Érdekességek,  Macskatartás, nevelés

7 ok, amiért a macskák jobb háziállatok, mint a kutyák

Amióta létezik kutya és macska, létezik az az örök vitatéma is, ami a macskások és kutyások személyiségjellemzőit, vagy éppen a házikedvenceink humoros tulajdonságait és különbözőségeit firtatja. Macskásokként elfogultnak kell lennünk, így most azokat az okokat soroljuk fel, ami miatt jobb ha cicát választasz családtagnak!

A macskák könnyen kezelhetők

A cicák nem igényelik a folyamatos emberi figyelmet, annál is inkább mert a nap jelentős részét átalusszák. Nem kell őket rendszeresen sétáltatni, kiképezni, oktatni, egyszerűen elég csak szeretni. Természetesen nekik is szükségük van arra, hogy a gazdik figyeljenek rájuk, de jelentősen kevesebb időt és energiát igényelnek, mint a kutyák.

A macskák költségbarátabbak

Legalább is mondják ezt azok, akik még nem éltek együtt egy macskarajongó hölggyel, aki a csillagokat is lehozza az égről a cicájának, illetve ellenállhatatlan vágyat érez minden macskás, vagy macskával kapcsolatos tárgy beszerzésére. Ha csak az alapköltségeket vesszük figyelembe és eltekintünk az „őrült macskás nők” szeszélyeitől, akkor valóban (legalább is a kutatások szerint) kisebb anyagi terhet jelentenek, mint a kutyák.

A macskák csendesebbek

Ehhez talán nem is kell túl sok dolgot hozzáfűzni. Néha elhagyja a szájukat néhány nyávogás, időnként csörömpölve játszanak, de ez igen csekély zajforrást jelent ahhoz képest, amit egy kutya az ugatásával képes kelteni. Egy cica miatt soha nem fog a szomszédod bejelentést tenni csendháborításért, egy kutyus esetében viszont ez ismert probléma.

Alom-tiszták

Mielőtt a kutyások felhorkannak, gyorsan hozzá is tesszük, hogy tudjuk: a kutyusok is tudnak jól neveltek lenni és egy helyre pisilni, kakilni, de a jelentős többség a sétáltatáshoz szokott, az elhelyezett „produktumot” pedig a gazdinak kell felszedegetni a közterületen, bezacskózni, majd elhelyezni. Mennyivel egyszerűbb egy almot takarítani, hát nem? Szinte minden cica ösztönösen alom-tiszta, elég nekik néhányszor megmutatni és onnantól kezdve tudja hol kell végeznie a dolgát.

A macskák gondoskodnak magukról

Ez a pont meglehetősen viccesen hangzik egy olyan cicagazdinak, akinek a macskája napjában hetvenháromszor akar éhenhalni. Ez a megállapítás azonban nem is erre vonatkozik, inkább az ösztönös mosakodásra, tisztálkodásra, melyre a cicáknak kifejezett igényük van. A kutyáknak… Nos nekik meg azt hiszem mindegy…

A macskák kisebb romobolást végeznek

A kutyák szétrágják a bútorokat, összenyálazzák a ruhákat, átalakítják a cipőket. A macskák szétkarmolják a berendezési tárgyakat, hajgumikat és kupakokat lopkodnak és tiszta szőr tőlük minden. Melyik a rosszabb? Attól függ kit kérdezel. De mivel mi macskások hűek vagyunk önmagunkhoz és a macskáinkhoz, így egyértelműen kijelenthetjük, hogy a fenti problémák mindegyikét tudjuk orvosolni: a karmolásokat rendszeres karomvágással megelőzzük, a lopkodós macskákat cukiknak és vicceseknek tartjuk, a szőrt pedig végelláthatatlanul takarítjuk, egy idő után pedig megszokjuk. Azzal viszont nem tudunk mit kezdeni, ha szétrágják a cipőinket… Nem, azt nem viseljük el!

Nincs nagy helyigényük

A 24 órából 20-at alszik, azt is jobbára az ágyadban. Elég neki egy szoba ahhoz, hogy ugráljon, vagy néhány hosszt vágtázzon alomhasználat után, de abban is elfárad. A kutyáknak viszont sokkal nagyobb a tér- és mozgásigényük, amit ha nem elégítenek ki megfelelően boldogtalanokká válnak. Számukra nem elég egy szoba, sőt az egész ház sem, kifejezett igényük van a hosszabb futásra, nagy sétákra, kirándulásokra.

Számodra is egyértelmű, ugye? A cicák a szívünk csücskei és legyenek bármilyenek is, imádjuk őket. Egy igazi macskagazdi a szívében érzi, a lelkével tudja ezt és álljon itt bármilyen érv, kutatás pro és kontra, ez megmásíthatatlan.

Ezeket a cikkeket is olvasd el a témában!

7 csodás tipp, hogy a macskád boldog legyen

Szeret a cicád? Íme 15 jel, ami bebizonyítja, hogy igen!

Miért imádjuk annyira a macskákat? 6+1 ok és 10 cicás kép, ami megmutatja!

15 dolog, amit csak a macskások érthetnek meg!

10 dolog, ami miatt megéri cicát tartani és imádni

6 tipp és használati utasítás az otthonodba érkező új cicához