Macskatartás, nevelés

6 tipp, amivel erős bizalmi kapcsolatot tudsz kiépíteni a macskáddal!

A macskák introvertáltabb házikedvencek, így számukra sokkal nehezebb kialakítani egy erős bizalmi köteléket a gazdáikkal. Hogy tudod őt ebben segíteni és mi kell ahhoz, hogy kialakuljon ez a különleges és szeretetteljes viszony? Összegyűjtöttünk 6 tuti tippet hozzá!

Fontos a pozitív légkör és egy különleges rituálé!

A macskák szeretik a rendszeres, napirendbe illeszthető és megszokott dolgokat, így ha szeretnél még inkább a bizalmába férkőzni, ezeket ne hagyd ki a napotokból! Legyen egy olyan tevékenység (pl. játékidő), amit rendszeresen beiktattok és minden ilyen tevékenység után adj neki jutalomfalatot. Nálunk a szőrápolási idő került bevezetésre és Milly kifejezetten szereti. Fésülködés után mindig kap jutalomfalatot és ha végeztünk már szalad a táljához és alig várja!

Szeretetteljes, nyugodt légkör!

Sem a hangos szót, sem a büntetéseket nem bírják és nem is felejtik. Ha valakihez, vagy valamihez rossz élményt társítanak, az sokáig nyomot hagy bennük és megingatja a bizalmukat. Sose kiabálj vele, ne légy szigorú, hiszen ő egy cica és ahogy egy kisgyerek, ő is nevelést igényel és nem agressziót! Okos állatok, mindent megértenek és nagyon jól taníthatók, de ahhoz következetességre és türelemre van szükség. Alakíts ki szeretetteljes, nyugodt légkört a számára, beszélj vele nyugodtan, szeretetteljesen és biztos lehetsz benne, hogy még inkább kötődni fog hozzád.

Játsszatok minden nap, simogasd rendszeresen!

Mindkettő olyan tevékenység, ami segít elmélyíteni a kapcsolatotokat és erősíti a cica és a gazdi közötti köteléket. Szánj rá időt minden nap és ne dőlj be annak a tévhitnek, hogy a bársonytalpú szőrmókok ezt nem igénylik! Hidd el, a látszat csal, még ha egy morcos cicával is élsz együtt, neki is nagyon fontos ez az együtt töltött idő!

Ne nyomulj!

Nehéz megtalálni a szeretetteljes foglalkozás és az erőszakos nyomulás közötti különbséget, főleg ha egy cicáról van szó, aki nem nagyon tudja szóbeli kommunikációval jelezni, ha túl sok(k) vagy számára. A gazdik többsége ott rontja el a bizalom kiépítését, hogy túlságosan akarja, az akarással pedig olyan nyomást helyez a cicára, hogy még inkább visszahúzódik. Figyelj rá, vedd észre a jeleket és ne told túl sem a játékot, sem a simogatást. Hidd el, látni fogod rajta, amikor ő is nyitott a dologra!

Hagyj neki időt és teret!

A türelem minden cica számára fontos dolog, hiszen több idő kell számukra ahhoz hogy ki tudják mutatni a szeretetüket, meg tudjanak bízni az emberben és ha ez megtörténik, akkor is csak igen lágy, néha alig észrevehető jelekkel kommunikálják le. Hagyj neki az időn kívül teret is, legyen mindig olyan zug, búvóhely a lakásba, ahova el tud vonulni és tartsd tiszteletben, ha ez megtörténik. Néha el kell nekik is vonulni egy olyan helyre, ahol csendben, magányban tudnak pihenni.

Simogatás, simogatás!

Nem lehet eleget hangsúlyozni a simogatás fontosságát! Az emberek számára is fontos a testi érintés, nincs ez másként a cicáknál sem, azonban néhány szabályt tarts be! Amikor ijedtnek tűnik, ne próbálkozz vele és tartsd tiszteletben az alvásidejét is! Az utóbbit a legnehezebb, én például folyton elbukom Millyvel, mert annyira cuki, ahogy durmolva alussza az igazak álmát. Mindenesetre ha hozzá is érsz és megsimítod kisebb hibát követsz el, mintha elkezded folyamatosan simogatni. Hagyd, hadd aludjon!

A fenti pontokon túl mindenképpen ki kell azt is hangsúlyozni, hogy minden cica eltérő személyiséggel rendelkezik, így nincs arra vonatkozóan általános szabály, hogy mikor alakul ki egy bizalmi, szeretetteljes légkör közöttetek. Van, amelyik cicával könnyebben, van, amelyikkel nehezebben megy, de annyi biztos, hogy messzemenőkig megéri a próbálkozást, főleg ha siker koronázza!

Ezeket a cikkeket is olvasd el a témában!

Boldogtalan a cicád? A macska depresszió 6 jele, amire minden gazdinak figyelni kell!

7 csodás tipp, hogy a macskád boldog legyen

A macskatartás 4 legfontosabb előnye – Te is tapasztalod?

Segítség, nem dorombol a cicám! Miért?