Egészség, gondozás,  Macskatartás, nevelés

A cica alapvető szükségletei 8 pontban! Csak ezekkel lehet boldog és kiegyensúlyozott a macskaélet!

Egyértelműnek tűnik? Mégis sok gazdi van, aki nem, vagy csak részben tartja be, pedig a boldog és elégedett cicákhoz csak ezen a nyolcparancsolaton keresztül vezet az út! Ha bármelyik hiányzik, vagy nem teljesül, az kihatással van a bársonytalpú családtagjaink mentális és fizikai egészségére is!

Ha ezekre a kérdések mindegyikére igen a válaszod, akkor biztos lehetsz benne, hogy egy boldog és elégedett cicával osztod meg az otthonod! Nézzük, milyen igényeknek kell ehhez kielégítést nyerniük!

1.Táplálék

Rendelkezésre áll-e elegendő, tápláló eledel, ami megfelel a cica életszakaszának és aktivitási szintjének? Az olcsóbb és silányabb minőségű eledel, vagy ami a cicád fizikai szükségleteihez nem igazodik, azok hosszú távon többet ártanak, mint használnak. Lehet, hogy ezekkel ideiglenesen pénzt lehet spórolni, de hosszú távon akár egészségkárosodást is okozhatnak (adalékanyagok, cukortartalom, alacsony fehérje- és tápanyagtartalom – hogy csak néhányat említsünk).

2.Víz

Hozzáfér-e bármikor és korlátlanul tiszta és friss vízhez? A cicák igényesek a víz tekintetében (is), fontos hogy mindig elegendő és tiszta víz álljon a rendelkezésükre, sőt még arra is érdemes odafigyelni, hogy a saját cicád számára mi ennek a legmegfelelőbb formája. (ITT írtunk arról, hogy miért nem iszik a legtöbb cica elegendő vizet és hogy hogy lehet erre ösztönözni őket)

3.Alom

Van-e megfelelő alom és alomdoboz, ami elég nagy ahhoz, hogy biztonságot nyújtson, nyugodt helyen van és mindig tiszta? Van-e elegendő belőle a lakásban? Ahány cica, annyi alomdoboz+1, ez az alapvető szabály! Érdemes tehát egyetlen cica esetében is két alombobozt rendszeresíteni és azt folyamatosan tisztán tartani! Mi a helyzet, ha nem használja és nem az alomba pisil a cica? ITT a válasz és a megoldás!

4.Alvás

Biztosított-e számára egy megfelelő hely az alváshoz, ami nyugodt, kényelmes, meleg? Te sem szereted, ha éjszaka megzavarják az álmodat, vagy nem tisztelik a pihenőidődet, ugye? Ugyanez a helyzet a cicáknál is!

5.Kaparófa

Lehetővé van-e téve számára egy olyan hely, ahol élesítheti a karmait, ezzel le tudja vezetni a stresszt? Van megfelelő és elegendő kaparófája? A macskák bútorkaparása (vagy kaparófa használata) nem csak arra szolgál, hogy a körmét élesítse, hanem a macskák kommunikációjának egyik formája is! Mielőbb bosszúságot okozna neked ezzel, ITT elolvashatod, hogy miért teszi!

6.Játék

Éri-e megfelelő fizikai és mentális stimuláció? Rendelkezésre állnak-e megfelelő játékok, amik ezeket biztosítják? Az interaktív és figyelemfelkeltő macskajátékokról, aktivizáló kütyükről már biztos nem kell sokat írnom nektek! Egyszerűen elválaszthatatlan a cicától a játék és minél fiatalabb, annál jobban igényli!

7.Szeretet

Megkapja-e a megfelelő szeretet és törődést a család minden tagjától? Ha mindene megvan, de te mégsem szánsz rá elég időt és figyelmet, vagy a családtagok valamelyike ki nem állhatja, akkor bizony hiányt szenved valamiből, ami kihatással van a jólétére! A cica akkor elégedett és boldog, ha az egyik legfontosabb dolgot rászánod a mindennapjaid során, az idődet! De ha még ez sem elég, akkor itt van 7 csodás tipp, hogy a cicád boldog legyen!

8.Tér

Biztosítva van-e számára a személyes tér és idő? A cicák szeretik a nyugodtságot, szeretnek időnként elvonulni, eltűnni és így pihenni, így mindenképpen szükségük van arra, hogy legyen ilyen helyük a lakásban! Legyen számára egy eldugott zug, egy macskabújó, vagy ha az ágy alatt egy pokróc, hogy ha úgy tartja kedve, akkor el tudjon bújni a fürkésző tekintetek, a hangzavar, vagy a családtagok elől, mert ahogy számodra is fontos a személyes tér, az ő számára is az! Tartsd kérlek tiszteletben!

Ezeket a cikkeket is olvasd el!

A macskák kommunikációja és testbeszéde – Értsd meg mit próbál neked elmondani a cicád!

Minden macskának van kedvenc gazdája! Így választja ki!

Megbízik benned a cicád? 6 jel, amiből pontosan kiderül!

6 tipp, amivel erőteljes bizalmi kapcsolatot tudsz kiépíteni a cicáddal

Boldogtalan a cicád? A macska depresszió 6 jele, amire minden gazdinak figyelni kell!