Macskafajták

Különleges cicák – Egzotikus rövidszőrű (Exotic)

Az egyik legnépszerűbb fajta az egzotikus rövidszőrű, melyet a lusta ember perzsa macskájának tartanak. A tenyésztők a korai amerikai rövidszőrűt azért keresztezték a perzsával az 1950-es években, hogy az ezüstös színárnyalatot elérjék. Később más rövidszőrű fajtákkal is keresztezték, mint a burmai vagy az orosz kék. Amikor már a rövid szőrzet rögzült, megkezdődött a perzsákkal való visszakeresztezés. A végeredmény egy olyan macskafajta lett, mely a perzsa minden személyiségjegyével rendelkezik, csak éppen rövid, plüss-szerű, könnyen ápolható bundába van csomagolva. A fajtát, A Cat Fanciers Association 1967-ben ismerte el, exotic néven. Az exoticnak van egy hosszúszőrű változata is, ám ennél a típusnál sem olyan hosszú a bunda, mint amilyen a perzsáké. (A cikk az ajánló után folytatódik…)

Az egzotikus rövidszőrű akárcsak a perzsa, kedves, békés természetű, csendes, és könnyű vele együtt élni talán pont ezért annyira népszerű ez a fajta. Imádja, ha fésülik és babusgatják. Igazán jól az otthon melegében érzi magát. Az exotic aktívabb és kíváncsibb, mint a perzsa. Az exotic szeret ugyan a gazdájával játszani, legyen az bármilyen féle interaktív játék, erre azonban rá kell venni, mert magától nem fogja jelezni igényét. Mégis csak a legjobb dolog a gazdi mellett szunyókálni egész nap! Nagyon ragaszkodó, gazdiját hűségesen követi mindenhova. Tanulékony, játékos és beszédes fajta. Az exotic jól kijön a gyerekekkel, feltéve, hogy azok kedvesen és tisztelettel bánnak vele. A hangoskodást ez a fajta sem kedveli olyankor inkább elbújik. Kutyákkal is jól kijön. Nagyon jól alkalmazkodik a környezetéhez. A kandúrokat kedvesebbnek, hízelgőbbnek tartják, mint a nőstényeket, akik inkább tartózkodóak.

Az exotic igényei szerencsére nem túl nagyok: rendszeresen kapjon enni, játszanak néha vele egy kicsit, lehetőleg egy felhúzható egérrel, vagy bármivel, amit levadászhat, sok-sok-sok szeretet kell neki, és mindez persze állandó ismétlődésben. Ugye, hogy milyen egyszerű? Oh és a legjobb rész még nem is írtuk; elegendő heti két alkalommal átfésülni (ezért hívják a lusta ember perzsa macskájának). Ez a fésülgetés sem okoz különösebb nehézséget, mert az exotic macska teljes nyugalomban tűri, hiszen imádja a kényeztetést.

A szőrzet hosszától eltekintve a perzsa és az exotic ugyanolyan bájos, és ugyanolyan fizikai jellemzőkel bír. A fej nagy és kerek, akárcsak a szemek (ó az a cuki nézés hát ki bír ennek ellenállni). Az orr rövid, az arc kerekded, a fülek kicsik, végük lekerekített. A nyak vastag és rövid, a test erős és izmos. A lábak hosszúak, vastagok és erősek, a mancsok nagyok és kerekek. A farok rövid, de arányos a macska testhosszával. Az extrém exotic típus arca laposabb emiatt légzési nehézséggel küzdhet, a hagyományos vagy tradicionális exotic megjelenése régimódibb, az arc nem olyan lapos, az orr mélyebben helyezkedik el, így a légzés is könnyebb.

Minden perzsa és rövid szőrű egzotikus szín és változat előfordulhat lásd: fehér, vörös, krém, fekete, kék, csokoládé, lila, ezüst, arany kámea, teknőc-tarka, kék-krém, barna, lila-krém. A szem színe a szőrzet színétől függ ez lehet mélykék, fényes rézszín vagy éppenséggel mindkét oldalon eltérő színű a szem, például az egyik oldalon rézszín, a másikon kék stb…

  • Súly: 3,5-7 kg.
  • Várható élettartam: 12-14 év
  • Fajtabetegségek: légzőrendszerrel kapcsolatos problémák, könnycsatorna-problémák.

Nézd meg ezeket a macskafajtákat is!

Különleges cicák – A perzsa macska

Különleges cicák – Az abesszin macska

Különleges cicák – A homoki macska

Különleges cicák – A Maine Coon macska

Különleges cicák – A ragdoll macska

Különleges cicák – A bengáli macska

Különleges cicák – A Birman macska

Különleges cicák – A Geoffroy macska

Különleges cicák – Az egyiptomi mau macska

Különleges cicák – A Karakál macska

Különleges cicák – A karthauzi macska