvási szokások és motoros képességek. A nyolcadik héttől kezdve rengeteget szaladgálnak és kialakul az egyensúlyérzékük.

2 hónapostól 4 hónapos korig: az intenzív fejlődés időszaka

A kölyökcicák körülbelül a nyolcadik héttől eléri az alapvető oltásokhoz ideális kort, három–öt héttel később pedig beadhatók a másodlagos oltások. Az oltási program összeállításáról konzultáljunk az állatorvossal.

Emésztése ebben a korban már sokkal fejlettebb de bizonyos tápanyagokat továbbra sem tud megemészteni, ezért fontos, hogy korának megfelelő táplálékot biztosítsunk a kölyökmacska számára. Biztosítsuk számukra a szükséges tápanyagokat és energiát ebben a kulcsfontosságú fejlődési szakaszban.

Ebben az életszakaszban viselkedésüket leginkább az alomtársaik, más állatok és az emberek befolyásolják. Kezdik megérteni a családon belüli pozíciójukat, valamint tapasztalataiktól és nevelésüktől függően kialakul közöttük, hogy ki a domináns, és ki az alárendelt egyed. Fejlődésük szempontjából ez egy rendkívül kritikus időszak, itt nagyon fontos a gazdi szerepe, hogy következetesen sok szeretettel és törődéssel nevelje a kiscicákat. Az ebben a szakaszban végbemenő szocializáció eredményességén nagyban múlik, hogy jól nevelt, boldog, kiegyensúlyozott felnőtt macska lesz-e a kölyökcicából.

A kölyökmacskákat 8 hetes koruk környékén lehet elválasztani az anyjuktól, és új otthonukba vinni őket. Az tenyésztőtől függően ez akár a 12. hétig is kitolódhat.

4 hónapostól 12 hónapos korig: a fiatal felnőtt kor

4 és 12 hónapos kor között elérik a fejlődés utolsó szakaszát. Növekedésük lelassul, arányos felépítésű felnőtt cicává válnak. Ebben az életkorban olyan tápra van szükségük, amely erősíti az immunrendszert és támogatja a megfelelő testfelépítés kialakulását. Ebben a szakaszban a kölyökmacskánál elkezd kifejlődni a 30 maradó fog. A nyolcadik hónapra a kölyökmacska eléri felnőtt súlyának a 80%-át.

Ez alatt az időszak alatt a macskák elkezdenek illatjeleket használni spricceléssel és úgy, hogy a pofájukon lévő mirigyeiket tárgyakhoz, más állatokhoz és emberekhez dörzsölik. Ez az ivarérettség kezdetének a jele. Ekkor kell megbeszélnie az ivartalanítást az állatorvossal. Ha nem került sor ivartalanításra, hat hónapos korban eléri az ivarérettséget is, illetve megkezdődik az ivarzás és jelentkezik a párzási magatartás is.

Cicánk ahogy közeledik a felnőtt korhoz, egyre nagyobb és magabiztosabb lesz. Ilyenkor megpróbálja megkérdőjelezni és átalakítani az addig kialakított családi hierarchiát. A gazdi feladata az addig kialakított rutin és rend fenntartása, mert bizony, ha ebben az életszakaszban nem vagyunk elég következetesek, cicánk könnyen a fejünkre nőhet.

Ha a kölyök már minden oltást megkapott, és elérte a körülbelül 6 hónapos életkort, lassan megismerkedhet a külvilággal (amennyiben cicánk kijárós cica lesz).  Érdemes a fokozatosságra törekedni. Amíg nem mozog magabiztosan a saját környezetében, inkább érdemes vele maradni a szabadban.

12 hónapostól 18 hónapos korig: a felnőtté válás időszaka

Általánoságban elmondhatjuk, hogy a kölyökmacskák körülbelül 12 hónapos korukban válnak felnőtté, de nagyobb fajtáknál ez akár 15 hónapos korig is kitolódhat.

Ezeket is olvasd el!

Autista gyermekek mellett macska legjobb társ – Így gyógyítják kölcsönösen egymást!

A macskák személyiségének 5 típusa – Melyik a Te cicádé?

10 tipp a macskák szorongásának és stressz-szintjének a csökkentésére!

A cica alapvető szükségletei 8 pontban! Csak ezekkel lehet boldog és kiegyensúlyozott a macskaélet!

A macskák kommunikációja és testbeszéde – Értsd meg mit próbál neked elmondani a cicád!