Érdekességek,  Macskatartás, nevelés

Minden macskának van kedvenc gazdája! Így választja ki!

Egy több tagú családban szinte kivétel nélkül előfordul, hogy a cica az egyik tagjához sokkal jobban vonzódik, mint a többihez, még akkor is, ha esetleg nem ez a személy van nevesítve gazdiként. De vajon mi alapján választ a cica és miért teszi mindezt?

Az egy háztartásban élők közül gyakran a cica csak egyetlen embert részesít abban a kegyben, hogy a gazdája lehet, aki határozottan előnyt élvez mindenben, ami a macskával kapcsolatos. Hozzá megy oda gyakrabban, neki dorombol a legtöbbet, hozzá bújik, vele alszik stb. Ennek számos érdekes oka van, sőt az is igen érdekes, hogy miért! Nézzük csak!

Kit fogad el a cica a gazdájának?

A macskák híresek arról, hogy igen távolságtartóak tudnak lenni és csak akkor mutatják ki a szeretetüket, ha kedvük van hozzá. Így aztán igen kitüntetett szerep jut annak, akit elfogad a cica és elnyeri a bizalmát. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a család, vagy az egy háztartásban élő többi személyhez nem kötődik, de az igazi vonzalmat az iránti érzi, aki a legtöbbet törődik vele és aki a legtöbb erőfeszítést teszi azért, hogy kényelmes és boldog legyen az élete. Elsőre talán úgy tűnik, hogy ez egy érdekkapcsolat, azonban az igazság az, hogy sokkal inkább a szeretet az alapja. Azt a személyt kedveli jobban a cica, aki a legtöbb időt tölti vele.

Miért választ kedvencet az emberek közül?

A macskák fajtájának és személyiségének is köze van ahhoz, hogy ki az, akihez sokkal jobban vonzódik és akit előnyben részesít a családtagok közül. A nyugodtabb, lustább cicák a hasonlóan nyugodt és kiegyensúlyozott emberekhez ragaszkodnak jobban, míg az intenzívebb életet élő, játékos cicák inkább a saját temperamentumuknak megfelelő gazdit tartják az igazinak. Ezek a cicák azok, akik igazán élvezik például a gyerektársaságot és a legfiatalabb generációból választanak maguknak kisgazdit.

A korai kötődés és szocializáció szintén fontos szerepet játszik a választásban. Amikor a biztonságot jelentő anyai ölelésből kiszakadnak és megtörténik az elválasztás, ösztönösen keresik azt, aki ezt az űrt képes kitölteni, gondoskodik róluk és aki mellett biztonságban érzik magukat.

Minden macska egyedi

Ezt minden macskagazdi tudja és alátámasztja, így általános szabály nem is állítható fel arról, hogy melyik macska miért és hogyan választja ki azt a személyt, akihez leginkább kötődik. Azonban a fenti tényezők kombinációja okozza, hogy szinte mindegyik cicának lesz egy olyan gazdija, akit valami miatt jobban szeret a többinél. Ez a kötelék nem csak azoknál a cicáknál alakul ki, akiket kölyök koruk óta családtagként kezelnek, a felnőtt örökbefogadott cicáknál is megfigyelhető, sőt náluk sokszor sokkal erősebben. Egy traumatikus élmény után, az az ember aki először biztonságot, megértést és szeretet tud neki nyújtani, ahhoz olyan szoros kötelék fűzi majd, ami mással összehasonlíthatatlan.

Ezeket a cikkeket is olvasd el a témában!

Megbízik benned a cicád? 6 jel, amiből pontosan kiderül!

6 tipp, amivel erőteljes bizalmi kapcsolatot tudsz kiépíteni a cicáddal

Boldogtalan a cicád? A macska depresszió 6 jele, amire minden gazdinak figyelni kell!

7 csodás tipp, hogy a macskád boldog legyen

A macskatartás 4 legfontosabb előnye – Te is tapasztalod?