Macskatartás, nevelés

Benti vagy kinti legyen a cica? Előnyök és hátrányok pro és kontra

Sokszor lehet látni mostanában, hogy egymásnak esnek a kommentfalon a kinti és a benti állattartást pártolók, sokan egyenesen állatkínzónak tartják a másik oldalt. De hol is van az igazság? Milyen előnyei és hátrányai vannak a két életformának, szőrös kedvenceinkre nézve?

Először is, fontos leszögezni, hogy a tartás módja függ az életkörülményektől, lehetőségektől és a macskától is nagyban. (Hiszen macskatartóként mind tudjuk, hogy semmiben nem a tied az utolsó szó, hanem a főegerészé.) Amennyiben nincs lehetőséged kiengedni, vagy kijárni vele, például mert forgalmas helyen élsz. Macskafajtától és személyiségtől is függ, hogy mennyire aktív az állat. Egy Maine coon igen aktív, míg egy brit rövidszőrű boldogan el van egy lakásban is.

A macskák benti tartása

A benti tartás komoly hátránya, hogy a macska alapvetően egy játékos, kíváncsi ragadozó. Amennyiben nem egy nyugodt fajtájú cicád van, a bútoraidon hamar meg fog látszani, ha a kedvenced unatkozott. Mindig ügyelned kell rá, hogy semmi éles, leverhető vagy ehető ne legyen elöl, ugyanis a cica meg fogja találni. Érdemes kozmetikussal vagy orvossal rendben tartatni a karmait, mert ha nem tudja min koptatni, előbb-utóbb túl nagyok lesznek. Továbbá biztosítanod kell egy mindig tiszta macska wc-t, ahol komfortosan, zavarás nélkül végezheti a dolgát. Ezt maximum két- három naponta tisztítanod kell. A macskák igen érzékenyek a higiéniára, amennyiben nem felel meg nekik a alom, könnyen a szőnyegre, vagy a növényföldbe piszkíthatnak. Benti cicával növényt tartani igen merész vállalkozás, ugyanis a kis szőrös vadászok szeretik a földet kikotorni, esetleg kiinni a vizet a virág alól, letépni a leveleket.

A benti tartás nem jelenti azt sem, hogy megszabadulunk az állatorvosi számláktól. Ugyanúgy érdemes ivartalanítani, az ivaros lét viszontagságai, egészségügyi, valamint a területmegjelölés kellemetlen mellékhatásainak elkerülése miatt. Az oltásokat szintén érdemes beadatni, hogy az általunk (például cipőn, ruhán) a lakásba vitt kórokozók, peték, ne okozhassanak bajt. A szőrhullás a benti cicákra is jellemző. Ilyenkor az egész lakás tele lesz szőrrel, ezt a rendszeres takarítás mellett, a cicus fésülésével és lehet kezelni, illetve az egészségügyi kockázat elkerülése miatt szőroldópaszta is ajánlott. A benti macskák étkezésére érdemes odafigyelni, hiszen nincs szükségük olyan sok energiára. Hajlamosak az elhízásra, ami káros az egészségükre.

Mindezek ellenére a benti tartás hátrányain könnyen lehet segíteni, a kinti tartás veszélyeit viszont nehéz megakadályozni. Érdemes sok játékot tartani a benti macska számára, olyanokat is amelyekkel egyedül is tud játszani. Kaparófát szerelni a kanapék, vagy asztalok lábaira, hogy ne menjenek tönkre a bútoraink, de a kedvencünk is élezhesse a karmát. Könnyű beszerezni szagtalanítót a wc szagának abszolút, tökéletes elnyomására. Valamint hasznos felszerelni egy komoly macskahálót az ablakokra, hogy a szellőztetésnél se essen kedvencünk kísértésbe.

Érdemes létrehozni a cicának egy olyan fekhelyet, ahol sose simogatjuk vagy megyünk oda hozzá, hogy benti macskaként is legyen privátszférája. Ezzel ő dönti el, mikor örül társaságunknak, kevésbé lesz agresszív, támadó. 

A benti tarás előnye, hogy a cicánk biztonságban lesz, mindig tudjuk hol találjuk, figyelhetünk a megfelelő táplálkozására, mozgására, kényelmére.

A macskák kinti tartása

A kinti tartás sok veszélyt rejt egy macska számára. Manapság ott vannak az autók, a patkánynak/ egérnek kihelyezett mérgek, fagyálló, a hideg, maguk az emberek, akik szeretnék elkapni, vagy bántani az állatot, valamint akár saját maguk, hiszen könnyen beeshetnek, vagy bemászhatnak valahova, ahonnan nem jutnak ki. (Garázs, ereszcsatorna, stb.) Itt is határozottan ajánlott az ivartalanítás, mert a párkeresés és a párzás komoly agresszióval jár együtt, könnyen sérüléshez vezethet, vagy kiscicákhoz, akiket etetni kell és elhelyezni. Rendszeresen kell állatorvoshoz vinni, kullancselleni nyakörvet érdemes rárakni és chipeltetni, ha netán elszökne. Az átlagos kinti macskák élettartama a balesetek miatt sokkal rövidebb.

A ki-be járós macskák óhatatlanul is behoznak magukkal koszt a lakásba, gyakran kell utánuk takarítani, valamint ajándékokat is szoktak hozni nekünk, aminek nem minden gazdi örül. Tapasztalatból írom, hogy hajnalban belelépni egy egérbe nem kellemes. Azonban ez fenntartja a vadászösztöneiket, amelyet így nem a nehézsorsú bútorokon élnek ki.

A kinti tartás komoly előnye, hogy a macska mozoghat szabadon, ami ennek az állatnak létfontosságú. Egészséges számukra a vadászat, az állandó figyelés, jót tesz az idegrendszerüknek, ha kint aktívak. Bár egy kinti macska is könnyen belekényelmesedik a benti vadászatba, ha kint hideg van.

Amelyik cicát már hozzászoktattuk az egyik életmódhoz, komoly traumát jelent neki az átszokás, így ha valamelyik mellett döntünk, készüljünk rá fel, hogy valószínűleg véglegesen így lesz, legalább is nagyon nehéz dolog a teljes átszoktatás egy másik tartási formára.

Van köztes megoldás a benti és a kinti tartás között, ami a fedett futtató, vagy a póráz. Mindkettő időigényes, de a kedvencünknek rengeteget jelenthet, ha biztonságos körülmények között szívhat friss levegőt és mozoghat. Természetesen mindkettőhöz megfelelő környezetre van szükség. Ha pórázra szeretnénk szoktatni, minden nap ki kell vinni, legalább fél, de inkább egy órára, lehetőleg nem egy túl forgalmas helyre.

A szerző saját képei

Összefoglalva, mindkét tartásnak komoly előnyei és hátrányai vannak. A döntésünket a lehetőségeink, valamint a cicánk temperamentuma kell, hogy befolyásolja, de semmiképp nem ítélhetjük el azt, aki felelős macskatartóként az egyik mellett döntött.

Ezeket is olvasd el!

Ilyenek a macskaszerető emberek a pszichológusok szerint

Így segítenek a macskák a börtönben lévő foglyoknak

Hallottad? Ingyen repülőjegy jár a macska örökbefogadóknak!

Autista gyermekek mellett macska legjobb társ – Így gyógyítják kölcsönösen egymást!

10 tipp a macskák szorongásának és stressz-szintjének a csökkentésére!