Macskatartás, nevelés

7 csodás tipp, hogy a macskád boldog legyen

Amióta a macskákat háziasították, végtelen örömforrást jelentenek számunkra, családtagként szeretjük őket. Ugye tudod, hogy ők is megérdemlik ugyanazt a boldogságérzést, amit számunkra okoznak? Vajon hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy tökéletes harmóniában és örömben éljenek? Itt van hozzá hét tipp, hogy ezeket betartva megháláljuk nekik mindazt, amit a mi életünkben jelentenek!

Tartsd aktívan!

Tudjuk, hogy a cicák mennyire szeretnek aludni és lustálkodni, de amikor ébren vannak, akkor rendkívül fontos számukra a mozgás és az aktív élet! A szobacicák hajlamosak elhízni és teljes mértékben ellustulni, tegyél ellene! Játssz vele sokat, mozgasd meg, legyen lehetősége futni, ugrani, mászni, így nem csak sokkal tovább marad hű társad, de az egészséges és boldog életéhez is hozzájárulsz!

Segíts neki vadászni!

A macskák ösztönlények, ott van a vérükben a vadászat, még akkor is, ha teljes mértékben szobacicák! A vadászat szeretete mellett pedig igen kíváncsiak is és fontos számukra, hogy ezeket az ösztöneiket kiéljék valamilyen módon. Tudod hogy segítheted hozzá? Rejtsd el játékosan a kedvenc jutalomfalatját, vagy játssz vele olyan játékokat, amiknél a fő elem az, hogy mozogjon, kutasson, keressen. Erre már számos cicajátékot találsz a piacon, vannak közöttük elektronikusan mozgó, tollas macskajátékok, vagy éppen igen jópofa és vicces, apró mászkáló elemes bogarak, melyeket levadászhat! Hidd el, a szobában tartott cicának sem kell lemondania a vadászat öröméről!

Legyen egy társa!

A kutatások szerint a legtöbb szobacica boldogabb, ha van egy társa is, akivel bármikor játszhat. Nem feltétlenül kell másik cicának lennie, hiszen számos példa van arra is, hogy más háziállatokkal, kutyusokkal bandáznak. Ha megteheted, akkor fogadj mellé örökbe egy másik cicát (és persze imádkozz azért is, hogy jól kijöjjönek, mert a macskák összeszoktatására számos tipp és trükk van, de egyik sem garancia arra, hogy a személyes cicaszimpátia is kialakul)

Legyen egy madármegfigyelőhelye

A macskákat rendkívül boldoggá teszi a madarak megfigyelése! Gondoskodj róla, hogy szabadon kiélhesse ezt a hobbiját, példuál úgy hogy madáretetőt helyezel el az az ablak közelébe, ahol nézelődni szokott!

Hozd be a természetet a szobába

A cicáknak fontos hogy tudjanak mászni, a magasba jutni és lehetőleg megtapasztalják a természet csodáit – csodálatos fa mászóka, kaparófa, biztonságos zöld növényzet, macskafű stb. Ahhoz, hogy egy macska boldog legyen, hozzátartozik az is, hogy megtapasztalja a természet közeléségét, hiszen ősei kódolták benne ezt.

A szabadság szele

A szobában tartott cicáknál a legnehezebb megteremteni azt, hogy őket is megcsapja a szabadság szele (átvitt és szó szerinti értelemben). Aki megteheti, hogy kifutót telepít számukra, igen szerencsés helyzetben van, aki pedig nem, az engedje néha a cicát szellőztetés közben az ablakpárkányon, a szúnyogháló mellett ücsörögni, vagy a (macskahálóval védett) teraszra, erkélyre kijárni, szétnézni. A pórázon való sétáltatást próbáltad már? Ha időben, még a cica kicsi korában elkezded a szoktatást, nagyon jó lehetőséget teremtesz számára, hogy élvezze a szabadságot, megtapasztalja a kinti környezetet és boldogabb legyen.

Mutasd meg neki a szeretet!

Úgy tűnik sokszor, hogy a cicáknak nem igazán fontos az, hogy a gazdájuk rajongjon értük, pedig a boldogságukhoz ez is elengedhetetlen! Legyen minden napodban olyan időszak, amikor csak vele vagy, csak vele foglalkozol, játszol, simogatod, beszélsz hozzá! Hidd el, a törődést és az odafigyelést ők is meghálálják! Szükségük van a gazdik figyelmére a boldogsághoz, ne foszd meg őket tőle azért, mert zűrös volt a nap, nehéz a munka és fáradt az este, legyél biztos benne, hogy szeret a cicád! Ha odafigyelsz rá, nyugalommal és harmóniával ajándékoz meg, a dorombolásával pedig megnyugtat!

Ezeket a cikkeket is olvasd el a témában!

Szeret a cicád? Íme 15 jel, ami bebizonyítja, hogy igen!

Miért imádjuk annyira a macskákat? 6+1 ok és 10 cicás kép, ami megmutatja!

15 dolog, amit csak a macskások érthetnek meg!

10 dolog, ami miatt megéri cicát tartani és imádni

6 tipp és használati utasítás az otthonodba érkező új cicához