Macskafajták

Különleges cicák – A perzsa macska

A perzsa macska az egyik legrégebbi és legkedveltebb fajták egyike. Hát ki ne szeretné ezeket a pihe puha szőrgolyókat? Lássuk, mit lehet róluk tudni!

Azt tudtad, hogy a ma ismert perzsa cica még csak nem is keletről származik?  Európában első egyedek a 17. században jelentek meg. Ezek valóban az akkori Perzsia területéről származtak. Azonban a mai szőrmók perzsáknak már nem sok köze van genetikailag az eredeti őseikhez. Kutatások szerint orosz ősökkel több hasonlóságot mutatnak a mai perzsa cicák. A fajtát Európában 1871-ben egy kiállításon mutatták be Londonban, és azóta is az egész világ imádja őket. Különösen népszerűek a hófehér egyedek.

A perzsa macska külleme, jelleme

Ezek az aranyos, imádnivaló cicák hosszú, selymes szőrükről és kerek arcukról, valamint rendkívül nyugodt természetükről híresek. A perzsa macska intelligens és szociálisan is nagyon érzékeny.

Általánosságban elmondható, hogy a perzsa macska közép vagy nagy méretű. A kandúrok akár 7 kilósak, a nőstények pedig akár 6 kilósak is lehetnek. A hosszú szőr mellett a fej is a fajta jellegzetessége: Kerek, széles koponya, kerek szőrcsomós fülek és nagyon rövid orr.

Az én szívemnek a legkedesebb perzsa, Millyke, a Macskamenta Klub hivatalos rosszalkodója 🙂

A perzsa kiscica nem egy hiperaktív típus, persze kivételek mindig akadna, de összeségében elmondható, hogy nem egy rongálós típus. Akit a perzsa macska kiválaszt magának azt végtelen rajongással imádja, ha igazi bújós cicára vágyunk akkor érdemes egy perzsát választanunk. Ha egy picit aktívabb perzsára vágyunk válasszuk a csincsilla perzsát, őket mozgékonyabbnak, kíváncsibbnak tartják a többi perzsákhoz képest.

Általában más macskákkal és kutyákkal is jól kijön, persze csak ha a másik állat is hasonlóan nyugodt, mint ők maguk. A zajt és a túl sok embert nem szeretik ezért kisgyermekes családban nem ajánlott perzsa cicát tartani.

A perzsa cicát majd 120 féle színben tenyésztik. Az egyszínűtől a teknőctarkáig, minden félét találni. Mégis összességében elmondható, hogy három fő vonalat különböztetünk meg:

  • Csincsilla perzsa macska, vagy más néven a csincsilla macska: Ez a színű a legkedveltebb és ismert manapság. Minden csincsilla perzsa szeme zöld vagy kékes-zöld szemű, az orr és az ajkak keretesek, a szőrszínnek megfelelően vagy fekete vagy kék esetleg vöröses.
  • Himalájai perzsa macska: Sokan ezt már külön fajtaként emlegetik.  Jellemzői közé tartozik, hogy pofácskájukon sötét maszk látható, fülük, tappancsuk és farkuk szintén sötét
  • Rövidszőrű exotic: Ez a fajta a perzsa és az amerikai rövidszőrű keresztezéséből jött létre. Az exotic macska ötvözi azok jó tulajdonságait, kedves, barátságos, nyugodt természetű cica.

A perzsa macska tartása, ápolása

Ezt a fajtát csak az igazán elhivatott gazdiknak ajánljuk, akik napi szinten időt tudnak szánni a szőrápolásra. Ugyanis a perzsa macska dús, elképesztő szőrzetének gondozása időigényes feladat. A kiscicákat érdemes már 3-4 hetes koruktól hozzászoktatni a napi fésüléshez, különösön az alhasi szőrzetük tud becsomósodnak, annak kibontása pedig elég fájdalmas tud lenni. Persze ha már megtörtént a baj, és menthetetlen a bunda, a szőr lenyírását bízzuk szakértő állat kozmetikusra. Az otthoni hajnyíró amúgy sem birkózna meg ezzel a dús bundával.

A perzsa macska nem képes feldolgozni azt a mennyiségű szőrt, amelyet bundája ápolásának kapcsán lenyel, de szőroldó pasztával segíthetünk ezen a problémán. Vannak emellett speciális rostokat tartalmazó tápok is.

Lustasága miatt ez a fajta bizony hajlamos az elhízásra. Igen tudjuk, hogy a perzsa cicának gyönyörű könyörgő tekintete van, de az ő esetükben különösen fontos, hogy a gazdi betartsa a napi adagokat.

Mivel kis lakásban is tökéletes társ, azt hiszem a perzsa macska még jó ideig nem kerül ki a legkedveltebb macskák listájáról.

Ha egy nyugodt szőrgombócra vágysz, aki rengeteg törődést és gondoskodást igényel, a perzsa a tökéletes választás.

Nézd meg ezeket a macskafajtákat is!

Különleges cicák – Az abesszin macska

Különleges cicák – A homoki macska

Különleges cicák – A Maine Coon macska

Különleges cicák – A ragdoll macska

Különleges cicák – A bengáli macska

Különleges cicák – A Birman macska

Különleges cicák – A Geoffroy macska

Különleges cicák – Az egyiptomi mau macska

Különleges cicák – A Karakál macska

Különleges cicák – A karthauzi macska