Érdekességek,  Macskatartás, nevelés

Nem a szín határozza meg a macskát, avagy fenébe a fekete macskás legendákkal!

A fekete macskákat léte körül számos mítosz és legenda kering: babonák főszereplői, balszerencse okozói, menhelyek ottfelejtett lakói, pedig a valóságban ugyanolyan szerethető és ártatlan szőrmókok, mint bármelyik más cica, akit a természet nem fekete színnel teremtett. Hidd el, nem a szín határozza meg a macskát!

A fekete macskák sorsára évezredek óta sztereotípiák sora nyomta rá a bélyegét és miközben minden év augusztus 17-én megünnepeljük a Fekete Macskák Megbecsülésének napját, Halloween időszakában és minden 13-ra eső pénteken ez dugába dől és elárasztják az internetet a róluk készült képek. Törjük most meg a fekete cicákra nehezedő átkot és beszéljünk arról is, hogy mennyire szerethetőek, egyes kultúrákban pedig kifejezetten szerencsehozóak!

Honnan származnak a fekete macskák legendái?

A fekete macskák nyugati kultúrában terjedő babonái az ókori Görögországból származnak. A görög mitológia szerint Zeusz felesége, Héra egyszer szolgáját, Galinthiast fekete macskává változtatta büntetésként, amiért akadályozta Herkules megszületését. Galinthias a továbbiakban Hecate, a boszorkányság istennőjének asszisztense lett, innentől kezdve pedig a történet számos babona és mítosz alapját és kiindulópontját képezte a különböző kultúrákban.

Fekete macskát látni balszerencsét hoz! Tévedés!

Biztos hallottad már azt a babonát, ami szerint nem túl szerencsés ha fekete macskát látsz, vagy éppen az utadat keresztezi. A babona eredete ugyan pontosan nem ismert, de az tény és bizton állítható, hogy egyetlen ember sem lett még egy életre balszerencsére ítélve pusztán azért, mert látott egy példányt, vagy mert átment előtte az úton egy fekete macska. Sőt! Rengeteg olyan cicagazdit ismerünk, akik kifejezetten szerencsésnek mondhatják magukat, ha másért nem, azért, mert egy tündéri természetű, és gyönyörű fekete cicával osztják meg az otthonukat és életüket, aki beragyogja még a borongós hétköznapokat is (és nem mellesleg akinek a szőre nem látszik meg a fekete kanapén, vagy ruhákon).

Sok kultúrában a fenti, nálunk például balszerencsésnek titulált fekete macskával való találkozást kifejezetten szerencsésnek tartják. Skóciában egyértelműen jót és jólétet jelent, ha a küszöbödre, vagy a házad környékére téved egy fekete cica, Japánban pedig úgy tartják hogy a fekete macskák segítenek az egyedülálló hölgyeknek a szerelem megtalálásában. Litvániában a gabonatárolók környékére tévedő fekete cicáknak örülnek a legjobban, mert abban hisznek hogy ilyenkor Rungis az aratás istenének szelleme jelent meg nekik bő termést hozva magával. Franciaországban szerencsét hoz, ha olyan fekete cicád van, akinek a szőrében egy szál fehér szőr is található. Soroljam még? Vagy elhiszitek nekem, hogy azok a babonák mellett, ahol a fekete macskák rossz fényben vannak feltüntetve, számos olyan is létezik, ahol egyenesen imádattal és tisztelettel tekintenek rájuk?  

A fekete macskák valójában átváltozott boszorkányok! Na persze!

Sok régi amerikai telepes hitt abban, hogy a boszorkányok leggyakrabban fekete macskák formáját öltik, mert ez lehetővé teszi számukra hogy észrevétlenül lopakodjanak és varázsigéiket zavartalanul használhassák. Abban is biztosak voltak, hogy egy boszorkány az élete során akár kilencszer is macskává változhat, aminek köze lehet ahhoz a meggyőzédéshez, hogy a macskáknak kilenc életük van.

Ha valaha dorombolt melletted egyetlen fekete macska is, tudnod kell hogy túlságosan is bújósak ahhoz hogy boszorkányok legyenek és a legrosszabb amit valaha is tettek az, hogy szőrcsomót hánytak a szőnyegre, vagy szétszedték a kanapédat – ezeket meg akár figyelmen kívül is hagyhatjuk, hiszen ezek közül egyik sem specifikusan fekete macska szokás, a fehérek és a tarkák is ugyanúgy csinálják (élő példa rá a hófehér Milly cicám).

Fekete macskát soha nem szabad örökbe fogadni! Ez most komoly?!?

A fekete macskáknál a legalacsonyabb az örökbefogadási arány és a legmagasabb az elaltatási  arány az Egyesült Államok menhelyein – de egészen biztosan állíthatjuk hogy ez az információ hazánkra is nagyjából igaz. Az örökbefogadók bevonzása jóval nehezebb a sötét szőrzettel rendelkező cicák esetében – a cicamentők és menedékházak gyakran tesznek közzé fényképeket örökbefogadható macskáikról az interneten, a fekete macskákat pedig sokkal nehezebb fényképezni, mint a világosabb szőrzettel rendelkező társaikat. A saját kutatásuk és beszámolójuk szerint, a potenciális örökbefogadók a legtöbbször pusztán fénykép alapján döntenek egy új családtagról. Ez alapján a fekete cicákat mindig kicsit komorabbnak és morcosabbnak érzékelik, pedig valójában semmivel sem barátságtalanabbak a többi cicánál. A természetüket nem a színük határozza meg!

Egyes menhelyek októberben szinte teljesen abbahagyják a fekete macskák örökbeadását. Nem azért teszik mindezt, mert számukra nem fontos hogy szerető gazdit találjanak nekik, hanem attól tartanak, hogy nem családtagok, hanem az előítéletek és babonák miatt a Halloween kellékeik lesznek, később pedig ismét utcára kerülnek. Látjátok mit tesznek ezek a sztereotípiák és hiedelmek!?

A fenti statisztikák nem azt jelentik, hogy tartózkodni kell a fekete cicák örökbefogadásától, inkább arra figyelmeztetnek hogy az ő életük is ugyanolyan fontos, mint a többi társuké és ne pusztán egy fotó alapján döntsük el hogy szerethetőek-e. Befogadás előtt ismerjük meg a cicákat személyesen is, hiszen ez a legjobb módja annak, hogy felmérd mennyire illik hozzád természetben és hogy képes-e levenni a lábadról pusztán a létezésével, vagy a nézésével! Lehet hogy ha így teszel, pont egy csodás fekete macska vár rád a menhelyen és lesz társad egy életen át! A fekete macskáknak tényleg nincs esélyük? Dehogynem! Csak kell hozzá a mi nyitottságunk is!

A fekete macskákhoz járó plusz bónusz

Soha többet nem kell aggódnod azon, hogy az összes sötét színű ruhád tele van világos szőrszálakkal. Szőrszálakkal tele lesz, de nem látszik majd!

Nincs szükségünk arra, hogy a cicákat szín szerint megkülönböztessük és cimkézzük, hiszen mindegy hogy milyen bundát viselnek, nem ez határozza meg őket (sem)!

Ezek is érdekes cikkek a témában:

A macskák színe meghatározza mágikus erejüket

10 egyértelmű jel, hogy a macskád szellemet lát

Tényleg látják a macskák az elhunyt lelkeket és szellemeket?