Macskatartás, nevelés

Az 5 legjobb hely a macska testén, ahol imádja ha simogatják – Így csináld!

A macskák évszázadokkal ezelőtt elrabolták a szívünket, ezt az áradó szeretetet pedig igyekszünk minél inkább kifejezni feléjük: becézgetéssel, szószos eledellel, jutalomfalattal, na és persze simogatással. Íme az öt legjobb hely a macska testén, ahol a macskák többsége szereti, ha simogatják.

Vannak cicák, akik kifejezetten vágynak a fizikai érintésre, míg mások ilyen téren egészen visszafogottak. Fontos, hogy minden macskagazdi ismerje azokat a helyeket, ahol a legjobb a cicának a simogatás és valóban szeretetteljes érzés lesz számára, ha hozzáérsz.

1. Áll és orcák

A macskák arcán és állán illatmirigyek találhatók, amelyek dörzsöléskor feromonokat szabadítanak fel. Ezeknek a területeknek a simogatása megnyugtathatja macskabarátját, és kényelmesebben és biztonságban érzi magát.

Ujjaiddal finoman simogasd meg macska arcát és állát, ügyelve a arra is, hogy halk és szeretetteljesen kommunikálj. Ha a cicád élvezi az érintését és dorombol, akkor ez biztos, hogy az ő számára is egy különleges élmény. Figyelj rá, hogy ne nyomd túl erősen, és ne dörzsöld a bajuszát, mert egyes macskák ezt kellemetlennek találhatják.

2. A fülek töve

A macska füle tövében található terület sok doromboló állat másik kedvenc helye. Ez a terület nagy koncentrációban tartalmaz idegvégződéseket, így érzékeny az érintésre. Ujjbeggyel körkörös mozdulatokkal finoman dörzsöld meg macska fülének tövét.

Figyeld az ellazulás jeleit, például a dorombolást, vagy a szem becsukását. Ha a macskád a kellemetlen érzés jeleit mutatja, például lelapítja a füleit, vagy el akar távolodni, elhúzódik, akkor hagyd abba a simogatást és adj neki egy kis teret arra, hogy kicsit egyedül legyen.

3. A fej teteje

A macska fejének teteje, a fülek közötti rész egy másik olyan hely, ahol a legtöbb macska szereti, ha simogatják. A többi hely simogatásához hasonlóan itt is figyelj a macskád testbeszédére, győződj meg róla, hogy tényleg élvezi ezt az érintést. Ha a nyávogó barátod hirtelen harapni kezd, elhúzódik, vagy odakap, az figyelmeztető jel arra, hogy hagyd békén. A odabújik a kezedhez és dorombol, akkor csak bátran folytasd, sőt térj át más területekre is. Ilyenkor biztos lehetsz benne, hogy a simogatás kifejezetten jól esik neki!

4. A hát és a gerinc

A macska gerincének simogatása, a szőrnövekedés irányával megegyezően, kellemes érzést nyújt számára mindaddig, amíg elkerülöd a faroktövet. Sok macska szereti, ha a feje tetejétől a háta közepéig végig simogatják, azonban a farka tövéhez érve, tiltakozni kezd. A kivételek természetesen erősítik a szabályt és persze mindig vannak ilyenek is. Élő példa rá Milly cicám, aki kifejezetten élvezi, ha a farka tövénél vakargatjuk, ilyenkor magasba emeli a fenekét és élvezi a wellness kényeztetést.

5. Mellkas és vállak

A mellkas és a váll területe lehet néhány macska kedvenc helye, különösen, ha nyugodtak és kényelmesen el vannak terülve. Ha meg szeretnéd simogatni macskádat ezen a területen, kezdd el gyengéden simogatni a feje tetején, majd az orcákat, az állat és így haladj a mellkas és a váll területére. Garantált a kényeztető simogatás élménye!

Tippek a macska simogatásához

A legfontosabb dolog, amit fontos, hogy megfogadj: ne erőltesd a simogatást! Hagyd hogy felfigyeljen rád és testbeszédével ő is jelezze, hogy mire vágyik. A macskáknak fontos a személyes terük tiszteletben tartása, sokkal jobban, mint a gazdáikkal folytatott interakció, így ha hírtelen sérted meg ezt a teret, könnyen érezheti inkább támadásnak az érintést és nem szeretettel teli simogatásnak.

A macska hasának és mancsainak simogatása általában kerülendő, hacsak a cica meg nem engedi neked ezeknek a helyeknek az érintését, ilyenkor örülj nagyon, mert az különleges bizalmi kapcsolatot feltételez köztetek. Megbízik benned a cicád? Íme 6 jel, amiből ezt pontosan megtudhatod!

Soha ne feledd, hogy minden macska egyedi és különleges, az idő előrehaladtával pedig a saját igényei is változhatnak. Légy vele türelmes és figyelmes, ez a kulcsa annak, hogy erős és szeretetteljes kötelék alakuljon ki köztetetek.