Macskatartás, nevelés

Megbízik benned a cicád? 6 jel, amiből ez pontosan kiderül!

A cicával való szeretettelje és harmonikus kapcsolat elengedhetetlen összetevője a feltétel nélküli bizalom. Ha ezt gazdiként elnyerted, akkor minden kincset megkapsz, amit csak egy macska adhat az életedhez! Korábbi cikkünkben összegyűjtöttük azokat a tippeket, amivel kialakítható egy szorosabb bizalmi kötelék, most nézzük azt, hogy miből tudod, hogy létrejött-e!

Keresi a kapcsolódást és megnyugszik ha mellette vagy!

Bármennyire is zárkózottak a cicák, ha kialakult egy biztonságos kötelék kettőtök között, szinte biztos hogy keresni fogja a kapcsolódást hozzád, akár csak annyival is, hogy hozzádér a mancsa, vagy rád rakja a fejét. Attól nagyobb kincset nem kaphatsz tőle, mint hogy elalszik rajtad, vagy melletted, hiszen ez a feltétel nélküli bizalmat jelenti. Még a legvédtelenebb, legkiszolgáltatottabb helyezetben, alvás közben is ott lehetsz vele, sőt megnyugtatja a jelenléted.

Hanyatt fekszik, láthatod és megérintheted a hasát!

A legérzékenyebb része a cicáknak a hasa, ami bármilyen csodálatosan meleg és puha, csak azok láthatják és élvezhetik közvetlen közelről, akikben a cica maximálisan megbízik. Egy ősi ösztöntől vezérelve ez az a testrésze a cicának, amit folyamatosan véd, így ha neked hanyatt fekve megmutatja, sőt hozzá is érhetsz, azt jelenti, hogy egy boldog, elégedett és kiegyensúlyozott cicád van, akinek teljesen a bizalmába tudtál férkőzni.

Lassan pislant, hunyorít…

A macskák egy folyamatos készenlétre vannak berendezkedve (bármennyire is viccesen hangzik ez, amikor látjuk hogy önkívületi állapotban alszik). A veszélyeket folyamatosan figyelik és érzékelik, még amikor alszanak, akkor is tisztában vannak a körülöttük zajló eseményekkel, hangokkal. Amikor szemkontaktusba kerültök és behunyja a szemét, lassan pislant, vagy hunyorít, az is a bizalmának és a szeretetének jele, egy olyan apró gesztus, mint egy puszi, vagy egy ölelés, sőt a kommunikációjának egy fontos eszköze. Ezzel a többi macskával is tudja azt, hogy nem jelentesz számukra veszélyt, a bizalmát élvezed.

Feromon-megosztás a bizalom jegyében

Ételt, vizet és meleg szállást és szeretet biztosítasz neki, cserébe pedig megkapod a bizalmát és a feromonjait! Gondoltad volna, hogy az illatanyagok megosztása is a bizalmának a jele? Amikor hozzád dörgölőzik, odanyomja a fejét, vagy a lábadat körbeöleli a farkával, tulajdonképpen megjelöl és felruház arra, hogy a saját szagát magadon hordozd. Ez bizony nagy kegy! Természetesen ebből az illatjelölésből te semmit sem veszel észre, az emberi orr számára ezek felfoghatatlan anyagok, de a cicák olyan kifinomult szaglással rendelkeznek, hogy pontosan érzik és felismerik.

Dagasztás és az anyai szeretet

Emlékszel, hogy az anyukád milyen biztonságot árasztott, amikor kisgyerekként hozzábújtál? Ugyanezt élik át a cicák is. Babacicaként a dagasztással serkentették az anyjuk tejelválasztását, később, felnőtt korukban pedig ez a bizalom és a szeretet jeleként marad meg náluk, akkor csinálják, ha elégedettek és jól érzik magukat. Ne lepődj meg, ha a cicád néha téged is megdagaszt, mert ez nem csak a szeretetének, de a feltétel nélküli bizalmának a jele!

Nyalogat

Az összetartozás és bizalom egyik legmeghatározóbb formája, hiszen azzal ha nyalogat, tisztogat, azt fejezi ki, hogy gondoskodik rólad. Pontosan úgy teszi mindezt, ahogy annak idején az anyukája tette vele, szóval semmiképpen se szólj rá, vagy zavard el. Ha nyalogat, akkor igen magas szintű bizalmat élvezel nála (persze, ha nem éppen a májkrém maradékát takarítja el éppen az ujjaidról…).

Ezeket a cikkeket is olvasd el a témában!

6 tipp, amivel erőteljes bizalmi kapcsolatot tudsz kiépíteni a cicáddal

Boldogtalan a cicád? A macska depresszió 6 jele, amire minden gazdinak figyelni kell!

7 csodás tipp, hogy a macskád boldog legyen

A macskatartás 4 legfontosabb előnye – Te is tapasztalod?

Segítség, nem dorombol a cicám! Miért?