Macskafajták

Különleges cicák – Az egyiptomi mau macska

Az Egyiptomi mau (Egyptyen Mau) az egyetlen természetes pöttyös macskafajta.

Agilis, erõs macska, pöttyös, rövid szõrzettel. A mau nem rendelkezik vadmacska felmenõkkel. A fajta története azonban lenyûgözõ, és egészen az ókori Egyiptom macskakultuszáig nyúlik vissza. A macskakultusz idején a maukat az istenek fizikai megtestesüléseként imádták, és az egyiptomi nõk jellegzetes szemfestési módját is a mau macskák ihlették. Az egyiptomi mitológiában a macskákat Bastet istennõvel azonosították, akit karcsú, macskafejû nõként ábrázoltak. Gyakran mumifikálták, és rágcsálókkal és más kicsi ragadozókkal együtt temették el õket, hogy táplálják õket a túlvilágon. Írások, díszek, freskók, szobrok és papirusz-festmények bizonyítják, hogy ezek a pöttyös macskák valóban léteztek az egyiptomi macskakultusz idején, és kedvelõik úgy hiszik hogy a mau egyenes leszármazottja ezeknek a macskáknak. Bár hogy a mau tényleg Egyiptom szent macskájának leszármazottja-e, sosem tudjuk meg, mivel erre nézve nincs közvetlen bizonyíték.

Az egyiptomi mau modern és jobban dokumentált történelme 1900-ban kezdõdik, amikor kedvelõik Olaszországban, Svájcban és Franciaországban azon dolgoztak, hogy népszerûsítsék õket. A világháborúk azonban megtizedelték a mau populációt, és a ’40-es évek közepére a fajta majdnem kihalt. A számûzött orosz hercegnõ, Nathalie Troubetskoy erõfeszítései hozták vissza a maut a kipusztulás szélérõl. A mau kecses és izmos, járása akár egy gepárdé. Az egyiptomi mau a leggyorsabb fajta a házimacskák között, több mint 48 km-es óránkénti sebességet mértek nála.

Közepes méretû macskák, a kandúrok általában 5 és 7 kg közötti súlyúak, míg a nõstények súlya 3 és 5 kiló között mozog. A mau feje enyhén lekerekített ék alakú, enyhe emelkedéssel az orrnyereg és a homlok között. A pofa se nem rövid, se nem hegyes. A fülek közepestõl nagyig terjednek, hegyesek. A nagy, éber szemek mandulavágásúak. A szemek színe egres-zöld. Ennek a fajtának talán legszembetûnõbb jellemzõje a véletlenszerû mintázata. Jelentõs eltérések lehetnek a pöttyök elhelyezkedése és alakja között, melyek lehetnek kicsik vagy nagyok, szabálytalanok vagy szabályosak. A foltok élénkek és jól megkülönböztethetõek, szembetûnõ a kontraszt az alapszín és a pöttyök között. Az arc cirmos csíkozású. A jellegzetes “M” betût a homlokon gyakran szkarabeusz-jelként írják le, hivatkozásként az egyiptomiak által viselt legnépszerûbb amulettre. A farok és a lábak szintén csíkosak, a farok sötét csúcsban végzõdik. A szõrzet közepesen rövid, fényes. Három szín az általánosan elfogadott: – ezüst-pöttyös: halvány ezüst alapszín fekete foltokkal – bronz-pöttyös: meleg bronz alapszín sárgásbarna árnyékolással, az oldalán sötétbarna-fekete foltokkal – fekete-füstös: halvány ezüst alapszín, minden szõrszál végén fekete pöttyökkel. Kékes-ezüst, kék füstös, kék pöttyös és szolid kék is elõfordulhat alkalmanként, de ilyen bundájú mauk nem indulhatnak bajnokságokon.

A mauk ismertek az intelligenciájukról és szeretetteljes odaadásukról. Jó társas lények, és mint állítólagos õseik, a mauk is szeretnek lesben állni, legyen szó egerekrõl, gumilabdákról vagy mozgó ujjakról. Valójában imádnak minden játékot. A maukat lenyûgözi a víz is – szeretnek pancsolni a tappancsaikkal, inni a csapból, és néhányan közülük még a fröcskölést is szeretik, akárcsak egy kutya. A mauk roppant hûségesek, és teljesen elhivatottak azon emberek iránt, akik hódolattal fizetnek nekik. Általában nem közelednek idegenekhez, de a kiválasztott emberekkel szeretetteljesek és hûséges társaik.

Nézd meg ezeket a macskafajtákat is!

Különleges cicák – Az abesszin macska

Különleges cicák – A homoki macska

Különleges cicák – A Maine Coon macska

Különleges cicák – A ragdoll macska

Különleges cicák – A bengáli macska

Különleges cicák – A Birman macska

Különleges cicák – A Geoffroy macska

Különleges cicák – A Karakál macska

Különleges cicák – A karthauzi macska

Különleges cicák- A perzsa macska