Macskatartás, nevelés

9 módszer, amivel meg tudod nyugtatni a cicát, ha hordozóban szállítod

A közlekedés mindenki számára nagyon megterhelő lehet, főleg ha forgalmasak az utak, sok az ember, nagy a hangzavar, de gondolj csak bele, ez a cicák számára ez még rosszabb, mivel ők egyáltalán nem tudják azt sem, hogy hova tartanak és mikor érnek oda. A legkönnyebb persze az lenne, ha mindezt meg lehetne beszélni a macskával, de sajnos amíg az emberi nyelvet nem beszélik, ez sem fog működni. Más módszerhez kell folyamodni! Adunk a megnyugtatásukhoz 9 könnyen kivitelezhető tippet, amivel a hordozóban való szállítás a legkevésbé sem lesz stresszes!  

A legtöbb macska nem szeret utazni, de számos módja van annak, hogy megnyugtasd a cicádat a hordozóban és bár ezek egy része némi előkészületet igényel, érdemes mindegyiket kipróbálni!

Már otthon kezd el a felkészülést az útra!

Mielőtt állatorvoshoz mennétek, meg kell tanítanod a cicádat, hogy megszeresse a hordozót. Az utazáshoz megfelelő macskahordozó beszerzése legyen az elsődleges, aminél figyelembe kell venned a kedvenced méreteit.  Elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy a macska gyorsan meg tudjon benne fordulni és amikor kinyílik az ajtaja, ki tudjon lépni belőle. A nagy kerek nyílással rendelkező hordozók prefereáltabbak, mert abból gyorsabban ki- és beszállhat a cica. Nem árt, ha a hordozó teteje leemelhető, így megelőzzük azt, hogy a cicád ki kelljen belőle ráncigálni, vagy be kelljen tuszkolni, mindkettő komoly stresszfaktor lehet neki az utazáskor. Figyelj a biztonságra és hogy erős anyagból készüljön, ha autóval szállítod, akkor azt is nézd meg, hogy rendelkezik-e olyan bujtatóval, amelyen a biztonsági övet át tudod fűzni és stabilan tudod az autóban rögzíteni.

Játssz a cicáddal!

Az aktív macska nagyobb valószínűséggel lesz stresszesebb, ha hordozóhoz van kötve, hiszen ha nagy a mozgásigénye, akkor joggal fog felháborodni, hogy korlátozod ezt a szabadságát. Ha teheted, akkor a hordozóba helyezés előtt játssz vele náhány órát, tartsd aktívan, így mire az utazásra kerül a sor, már fáradtabb lesz, kevésbé fogja zavarni a bezártság. Sajnos ez a módszer sem garancia semmire, mivel az utazás okozta szorongásaik gyakran akadályozhatják a pihenés iránti igényüket is, de egy próbát érdemes tenned, mert nagyon sok esetben bejön a „lefárasztás” stratégiája.

Szoktasd a hordozóhoz időben!

Sokat segít, ha a cicát apránként a hordozóhoz szoktatod és nem egy teljesen ismeretlen, vagy ritkán látott és retteget dolog lesz az életében. Tedd ki, hogy szem előtt legyen, tegyél bele macskamentát, puha pokrócot és bármikor azt látod, hogy önként belemegy, akkor jöhet a dicséret és valamilyen nagyon-nagyon finom jutalomfalat. A módszer hátránya, hogy hosszabb időt és a gazdi részéről nagyobb odafigyelést igényel, hiszen résen kell lenni és azonnal jutalmazni, ha belemegy a cica a hordozóba, viszont az egyik leghatásosabb is az összes közül, így ha fontos számodra, hogy a macsekod jól érezze meg, mindenképpen szánj rá időt!

Legyen pozitív élménye!

Fontos, hogy a hordozóhoz és az utazáshoz pozitív élménye társuljon és ne a rettegés maradjon benne. Tulajdonképpen az előző pontban alkalmazott jutalomfalatos módszer alapja is ez, továbbá a dicséret, simogatás és a gazdi öröme is hozzájárul ahhoz, hogy rögzüljön a jóérzés, vagy legalábbis nagy mértékben enyhítse a szorongását!

Használj ismerős illatot!

Amikor elviszed a cicádat egy új helyre, vagy az állatorvoshoz, ott számos új és szokatlan illattal fog találkozni, márpedig a macskák szaglása igen érzékeny. Ezek az új, ismeretlen szagok aggasztóak lehetnek számára, félelemet kelt benne a bizonytalanság, így érdemes a saját takaróját, vagy párnáját betenni a hordozóba, ami legalább valamennyire biztonságot nyújt számára.  a macskáját egy új helyre, számos új és szokatlan illat fog megjelenni, amelyek aggasztóak lehetnek számára. A nyugalom megőrzése érdekében takarókat és egyéb ruhadarabokat helyezhet a hordozójukba. Ezek segíthetnek elfoglalni őket, miközben megszokják új környezetüket.

Használj feromonokat

A piacon kapható különféle természetes és szintetikus termékek segíthetnek megnyugtatni a macskákat. Ezek a termékek utánozzák azt az illatokat, amelyet a macskák születésükkor bocsátanak ki, így megnyugszanak ha érzik.  Válaszd a feromonos spray-t, fújd be vele a hordozó belsejét, vagy a takaróját, vagy ha kényelmesebb megoládt szeretnél, akkor a feromonos, nyugtató nyakörv alkalmazása is tökéletes megoldás.

Maradj a cicád közelében

Sok macskát megnyugtat a gazdi közelsége és jelenléte, így kérlek utazás előtt és alatt mindig legyél a cica közelében. Vannak természetesen olyan bársonytalpúak, akiket hidegen hagy az, hogy a gazdi mit csinál, vagy ott van-e, de mindenesetre érdemes ott lenned vele. Ez nem csak erősebb bizalmi kapcsolatot eredményez, hanem egyszerűen egy olyan támogató magatartás, amit megéreznek és nyugodtabbá válnak tőle.

Ne siess!

Ha rohansz, hogy a macskádat a hordozóba tedd, stresszelsz a késés miatt, a macskád még jobban stresszes lesz. A legjobb módja annak, hogy megelőzd az, ha időben elindulsz, lassan és nyugodtan mozogsz és lehetővé teszed a cica számára, hogy megszokja az új helyzetet és amennyire lehet alkalmazkodjon hozzá lelkileg.

Ne idegeskedj Te sem!

Ne stresszelj és idegeskedj! Tudom, hogy aggódsz a cicád miatt és félted az utazástól, meg már maga a hordozóba helyezés ténye is kiakaszt, de kérlek tartsd magad! Mély levegő, kifúj és nyugi! A negatív érzelmeidet (és tulajdonképpen minden érzelmedet) leképez a macskád és különleges radarjai révén azonnal levág. Ha Te is ideges vagy, hogy várod el tőle, hogy nyugodt maradjon?!

Ezeket is olvasd el!

Így fejlődik egy macska – A cica útja a születés pillanatától a felnőtté válásig

Autista gyermekek mellett macska legjobb társ – Így gyógyítják kölcsönösen egymást!

A macskák személyiségének 5 típusa – Melyik a Te cicádé?

10 tipp a macskák szorongásának és stressz-szintjének a csökkentésére!

A cica alapvető szükségletei 8 pontban! Csak ezekkel lehet boldog és kiegyensúlyozott a macskaélet!