Egészség, gondozás,  Macskatartás, nevelés

10 tipp a macskák szorongásának és stressz-szintjének a csökkentésére!

A cicák nagyon érzékeny teremtmények, a szorongás és a stressz pedig kihatással van a mentális és fizikai egészségükre is! A nyugtalanság és a félelem érzése előrejelzés, a stressz pedig már annak a következménye, hogy nem szűnt meg az a helyzet, ami a cicát zavarta. Ez különböző viselkedési és egészségügyi problémákban nyilvánulhat meg, ami sok kellemetlenséget okozhat a gazdiknak.

Összegyűjtöttük 10 pontban, hogy mi okozhat a cicának stresszt és mit tehetsz ellene!

1.Zárj ki minden szervi problémát!

Ha valamilyen szokatlan viselkedést, új szokást tapasztalsz a cicádnál, akkor első és legfontosabb dolog az, hogy meglátogassatok egy állatorvost. A stressz sok esetben az alomhasználat elmaradásában, agresszív viselkedésben nyilvánul meg és amíg meg nem szűnik az, ami a cicát zavarja, addig fenn is áll. Azonban ezek viselkedési formák betegségre is utalhatnak, például veseproblémákra, fájdalomra, ezért mindenképpen kivizsgálást igényelnek!

2.Győződj meg arról, hogy a cicád minden igénye kielégítést nyert-e!

Ez a pont nyilván alapvetőnek hangzik, de mégis szót kell róla ejteni! A macskák szeretik a rendszert és a következetességet, sok esetben nem is gondolnak rá a gazdik, hogy porszem kerülhetet a gépezetbe és az arra érzékeny cicákban ezek feszültséget váltanak ki. Mit kell figyelembe venned? ITT találsz egy 8 pontos ellenőrzőlistát!

3.Figyeld meg a környezetét!

A szorongást nagyon sok esetben a cica környezetében bekövetkező változások okozzák. Ez lehet egy költözés, átépítés, felújítás, vagy egy új családtag, vendég érkezése (vagy távozása). A rutin és a megszokott dolgokhoz való ragaszkodás a cica hétköznapjainak része, ha érzékeny a változásokra, akkor arra sok esetben negatívan reagál. Erre azon túl, hogy az új helyzetben (új lakásban) sokkal több figyelmet és szeretet kell kapnia, a 6-os és a 7-es pont is megoldást nyújt!

4.Társadalmi élet!

Ha a cica nem egyedüliként él a háztartásban, hanem más háziállatokkal is osztozik a téren és a gazdi szeretetén, az sokszor okoz stresszt! Ahhoz, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen, biztonságban kell magát éreznie, sőt az egy háztartásban élő összes macskának! Ez bizony sokszor erőfeszítéseket és pozitív szocializációs megoldásokat igényel a gazdi részéről! Olvass sokat a témában, attól függően hogy mi a probléma és igyekezz minél inkább megoldani és kiküszöbölni! A gyerekekkel való összeszoktatásról ITT olvashatsz, az új cica érkezéséről pedig ITT!

5.Szeparációs szorongás

A kisgyermekes szülők pontosan tudják, hogy mit jelent ez, de az már nem ilyen nyilvánvaló, hogy a cicákat is érinti, éppen ezért kevés szó esik róla! A szeparációs szorongás gyakori probléma a háziállatoknál, így a macskáknál is. Ha a nap nagy részében távol kell lenned, az sok esetben megviseli a cicát! Természetesen nem az a megoldás, hogy az ember nem megy el dolgozni otthonról, hanem megpróbálja a hiányt ellensúlyozni, illetve amikor otthon van, akkor minőségi időt együtt tölteni a kiskedvenccel! Ha hosszabb ideig nem vagy otthon, hagyj elől a cicádnak különböző interaktív, szórakoztató játékokat, mellyel egyedül is le tudja magát kötni. Az sem rossz módszer, ha különösebb ügyet nem csinálsz abból, hogy elmész és hazaérkezel, legyen ez a folyamat minél természetesebb. A cica ugyanis gyorsan érzékeli a te hangulatodat, ha szomorúan válsz el, vagy túlságosan szenvedélyesen érkezel haza, az számára szorongást okozhat, azt érzi, hogy ez olyan fontos dolog, amitől félni kell.

6.Használj feromonos diffúzorokat

A piacon kapható feromonos diffúzorok specialitása, hogy illatanyagaik által segítenek nekik megnyugodni, biztonságban és otthon érezhetik magukat a környezetükben. Bár azonnali eredményre ne számíts, amíg hatni kezd eltarthat egy darabig, de igen hatékony megoldás a stressz és szorongás csökkentésére.

7.Macskanyugtató spray-k

Több ilyet is találsz a kereskedelemben, vannak melyek a gyógynövények hatását hívják segítségül és vannak, melyek a diffúzorokhoz hasonlóan feromonokkal működnek, csak spray formában. Ha már az otthonodban elkezdtél használni egy diffúzort, akkor igyekezz ugyanazt a márkát beszerezni spray formában is például utazáshoz. Így a cica bárhol nyugodtabbnak és kiegyensúlyozottabbnak érezheti magát.

8.Zeneterápia

Nem is gondoltad volna, ugye? Pedig a zene nem csak az emberekre, hanem a macskákra is nyugtatólag hat, így érdemes kipróbálni! Rakj be valamilyen lágy, harmonikus, hirtelen dallamváltásoktól mentes zenét és hallgasd rendszeresen a cica társaságában! Hidd el, csodákat tesz (veled is, a cicával is)!

9.Pozitív megerősítések, pozitív érzések kiváltása

Minden olyan tevékenységhez, ami stresszt vált ki a cicából, kapcsolj valamilyen pozitív élményt, ezzel a negatív hatást semlegesítheted! Ilyen például a macskahordozóban való szállítás, utazás. Általános szabály, hogy bármikor, amikor a cica bemegy a hordozóba, adj neki egy jutalomfalatot! Ezek a jutalmak segítenek abban, hogy ne rossz érzést váltson ki belőle a szállítás és a szállítódoboz, hanem jó élmény legyen és magabiztosabbnak érezhesse magát.

10.Áldásos gyógynövények!

Próbálj ki néhány áldásos gyógynövényt, amiknek az illata a cicád számára jó érzést kelt és boldogsághormonokat szabadít fel! Ilyen tipikusan a macskamenta, de ha nem hat rá, vagy még illatosabbra szeretnéd cserélni, akkor mindenképpen tégy egy próbát a macskagyökérrel is! Játékokba rejtve kiválóan alkalmazható és nagyon hatékony stresszoldó hatása van!

Ezeket is olvasd el!

A cica alapvető szükségletei 8 pontban! Csak ezekkel lehet boldog és kiegyensúlyozott a macskaélet!

A macskák kommunikációja és testbeszéde – Értsd meg mit próbál neked elmondani a cicád!

Minden macskának van kedvenc gazdája! Így választja ki!

Megbízik benned a cicád? 6 jel, amiből pontosan kiderül!

6 tipp, amivel erőteljes bizalmi kapcsolatot tudsz kiépíteni a cicáddal