Egészség, gondozás,  Macskatartás, nevelés

7 hasznos cicajáték és kiegészítő, hogy a cicád ne unatkozzon!

A benti cicáknak kell a szórakoztatás, ha nem akarjuk, hogy a berendezésen bosszulják meg az egyedüllétet, vagy depresszióba essenek. Szerencsére ma már rengeteg fajta játék áll a rendelkezésünkre, ami lefoglalhatja őket. Összegyűjtöttünk hetet azok közül, amik a macskaboldogságot szolgálják!

Jutalomfalat vadászat

Ebbe a játékba jutalomfalatot, vagy száraztápot kell tenni, a különböző üregekbe, tálakba, ahonnan a macskánk nem tudja csak úgy egyszerűen kienni, hanem a mancsát és az eszét kell használnia, ha meg akarja kaparintani a finomságokat. (Tipp: ha szeretnéd, hogy felkeltse az érdeklődését, tedd el neki a többi elől lévő tápot, ugyanis nem fog vadászni, ha egyszerűen megeheti a tálból is.)

Macskamentás plüssök

Végtelen mennyiségű, formájú és színű játék áll a rendelkezésünkre, de a macskamentát meg lehet venni önmagában is. Nem minden macska szereti, vagy érdeklődik iránta, de egyes cicákra nagy hatása van. Felpörögnek tőle, vonzódnak hozzá, egyúttal meg is nyugtatja őket. Azok a cicák, akiknek érdekes a macskamenta, imádni fogják ha egy megtámadható játékban van elrejtve.  A benti kevésbé aktív cicák számára nagyon előnyős ez a játék, hiszen meghozza a cicák játékkedvét, amit ezen a plüssön fognak kiélni, nem pedig a kanapén.

Labda alagút

Ebből is rengeteg féle található már a piacon. Különbség a labdákban lehet, hogy villogna-e, mennyi van belőlük. Valamint van olyan alagút ami tetszés szerint lehet összerakni. Építhetsz önmagába futó, vagy két végén zárt pályát is. A labda pedig bent marad a sínen, így a kedvenced hiába próbálja, nem tudja kiszedni majd. Ez azért tartja fent a cica érdeklődését, mert a labda mozog és nem tudja elkapni sose.  

Cica alagút

Ennek külön előnye, hogy olcsón beszerezhető, játéknak és rejtekhelynek is tökéletesen alkalmas. A legtöbb ilyen összecsukható alagútról lóg egy kis csörgős labda is, amit a cica „lesből” támadhat meg. Alapvetően előnyös csörgő, kis lökésre is mozgó tárgyakkal meglepni a macskát, mert sokáig le tudja foglalni. Hátránya a játéknak, hogy viszonylag nagy helyet foglal el, ha ki van nyitva, így kis lakásban nem praktikus.

Plüss cicaalagút, bújócső

Interaktív elemes játékok

A kifejezetten aktív cicáknak ajánlom az olyan interaktív elemes játékokat, amik akár egyetlen érintésre maguktól mozognak pár másodpercig, amíg felkeltik a macska érdeklődését. Ezek kis helyen elférnek és abszolút interaktívak. Azok, amiket a cica is működésbe tud hozni, akkor is lefoglalják a kis kedvencünket, amikor mi nem vagyunk otthon. Rengeteg opció közül lehet választani, magától kguruló labda, asztalra szerelhetőzsinór, ami mozog és még sorolhatnám. Külön előny, ha kis hangot ki tud adni, mert az még vonzóbbá teszi a vadásznak a prédáját.

Kaparófa

Ha már hasznos kiegészítők macskáknak, muszáj megemlítenem a kaparófát, ami minden cicás háztartás kötelező kelléke. A cicáknak alapvető szükségletük a karomélezés, amiről nem lehet őket leszoktatni. A rendszeres karomvágás elősegíti a probléma megoldását, de az se tökéletes. Sok formában lehet kaparófát találni, van kifejezetten a bútorok sarkaira, valamint macskavárak mellé is, vagy akár egyedül, henger alakban is lehet venni. A lényeg, hogy legyen otthon.

Cicafekhely

A cicák mindig megtalálják a legmelegebb és legkényelmesebb helyet a lakásban. Épp ezért praktikus a radiátorra akasztható párna, ami így meleg is és puha is. Ez egy olcsó és garantáltan sikeres ajándék lesz a kedvencünknek. Különböző méretben is lehet kapni, attól függően hova akarjuk felrakni. Külön előny, hogy a cica így a magasból tudja figyelni a szobát, ez pedig biztonságérzetet nyújt.