Érdekességek

Ismerd meg az „elsüllyeszthetetlen macskát”, aki számos hajótörést élt túl sértetlenül!

Ez a cica vagy hihetetlenül szerencsés volt, vagy a halál kegyeltje. Bármennyire is hihetetlen, több olyan macska is élt a történelem során, akik bátran a tengerre szálltak, de mindezek közül az „elsüllyeszthetetlen Sam” sztorija a legszívszorítóbb! A tengerész macska több különböző támadást és ezzel járó hajótörtést is sértetlenül úszott meg.  Ha valakire, hát rá igaz, hogy kilenc élete volt! Ismerd meg a történetét!

A történet szerint a Sam névre keresztelt „elsüllyeszthetetlen macska” egy náci csatahajó fedélzetén kezdte „karrierjét”. A Kriegsmarine, a nácik haditengerészete 1939-ben bocsátotta vízre a Bismarck csatahajót, mindössze néhány hónappal azelőtt, hogy a Birodalom megszállta Lengyelországot és elindította a második világháborút. 1941-re a hajó elérte az Atlanti-óceán északi részét, hogy megpróbálja szabotálni a Kanada és az Egyesült Királyság között utánpótlást szállító haditengerészeti követeket.

A Bismarck fedélzetén körülbelül 2,200 tagú legénység volt, és azt mondják, hogy köztük volt az elsüllyeszthetetlen cica is, a fekete-fehér színű Sam.

Ez egy macska portréja, amelyet néha elsüllyeszthetetlen Samnek hisznek, de a legtöbben azt gyanítják, hogy valójában egy másik híres hajómacska, aki Simon névre hallgatott.

A csatahajót 1941. május 27-én a Brit Királyi Haditengerészet elleni intenzív háromnapos csata után megsemmisítették. Ahogy elsüllyedt, a hajó utasai közül csak 114-en maradtak életben – egyikük Sam cica volt.

A legenda szerint egy másik brit csatahajó, a HMS Cossack megpróbálta megmenteni az elsüllyedt Bismarck túlélőit a nyílt tengeren. A legénység tagjai észrevették a szerencsés macskát, amint egy úszó deszkán keresett menedéket. A macskát ezután a kozák fedélzetére vitték, és az Oscar nevet kapta, amelyet német származása miatt néha Oskarnak is írnak.

Néhány hónappal később a Cossack saját katasztrófát szenvedett, amikor egy német torpedó elsüllyesztette. De Oscart (Samet) ismét megmentették! A HMS Ark Royal repülőgép-hordozó személyzete vette pártfogásba, állítólag ennek a hajónak a fedélzetén kapta hírhedt becenevét: „Elsüllyeszthetetlen Sam”.

A sors azonban ismét úgy hozta, hogy erre a becenévre rászolgáljon a cica, hiszen, amikor 1941. november 14-én, körülbelül egy hónappal azután, hogy állítólag megmentették, az Ark Royalt megtorpedózták. A hajó legénységét megtizedelték, de Sam sértetlen maradt. A Brit Királyi Haditengerészet flottája alatt, harmadjára is megmentették és befogadták.

Szóval, mi történt a híres Elsüllyeszthetetlen Sammel, miután túlélte a harmadik hajótörést is? A brit Royal Museums Greenwich szerint a macska visszatért a szárazföldre, ahol Gibraltár kormányzójának irodájába helyezték. Később pedig egy belfasti tengerész fogadta örökbe, és nála is tért nyugovóra 1955-ben.

Kétség sem fér hozzá, hogy Elsüllyeszthetetlen Sam cicának valóban kilenc élete volt és mindegyiket kalandosan töltötte.

Ezeket az érdekes történeteket se hagyd ki!

Emberségből ötös! Tűzoltók élesztették újra az égő lakásban talált cicát

Macska fogta róka! Láttad hogyan kergette el a betolakodót a brit miniszterelnökség főegerésze? – VIDEÓ!

Macskák felemás szemszínnel – A heterokrómia és ami mögötte van…

Állatasszisztált coaching – Amikor a macska is segít az életed elakadásain túljutni!

Tényleg látják a macskák az elhunyt lelkeket és szellemeket?

A macskák színe meghatározza a mágikus erejüket