Macskatartás, nevelés

A macskatartás 4 legfontosabb előnye – Te is tapasztalod?

Ha otthonodat (és ágyadat) egy szőrös bársonytalpúval osztod meg, akkor tudod azt is, hogy ennek bizony előnyei és hátrányai is vannak. Melyik felé billen a mérleg? Összegyűjtöttük az érveket pro és kontra!

Szeretetteljesség

Amikor a kedvük úgy tartja, akkor rendkívül szeretetteljesek tudnak lenni a cicáink, bújnak, dorombolnak, hízelegnek, vagy pont úgy helyezkednek el, hogy hozzád érjenek. A kutatások kimutatták, hogy a cicák simogatása (és dorombolása) nyugtató hatású, csökkenti a stresszt. Egy összegömbölyödött, doromboló szőrmók az öledben pedig akkor is jól fogja magát érezni, ha ezen kívül semmi más haszna nincs (OK, tudjuk nagyon jól, hogy van 🙂 )

Szórakoztatás

Már attól jókedved lesz, ha látsz egy cicát játszani! A macskák extrém és furcsa szokásairól, vagy éppen a különleges alvópozícióikról már szót sem kell ejtenem ahhoz, hogy mosolyra görbüljön a szád! Annyi vidámságot és szórakoztató pillanatot csempésznek az életünkbe a puszta létükkel is, hogy minden embernek vényre írnám fel a macskatartást!

Helyigény

A legtöbb cica örömmel él egy picike lakásban is, ha biztosítva van számára hogy legyen egy ablak, ahonnan szemlélheti a világot és ha széltében szaladgálást nem is rendezhet, legalább egy olyan ülőalkalmatossága legyen, amihez magasra tud mászni. Azt a néhány órát, amikor ébren van és mozog, tökéletsen el tudja tölteni kisebb helyen is, azonban arra minden gazdinak figyelni kell, hogy a macskája ne legyen túlsúlyos. A mozgási igényének és lehetőségeinek figyelembevételével tápláld, hogy sokáig boldog társad maradjon!

Költséghatékonyság

Abban a világban, ahol élünk, ez sem utolsó szempont, amikor az ember egy házikedvenc mellett dönt, én mégis az utolsó helyre tettem ezt a pontot. Miért? Mert meg kell jegyeznem azt is, hogy ilyenkor bizony mi nem csak egy állatka mellett döntünk, hanem egy családtag mellett tesszük le a voksunkat, ennek értékét pedig pénzzel nem lehet megbecsülni! Ha különösebb probléma nincs egy cicánál, akkor az élelem, tiszta víz, alom és az évente egyszeri kötelező orvosi látogatás mellett nem nagyon kell rájuk költeni, az már más kérdés hogy mi mégis megtesszük. A felelős állattartáshoz hozzátartozik az is, hogy számba vesszük az anyagi lehetőségeinket és a nem várt kiadásokkal is számolunk, amikor befogadunk egy cicát.

Extrák

Az alapfelszereltségen túl, mindenképpen szót kell ejteni az extrákról is, hiszen felbecsülhetetlen értéket képviselnek! Lássuk csak:

  • téli lábmelegítő funkció, ami ugyan néha meghibásodik és a nyári negyven fokban is bekapcsol, de mi mégis imádjuk
  • ébresztőórával kiegészült atomóra funkció, ami tűpontosan meg tudja határozni az etetések idejét és akkor is ébresztőt és riadót fúj, ha hétvége van, vagy a szabadságod ideje alatt egy kicsit tovább lazítanál
  • „konzervhallás” funkció, ami igen hasznos akkor, amikor véletlenül bekapcsolva marad a „rejtett mód” és sehol sem találod a macskád. A konzervdoboz ciccenésére két másodpercet fut százon és rögtön a tálja mellett terem.
  • testőr funkció – megvédeni nem nagyon tud, de hősiesen követ mindenhova. Oda is, ahova nem akarod…

Tudod folytatni a sort?

Ezeket a cikkeket se hagyd ki!

6 tipp és használati utasítás az otthonodba érkező új cicához

Döbbenet, de ezek az okok rejtőznek a macskák furcsa és extrém szokásai mögött!

5 ok, ami miatt a legtöbb macska utálja a vizet

15 dolog, amit csak a macskások érthetnek meg!