Érdekességek,  Macskafajták

12 igazán különleges tény a teknőctarka macskákról

A macskák között a teknőctarka színűek igazi különlegességnek számítanak, akinek ilyen cica dorombol az otthonában, biztos hogy ezt egyértelműen alá tudja támasztani! A természet igazi kis csodáknak teremtette őket, mi pedig most összegyűjtöttünk tizenkét érdekességet, hogy neked se legyen kétséged felőle, nézd csak!

1.A teknőctarka macskák színei

A teknőctarka cicák színei nem egyértelműen elkülöníthetők egymástól, sok esetben teljesen összemosódnak. A legtöbb esetben narancsos árnyalatokat fedezhetünk fel a szőrszálak között, fekete, vörös és barna színezettel rendelkeznek, de az is előfordul hogy genetikai okokból kifolyólag inkább a sötétebb, csokibarna szín jelenik meg erőteljesebben náluk és tarkaságuk emiatt enyhébb.

2.A teknőctarka mintázat

Mintázatuk lehet egészen tarka, szőttesszerű, vagy véletlenszerűen keveredő, esetleg kicsit nagyobb szigeteket alkotó színekkel vegyített, mozaikszerű. A legkülönlegesebbek azok a teknőctarka cicák, akik mintázata a szürke, cirmos mintával keveredik.

3.Kiméra teknőctarka cicák

A teknőctarka cicák esetében van egy egészen egyedi színvilágú/mintázatú típus, ami a „kiméra” nevet kapta, az ő esetükben a teknőctarkaság a cica jobb és bal oldala között teljesen eltérő, vagy csak a fejet érinti, vagy kiterjed a test többi részére is.

4.Kalikó (calico) teknőctarkák

Az Amerikai Egyesült Államok és Kanada területén fordulnak leginkább elő a fekete, fehér és narancs szín keveredéséből álló „kalikó” (calico) típusú teknőctarka cicák, igazán különlegesek és ritkák!

5.A különleges bunda nem fajtatiszta specifikus

A teknőctarka macska nem alkot külön fajt, de a fajtatiszta macskák esetében is megfigyelhető a megjelenése,  például a brit rövidszőrű, ragamuffin, perzsa, maine coon, vagy a conrish rex fajták esetében.

6.A legtöbb teknőctarka cica nőstény

A teknőctarka cicák jelentős többsége nőstény, mert azokat a géneket, melyek a narancs és fekete színek megjelenéséért felelősek, az X-kromoszómák hordozzák.

7.Minden háromezredik teknőctarka…

Csupán minden háromezredik teknőctarka macska születik kandúrként és ő is többnyire nemzőképtelen. Ezek a cicák az X- és Y-kromoszómájuk mellé egy extra X-kromoszómát is kapnak a természettől.

8.Különleges szín, különleges személyiség

A teknőctarka cicák esetében nem csak a színük, de a személyiségük is különleges, amellett, hogy sokkal több foglalkozást igényelnek, igen energikusak, makacsok, a nevelés és kötődés kialakítása számukra sokkal nehezebben kivitelezhető, ennek kialakítását nagymértékben meghatározza a közös játékkal töltött idő. Okosak, tanulékonyak és sokszor agyafúrtak, könnyen túljárnak a gazdi eszén (vagy legalább is, nagyon igyekeznek).

9.A macskák színe meghatározza a mágikus erejüket

A macskák színe meghatározza mágikus erejüket – írtuk korábban egyik cikkünkben. A teknőctarkák esetében sincs ez másként, hiszen igazi „pénzmacskának” tartják őket, ITT olvahatsz róla bővebben! Írországban és Skóciában is szerencsehozó cicaként hivatkoznak rájuk.

10.Híresek és küldetéssel áldottak

A teknőctarka cicák életútja általában mindig különleges és valamilyen küldetéssel összefüggő. A történelem során számos híres teknőctarka cica élt, akiknek szintén különleges életutat adott a sors. Edgar Allan Poe Cattarina nevű cicája múzsaként élet életét, az Astor színház cicája Marzipán 21 évig hozott boldogságot és dorombolásával megnyugvást az embereknek, míg Tama cica a japán Kishi pályaudvaron köszöntötte állomásfőnökként az utasokat néhány ínycsiklandó falatért cserébe, Ronald Reagen macskái pedig az elnöki macskák táborát szaporították. Természetesen nem minden otthonban és teknőctarka cica esetében kell ennyire különleges küldetést keresni, de ha egy kicsit elgondolkodsz, biztos megtalálod a saját életedben is azt, ami miatt egy teknőctarka lett a társad és amiben ő a legtöbbet segít neked.

11.Legendás túlvilági kapcsolatok

A teknőctarka cicákhoz köthető legendák között nagyon sok létezik, melyek túlvilági kapcsolódásokhoz köthetőek. ITT és ITT is született már a macskák és a halott lelkek kapcsolatáról a Macskamenta Klubban cikk, de kifejezetten a teknőctakákhoz köthetőekről nem esett szó bennük. Ilyen  például a japán hajósoknak a hiedelmei, akik szerint ezeknek a különleges cicáknak szoros a kapcsolatuk a túlvilággal, állítólag ezek révén a teknőctarkák védik meg őket az ártó szellemektől, a viharoktól és a hajótöréstől.

12.Varázserejük van

Szintén a különlegességüket bizonyítják a varázserejükről szóló legendák, az egyik, angol népi gyógyászatból származó szerint például ha az ember teknőctarka cica farkához dörgöli a szemölcsét, akkor a kinövés eltűnik, de a varázslat csak és kizárólag május hónapban működik! Minden teknőctarka cica ugyanis egy olyan fekete cica leszármazottja, aki egyszer régen megvendégelte a Napot a Földön. Amikor a Nap távozott a vendégségből, hálája jeléül hátr hagyta néhány sugarát a cica bundáján és varázserővel ruházta fel. A török legenda ezzel némileg ellent mond, de szintén a varázserejük bizonyítékaként született. Szerintük egy varázsló alkotásai a teknőctarkák, aki füstből teremtette őket.

Ezeket az írásainkat se hagyd ki!

A macskák 7 és 9 élete – pusztán csak misztikum?

A macskák kommunikációja és testbeszéde – Értsd meg mit próbál neked elmondani a cicád!

Minden macskának van kedvenc gazdája! Így választja ki!

Megbízik benned a cicád? 6 jel, amiből pontosan kiderül!

6 tipp, amivel erőteljes bizalmi kapcsolatot tudsz kiépíteni a cicáddal

Boldogtalan a cicád? A macska depresszió 6 jele, amire minden gazdinak figyelni kell!