Érdekességek

Így segítenek a macskák a börtönben lévő foglyoknak

Tudtad, hogy a macskák nem csak gyógyítani képesek a dorombolásukkal, de akár életeket is menthetnek azáltal, hogy rabok fogadják őket örökbe? A világ több pontján is rendkívüli sikerességgel alkalmazzák a cicákat a fogvatartottak szocializációjához.

A Bangkok melletti Bangkwang börtönnek komoly történelme van. Az 1930-as évek óta létezik, és mintegy 700 elvadult macskának ad otthont. Bár a legtöbb ember valószínűleg a lehető leghamarabb szeretne kijutni onnan, a macskák nyilvánvalóan elég kényelmesnek találták ahhoz, hogy otthonuknak tekintsék.

A börtön felügyelői évtizedek óta próbálták a macskákat a helyszínről elvinni, de azok folyamatosan visszajöttek. Ekkor döntöttek úgy, hogy valami igazán érdekeset csinálnak és igyekeznek a citromból limonádét készíteni. Kidolgoztak egy programot, melynek során az elvadult macskákat a foglyok örökbe fogadhatták.  Sokuknak ritkán vannak látogatói, és néha életfogytiglani börtönbüntetést töltenek. A macskák nem csak képesek voltak csökkenteni a rágcsálópopulációt, de csökkenteni tudták egyes fogvatartottak agresszióját is.

A fogvatartottak terápiájaként a világ más területein évek óta használják a cicákat. 2012-ben az Egyesült Államok 39 államában volt börtönállat-program. Ezekben a programokban gyakran a leggyakrabban kutyákat vontak be, de egyre többször macskákat is segítségül hívtak ahhoz, hogy a rabok szocializációját segítség, agresszivitásukat csökkentsék, vagy csak megtanítsák őket a gondoskodásra, a törődésre, a felelősségvállalásra és a feltétel nélküli szeretetre.

Jó példa erre a Michigan Cityben található Indiana állam börtöne, Indiana. Körülbelül 2300 férfi fogvatartottnak adnak otthont, és több mint két évtizede léteznek. A börtön adminisztrátorai a Fried’s állatmenhelytel közösen alkották meg ezt a különleges programot.

A programban részt vevő macskák száma gyorsan elérte a hetvenötöt, így minden macska saját azonosító jelvényt kapott. A fogvatartottak esetében szintén szükség van egy jelentkezési és jóváhagyási eljárásra, de ha örökbe fogadtak egy macskát, az velük együtt, egy cellában fogja élni az életét, tehát gondoskodniuk kell róla. A fogvatartottak azon túl, hogy számos szociális készséget sajátítanak el és a pozitív érzelmek széles tárházát tapasztalják meg a cicáktól, a macskatartáshoz köthető tevékenységeket is végeznek. Csemegét, játékokat vásárolnak, és macskabútorokat építenek a bársonytalpúaknak. Szükség esetén pedig még egymás macskáit is figyelik, gondozzák. A macskák mindenhová mehetnek a gazdáikkal a börtönön belül, elsősorban pórázon, de vannak olyan  börtönök is, ahol szabadon kószálhatnak.

A program népszerűsége és komolysága a várólista nagyságán és a programmal kapcsolatos szigorú követelményeken is megmutatkozik.

„Ahhoz, hogy macskája legyen, az elkövetőnek munkával kell rendelkeznie” – mondja Pam James, az Indiana Állami Börtön nyilvános információs tisztje a Mental_Floss magazinnak. „Minden élelmet és almot nekik kell megvásárolni. Ha feltételesen szabadul egy rab, a macska is vele mehet. De ha van magatartási gond a rabbal, akkor a macskáról is le kell mondani, akit akár örökbe is adhatnak másnak. Ilyenkor általában már nincs lehetőségük visszaszerezni a macskát.”


Azok a rabok, akiknek macskájuk van, általában a legjobban viselkednek, mert szeretnének a programban maradni. Szintén kisebb a feszültség a fogvatartottak és az őrök között, amikor macskák vannak a cellablokkban.

Mély kötődés alakul ki a fogvatartott és a macska között. Skóciában a szigorúan biztonságos HMP Shotts börtönben az egyik fogoly azt mondta, hogy a macskája volt az első dolog, ami iránt 7 éve szeretetet tanúsított.

„Az elkövetők úgy bánnak a háziállatokkal, mint a gyerekeikkel” – mondja James. „Megnyugtató. Ez egy olyan dolog, ami viszont szereti őket. A foglyok életében van valami, ami feltétel nélküli szeretetet ad nekik.”

Úgy tűnik, hogy a macskákat örökbe fogadó foglyok pszichológiailag jellemzése is pozitív irányba változik. Dr. Stuart Bassman pszichológus, aki segít a foglyoknak beilleszkedni a normális életbe, azt mondja, hogy a fogvatartottak közül sokan bántalmazták az állatokat fiatalabb korukban, ugyanakkor a macskákat gondozó fogvatartottak ennek a különleges kapcsolatnak a hatására képesek megbánni és átértékelni az állatokkal szembeni múltbeli visszaéléseiket. Bassman azt is érzi, hogy a macskák kilenc életéről szóló legenda érzelmi szinten is segíti a foglyokat.

„A macska egy új kezdetet jelenthet” – mondja. „A bebörtönzött személy, ha azt gondolja, hogy lehet egy másik élete, mint a macskának, és képes lenne „újraépítenie” magát, az nagyon biztató és hasznos lehet.”

Természetesen sokakban felmerül a kérdés, hogy mi a helyzet a cicák érzelmi világával és hogy egy börtön falai között, elítéltek gondoskodásában mennyire boldog az életük. Maleah Stringer, az Anderson, Ind. Állatvédelmi Liga menhelyének ügyvezető igazgatója azt mondja, hogy a börtönben lévő állatok nincsenek nagyobb veszélyben, mint akkor, amikor szabad emberek fogadják örökbe őket.

Az Indiana legnagyobb biztonságú Pendleton Correctional Facility programja 2015 áprilisában indult. A FORWARD (Felines and Offenders Rehabilitation with Affection, Reformation and Dedication) néven ismert program azt a célt tűzte a zászlajára, hogy állatokat és fogvatartottakat egyaránt segítse. „Nincs nagyobb a veszélye annak, hogy az állatokat egy rab fogadja örökbe, mint amikor más emberek” – mondja. „A srácok kimaradnak a bajból, mert tudják, ha bajba kerülnek, elveszítik a programot. Több problémánk volt a sima örökbefogadásból visszakerülő, bántalmazott állatokkal, mint amit valaha is tapasztaltunk a börtönprogramban résztvevőkkel.”

A börtönprogram hasznos a cicáknak és a raboknak is.  A börtön megkezdheti a fogvatartottak szocializációs reformját, amíg még rács mögött vannak, a menhelyi macskák pedig szerető otthonhoz jutnak. Ha egy rabot, aki részt vesz a programban, kiengednek az Indiana állam börtönéből, még a macskát is hazaviheti magával.

Ha szeretnéd látni, hogy a rabok hogy gondoskodnak a cicákról és milyen az életük együtt, akkor nézd meg ezt a videót!

Ezeket is olvasd el!

Hallottad? Ingyen repülőjegy jár a macska örökbefogadóknak!

Autista gyermekek mellett macska legjobb társ – Így gyógyítják kölcsönösen egymást!

A macskák személyiségének 5 típusa – Melyik a Te cicádé?

10 tipp a macskák szorongásának és stressz-szintjének a csökkentésére!

A cica alapvető szükségletei 8 pontban! Csak ezekkel lehet boldog és kiegyensúlyozott a macskaélet!