Érdekességek

A macskák mindig a talpukra esnek?!?

Széles körben elterjedt az a nézet, hogy a macskák mindig a talpukra esnek. Igaz, hogy zseniálisan másznak a magasba, de vajon igaz az előbbi állítás is? Valóban mindig talpra esnek és ha igen, vajon hogyan csinálják?

Mindenki tudja, hogy a cicák imádnak a magasba mászni, félelmet nem ismerve kapaszkodnak szekrények, polcok tetejére, a kinn tartott cicák pedig fákon, háztetőkön kóborolnak. Tériszonyuk nincs, az már biztos! De vajon tényleg nem eshet bajuk, ha leugranak, vagy leesnek?

Mindig a talpukra esnek?

Igen, igaz, illetve csak részben igaz. A macskáknak van egy úgynevezett korrekciós reflexük, ami miatt a legtöbbször valóban a mancsukra esnek, de persze korántsem mindegy az sem, hogy milyen magasról történik mindez. Ha nincs elég ideje arra, hogy korrigálja a mozdulatot, például fejjel lefelé kezd el esni és nincs ideje átfordulni, vagy ha nagyon magasról esik le, akkor ugyanúgy megsérülhet és akár el is pusztulhat, szóval az állítás csak részben igaz.

Milyen magasról eshet le anélkül, hogy ne történne nagyobb baj?

A választ a New York-i Állatgyógyászati Központ 1987-es tanulmánya adja meg nekünk, ami szerint a macskák valójában csak kb. két emelet magasságból tudnak úgy leesni, leugrani, hogy sürgősségi orvosi ellátásra, vagy nagyobb orvosi beavatkozásra lenne szükségük. Érdekes tény hogy a két és hat emelet magasságból leesett macskák sokkal több sérülést szenvedtek, mint akik a hét emelet vagy ez feletti magasságból estek le.

Hogyan tudnak a mancsukra landolni?

Erre számos különböző magyarázat létezik, az egyik például az, hogy mindig mind a négy mancsukra egyszerre érkeznek és ez segít megfelelően eloszlatni a súlyukat, így komolyabb baj nélkül képesek megúszni egy landolást.

Természetesen a fizikai jellemzők és az olyan dolgok, mint az egészségi állapot és az életkor, hatással vannak arra, hogy egy macska sérülés nélkül képes-e a mancsaira érkezni, de az esés magassága is fontos, mivel a rövidebb esések valójában gyakran rosszabb sérüléseket okoznak, mint a magasabb esések. Ahogy írtuk a korábbi bekezdésben, az is lényeges mozzanat, hogy van-e ideje esés közben megfelelően átfordulni, hogy valóban a talpaira érkezzen.

Bár a macskák általában elég biztonságosan tudnak esni, de nem immunisak a zúzódásokra, törött csontokra, törésekre, agyrázkódásokra és még a halálra sem. Vigyázzunk a cicáinkra! Kérlek ne kockáztass, használj az ablakokon, erkélyeken macskahálót és ha teheted tartsd a lakáson, házon belül a cicádat!

További érdkességek a macskák világából! Ezeket se hagyd ki!

Gázos macskák, puffadt cicapocak – Minden, amit valaha tudni akartál a macska pukiról…

Rocker macska az új TikTok sztár! Nem lehet betelni a szőrkoronájával (sem)!

Így vígasztalja meg a cica a síró gazdáját! A legszívszorítóbb VIDEÓ ma az interneten…

A macskák extrém alvópózai túl viccesek ahhoz, hogy ne vegyél róluk tudomást! VIDEÓ!

Ez a fánk-rabló cica a mi szívünket is ellopta! VIDEÓ!