Egészség, gondozás

7 fontos és gyakori ok, amiért a macska folyton nyávog

Értsd meg a macskák kommunikációját és testbeszédét – erről írtunk nemrég cikket, melyben érintettük a nyávogás témakörét is. Erről a témáról azonban egy kicsit mélyebben is kell beszélni, hiszen a gazdikkal való kommunikáción túl is sok oka lehet annak, ha a cica az átlagnál „beszédesebb”. Mit szeretne vele kifejezni? Hét fontos oka lehet!

A macska nyávogás teljesen természetes jelenség, sőt az is köztudott, hogy vannak kommunikatívabb és csendesebb cicák, viszont ha a nyávogás mennyiségében hirtelen változás áll be pro, vagy kontra, akkor fontos foglalkozni a dologgal.

1.Érzékék romlása

A cicák előrehaladott életkorban gyakran tapasztalják hogy a hallásuk és a látásuk is romlik, ami zavarja és megijeszti őket, ezt a nehézségüket pedig nyávogással fejezik ki. Fontos jel lehet, ha az idős cica este, vagy éjszaka kezd el sokat nyávogni, amikor teljes sötétség és csend veszi körül. Ilyenkor elveszettnek, magányosnak és kétségbeesettnek érzi magát, nyávogásával jelzi, hogy nem komfortos ez számára. Az idős kor mellett ugyanúgy előfordulhat valamilyen betegség, vagy  baleset következtében is ez a jelenség, szóval ha ezt tapasztalod és a cica még fiatal, akkor irány az állatovos! (Az idős cicák gondozásához ITT találsz fontos információkat)

2.Fájdalom, betegség

A cicák a testbeszédük mellett a nyávogással tudják jelezni, ha bajuk van. Ilyenkor a nyávogás mellett egyéb tünetek is megfigyelhetők, ezért a cica viselkedését együttesen kell megvizsgálni más tényezőkkel is: eszik-e, iszik-e, használja-e az almot, illetve mennyire jókedvű, aktív, barátságos? Több dolog is állhat a háttérben, a gyakori nyávogás utalhat idegrendszeri- és hormon problámákra, de akár hiperesztéziára, túlzott érzékenységre is, melynek a nyugtalanság és a túlzott mosakodás is kísérőtünete lehet. Ha beteg a cicád, vedd észre a jeleket! ITT találsz hozzá támpontokat!

3.Tüzelés

Csak remélni merjük, hogy minden gazdi felelőssen tartja a kedvencét és ivartalanítja, így a tüzelés miatti nyávogással kevesen találkoznak. Az ivarérett, nőstény macskáknál ugyanis a tüzelés igen hosszas és folytonos nyávogatással kísért, mellyel a kandúrokat csalogatják a házhoz. Ilyenkor is vannak egyéb kísérő tünetek, például a törleszkedés, dörgölőzés, de akár szokatlan agresszivitás is. Elkerülhető a cicák ivartalanításával, ami számos más okból (feleslege szaporulat elkerülése, egészségügyi kockázat stb) is kifejezetten tanácsos!

Feledékenység

Szintén idősebb cicákat érintő problémáról van szó, ami bizonytalanná és frusztráltá teszi a macskákat, ezért a megszokottnál jóval többet nyávognak.  A nyugdíjas bársonytalpúak ilyenkor sokkal többet alszanak, pihennek, nem csak az érzékszerveik, hanem a koordinációs készségük is jelentősen csökken. A folyamat sajnos visszafordíthatatlan, de sokat segít rajta a gazdi közelsége, támogatása és szeretete, illetve a mindennapok során kialakított napirend, ami állandóságot, valamilyen szintű stabilitást ad számára.

Magányosság, unalom

A nyávogás mennyiségének növekedése a legtöbb esetben az unalom jele a cicáknál, hiszen vannak esetek, amikor sokkal több törődést és játékot igényelnének a gazditól, mint amit mi képesek vagyunk nekik adni. Ez főleg  a sokat egyedül hagyott macskáknál figyelhető meg, de érintheti a magasan szocializált, nagyon társaságkedvelő bársonytalpúakat is. Ilyenkor saját maguk szórakoztatására és a gazdi figyelmének a felkeltésére is szolgál. A megoldás az interaktív játékok beszerzésén túl, egy másik cica, vagy háziállat örökbefogadása, befogadása is lehet, aki társként, barátként ott van a cica mellet és egymást elszórakoztatják az unalmasabb időkben.

Fontos!

Nagyon fontos dolog, hogy a nyávogás minden esetben kommunikációs eszköz a cica részéről, amivel valamit tudatni akar velünk és ehhez más eszköz nem áll rendelkezésére! Sok gazdi számára ez hosszú távon zavaró lehet, de még akkor sem szolgál okot arra, hogy kiabálás, vagy tettlegesség legyen rá a válasz! A türelem, a figyelem és a szeretet még a legkomolyabb problémán is segít, ráadásul az indulatok helyett így könnyebb megtalálni a nyávogást jelentő gond gyökerét is. Figyelj a cicádra!

Ezeket is olvasd el!

A macskák számára mérgező növények és mérgezésük fokozatai

10 tipp a macskák szorongásának és stressz-szintjének a csökkentésére!

A cica alapvető szükségletei 8 pontban! Csak ezekkel lehet boldog és kiegyensúlyozott a macskaélet!

A macskák kommunikációja és testbeszéde – Értsd meg mit próbál neked elmondani a cicád!

Minden macskának van kedvenc gazdája! Így választja ki!