Érdekességek,  Könyvajánló

Mit gondolnak a macskák? – Imádnivaló dokumentumfilm cicabolondoknak

A Netflix cicás dokumentumfilmje egyszerűen imádnivaló. Az Inside the Mind of a Cat vagy magyarul Mit gondolnak a macskák címen futó dokumentumfilm egy óra alatt varázsol minden nézőt igazi cicafanatikussá.

Igaz egy óra után sem kapunk választ arra a kérdésre, hogy vajon mit gondolnak a macskák, de nem is baj ez maradjon az ő kis titkuk. A film elején el is mondják, hogy a macskákkal kapcsolatos kutatások legalább tizenöt évvel le vannak maradva a kutyás kutatásokhoz képes. Eddig elég volt mindenkinek annyi, hogy vannak a macskák, akik önző lények és cukin dorombolnak, de valahogy senki nem akarta megérteni őket igazán.

Akinek van cicája, az pontosan tudja, mennyire bonyolult lények ők, és hogy sokkal, de sokkal okosabbak, mint azt a nem macskás emberek gondolják. Azt is pontosan tudjuk, ha egy cica valamit nem tesz meg az nem azt jelenti, hogy nem képes rá, csak egész egyszerűen nincs hozzá kedve. Ebben a dokumentumfilmben az a jó, hogy egyszerre szól a macskásokhoz, rengeteg érdekességet bemutatva, és azokhoz, akiknek nincs cicájuk és nem tudják milyen csodálatos, okos és vicces állatok a macskák.

A dokumentumfilmben az alábbi kérdésekre kapsz választ:

  • A macskák gerince vajon mennyire más felépítésű, mint más gerinceseké?
  • Mennyi szót képesek megjegyezni a macskák?
  • Idomíthatóak a macskák, vagy teljesen reménytelen ez a vállalkozás?
  • Vajon ragaszkodnak-e a macskák a gazdájukhoz? Ha igen mennyire vagyunk fonatosak a számukra?
  • Hatással van-e a viselkedésükre az, hogy melyik országban élnek?
  • Vajon mennyi közük van a vadon élő őseikhez?
  • Mikor csökkent le a számuk drasztikusan?
  • Mit gondoltak a cicákról középkorba?
  • Mikor házasítottuk őket?

Ha a fenti összes kérdésre tudod a választ, akkor már biztosan láttad a filmet, ha nem akkor érdemes megnézned, mert bizony egy vérbeli macskafanatikus számára is tartogat újdonságokat a dokumentumfilm. A hivatalos előzetest az alábbiakban tudod megnézni:

Hivatalos előzetes

A macskákkal kapcsolatos két legégetőbb kérdésre is választ ad a film. Miért imádják annyira a cicák a dobozokat és miért pont hajnalban kell lerombolniuk a fél lakást miközben a gazdi békésen szunyókálna. Az első kérdésre a válasz igencsak egyszerű, a macskák ragadozó állatok, a doboz, a szűk tér biztonságot jelent számukra. A második kérdésre a válasz pedig, hogy nem a gazdit szeretnék idegesíteni azzal, hogy hajnalban futóversenyt rendeznek a lakásban. A macskák egész egyszerűen „szürkületi” állatok, vagyis alkonyatkor és hajnalban kapcsol be náluk az úgynevezett „frap” állapot, amely a frenetikus véletlenszerű aktivitási periódusból alkotott angol rövidítést jelöli. Ez az állapot annyit tesz, hogy ekkor a cicákból szó szerint kitör az energia, amit muszáj levezetniük.

A Netfilx nem bízta a véltelenre, nem csak neves kutatókat, szakembereket kérdeznek meg a témában, de bemutatják az ukrán Savitsky Cats nevű macskaformáció két macskaidomárját is. A Savitsky Cats formációt az American’s Got Talent műsorban ismerhettük meg ahol a cicákkal olyan trükköket mutattak be, amit eddig csak kutyákkal láthattunk. A két idomár persze elmondja a műsorban, hogy bár a cicák taníthatók, de rengetek türelem kell a cicák tanításához és a megtanult trükköket csak akkor fogják bemutatni, ha nekik is kedvük van hozzá. A cicák a kutyákkal ellentétben nem akarnak a gazdi kedvében járni és hamar meg is unnak minket. A filmben elhangzik, ha egy percre le tudod kötni a macskád figyelmét az már nagyon jó. Hát ilyenek ezek a cicák, de mi így imádjuk őket.

A szakértők szerint ahhoz, hogy a cicánknál érdemi változást érjünk el, először is el kell érnünk, hogy megbízzanak bennünk. A bizalom minden kapcsolat alapja. A szakértők szerint az alábbi trükkök segíthetnek, hogy cicánk megbízzon bennünk:

  • Lassú pislogás: A macskák számára a nyugodt, lassú pislogás az, ami megnyugvással tölti el őket, és amit pozitív megerősítésként tudnak értelmezni adott szituációban. Ez gyakorlatilag számukra olyan mintha mosolyognánk. Figyeld meg, ha te lassan pislogsz a cicádra, ő szinte minden esetben hunyorgással válaszol, ami annyit jelent; megbízom benned.
  • Klasszikus kondicionálás: A klikker nem csak a kutyák tanításánál működik, a cicák épp úgy szeretik a pozitív megerősítést.  De ne várj gyors eredményt, a fent írt egy perc után gyakorlatilag esélyed sincs lekötni egy cica figyelmét.

Viszont a jutalomfalat és a klikker nem minden cica esetében működik. A filmben bemutatott kísérlet szerint a cicának sokkal fontosabb a gazdája, az ő közelsége, mint a jutalomfalat vagy éppen a kedvenc játéka. Persze minden cica más és más, lehet, ha más cicával zajlott volna a filmben bemutatott kísérlet akkor egészen más eredmény született volna. Fontos tehát megértenünk, hogy minden cica más személyiség és ami az egyik cicánál működik az nem biztos, hogy a másiknál is működni fog.

A filmben többször elhangzik a pozitív megerősítés. A cicák nagyon hiú állatok imádják, ha dicsérik őket, de a hangos szóval és a szidással nem igazán tudnak mit kezdeni. Ha rákiabálsz abból csak annyit ért, oké a gazdi nem kiszámítható, ettől pedig a cicánk is feszült és ideges lesz.

Egy órában a készítők meglepően sok informatív és szórakoztató anyagot tettek bele a filmbe. A lassított felvételek és az animációk pedig nagyon szórakoztatóak. Te láttad a filmet? Ha még nem, akkor ITT találod a Netflix hivatalos oldalán.

Ezeket is olvasd el!

A 20 legszebb macskafajta a tudomány szerint

15 lenyűgöző tény a vörös macskákról

Macskafajták KVÍZ! – Felismered mindegyiket?

12 igazán különleges tény a teknőctarka macskákról

Ilyen macskafajta illik hozzád a horoszkópod szerint