Érdekességek

12 szórakoztató tény a cirmos macskákról, amit imádni fogsz

Tudtad, hogy a cirmos macskák messze a legismertebbek és úgy tartják, hogy valójában nekik van a macskák őseihez legközelebb álló mintázatuk?

A cirmos nem egy különálló macskafajta, hanem egy szőrmintázat, számos macskafajta viseli és nagyon sok színváltozatban megtalálható, mi ITT is írtunk róla a tüzes vörös cirmosok kapcsán. Mindezen túl a cirmosok egyediek is, mi például most 11 olyan különleges és szórakoztató tényt gyűjtöttünk össze velük kapcsolatban, melyre valószínűleg minden cirmostulajdonos hevesen bólogatni fog. Nézd csak!

1. A cirmos macskák ragaszkodóak és intelligensek

Ha olyan szerencsés vagy, hogy egy cirmos macska is a családtagjaid között van, akkor biztos tapasztalod Te is, hogy mennyire ragaszkodik az általa kiválasztott és legjobban szeretett gazdához, szeretik az ölelgetést, simogatást, ugyanakkor okosak is, hiszen ha valamit szeretnének, akkor azt ügyes manőverekkel meg is szerzik.

2. A cirmos macskákat a Bagdadban készült selyemről nevezték el

A cirmos (vagy angolul tabby) macskákat egy olyan selyemről nevezték el, mely a bagdadi Attabiy régióból származott. A XIV. században a selymet a közép-francia „atabis” kifejezéssel azonosították, ami egy idő után „tabis” névvé változott, az angol pedig ezt tabby (vagy magyarul cirmos) szóra fordították.

3. A cirmos macskáknak számos színváltozata létezik

Bár a szürke cirmos cicák a legnépszerűbbek és legismertebbek, nem ritka a fekete és narancssárga színű változat sem, sőt a pigmentációjuk is jelentősen eltérhet. A narancs, vagy vörös színű cirmosok a legtöbbször hímek (ITT írtunk róluk bővebben), ez pedig bizonyítékot szolgál arra is, hogy az ivar és a szőrszín genetikailag összefüggésben áll.

4. A cirmos nem egy különálló macskafajta…

…pedig sokan azt hiszik. A cirmos valójában bunda mintázatot jelent, amiből még a cirmosok között is van ötféle változat, nézd csak a képet:

5. A cirmos macskákat az összes fajta közül a legextrovertáltabb és legszociálisabb macskáknak tekintik

A barátságosság és az emberközpontúság a cirmos macskák DNS-ében kódolva van. Egyes biológusok szerint ez a szőrszínüktől is függ, mindenesetre nagyon érdekes és különleges tény ez velük kapcsolatban. Láttál már barátságtalan és morcos cirmos macskát?

6.Az első háztáji macskák

Az ember elsőként a cirmos macskát szelídítette meg és fogadta maga mellé, ők voltak az első szelídített házimacskák. A történelem szerint a vadmacska öt eredeti genetikai törzse közül csak egyet sikerült megszelídíteni, naná hogy a cirmosokat, így gyakorlatilag az utánuk következő nemzedékek az ő leszármazottaik.

7. A legjobb vadászok

Egyetértünk azzal, hogy a macskáknak a családban és házon belül van a legjobb dolguk, de nem mehetünk el az a tény mellett, hogy a cirmos cicák bizony igen jó vadászok. Az első megszelídített, házi cirmos macskák a mediterrán gazdák kedvencei lettek, hiszen ők segítettek megbirkózni a rágcsálók okozta problémákkal. Kisvártatva Európa-szerte elterjedtek, gyakran hajókon szállították őket más országokba.

8. A cirmos macskáknak kiváló személyiségük van

Nem véletlen hogy ők lettek az első házi kedvencek, hiszen a család minden tagjával nagyon jól kijönnek, még a gyerekekkel is. Szociálisan fejlettek, bújósak, dorombolósak és szeretik az emberek társaságát. Egyes kutatók szerint ezek csak légből kapott kitalációk, azonban ha egy cirmos macskával élsz együtt, bizonyára te is meg tudod majd erősíteni.

9. A világ legnehezebb macskája is cirmos volt

A mintázattal ugyan nincs összefüggésben, viszont érdekességként mindenképpen szót kell ejteni róla, hogy a Guiness rekordok könyvében egy Himmy névre hallgató cirmos cica tartja a legnehezebb macskának kiírt rekordot. A maga 46 font és 15,2 unciás súlyával ez az ausztál cica lett a világ legkövérebb bársonytalpúja. Amikor Himmy 1986-ban meghalt, 10 éves volt, és 33 hüvelyk volt a dereka. Halála után azonban törölték a rekordok nyilvántartásából.

10. Cirmos cicából van a legtöbb a világon

Nyilvánvalóan ez a 6. pontban részletezett ok miatt is van így, mindenesetre sokkal nagyobb százalékban fordulnak elő cirmos cicák a világban, mint más mintázatú, szőrszínű társaik.

11. Hízásra hajlamosabbak

Ahogy a 9. pontban említett Himmy cica esete is mutatja, a cicák bizony igen nagy súlytöbbletet is magukra tudnak szedni, ha a gazdi nem vigyáz kellőképpen a táplálkozásukra. Ez a cirmos cicák esetében valamivel komolyabb gondot okoz, mert ők nyugodtságuk és otthonszeretetük miatt sokkal többet is lustálkodnak a házon belül, így hízásra is hajlamosabbak.

12. Minden cirmos macskának van „M” betűje

A cirmos macskák legjellegzetesebb és legmeghatározóbb ismertetőjegye a homlokukon lévő “M” betű. A cirmosokat minden másik színű és mintázatú macskától megkülönbözteti őket. Ha kíváncsi vagy hogy vajon miért van ez a különleges ismertetőjegyük, akkor ITT olvashatsz róla bővebben.