Érdekességek

5 dolog, amit tudnod kell a kék szemű macskákról

Aligha tud egy igazi macskaszerető ember ellenállni az igéző cicaszemeknek, különösen ha az égszínkék csillogással varázsolja el! Annak ellenére, hogy minden cicaszem gyönyörű és könnyen el tudunk veszni a szépségükben, van valami igazán egyedi és különleges a kék színű macskaszemekben, ráadásul nem is túl gyakori az előfordulásuk. Összegyűjtöttünk néhány igen érdekes tényt ezekről a csodákról, nézd csak! Íme öt dolog, amit a kék szemű macskákról tudni kell!

1. Sok macskafajtának lehet kék szeme

Amint azt valószínűleg Te is tudod, sok különböző macskafajta rendelkezik különleges kék szemmel és vannak közöttük olyanok, melyek nem a véletlennek köszönhetik, hanem genetikailag kódolva van náluk a kék színű szem. Egyik ilyen például a ragdoll, érdemes azonban megemlíteni azt is, hogy a ragdollok között is van nem kifejezetten kékszemű.

Ezenkívül létezik egy macskafajta, amelyet Ojos Azulesnak hívnak, neve spanyolul „kék szemet” jelent. Ezeknek a macskáknak a szeme mélykék árnyalatú, ami nagyon egyedivé és különlegessé teszi őket.

2. A kék szemű macskák szerencsét hozhatnak

Az emberek szerint a fekete macskák balszerencsét hoznak (súlyos tévedés, ITT írtunk is róla), a kék szemű macskák pedig hatalmas szerencsével ajándékozzák meg gazdáikat. A tényt tudományosan senki sem tudta eddig alátámasztani, mint ahogy azt sem, hogy a cicák bundájának színe meghatározza mágikus erejüket, pedig ebből 11+1 színt is sikekrült összegyűjtenünk. Annyi azonban biztos, hogy minden egyes macska igazi különlegesség a gazdái számára, így ha van egy szőrös kis dorombolód, abban biztos lehetsz, hogy gyógyítja a lelked, a szellemed és tudományosan bizonyított, hogy a fizikai tested is!

A fehér színű, kék szemű cicáknál gyakoribb a süketség és a vakság előfordulási aránya

3. A kék szemű macskáknál gyakoribb a süketség

Nagyon fontos kiemelni, hogy ez általában a kék szemű, fehér macskák esetében fordul elő a leggyakrabban, de nem szabályszerű az előfordulása, kivételek mindig akadnak (például Milly cicám, aki egy hófehér perzsa és bár csak az egyik szeme kék, simán igaz lehetne rá a fenti állítás). A tudomány szerint a kék (vagy felemás szemmel született cicák) 30-40%-a lesz teljesen süket. A statisztika alól kivételt képeznek a sziámi cicák, akik a kék szemük ellenére tökéletes genetikával és hallással vannak megáldva, közöttük igen kevés a hallássérült.

4. A kiscicák kék szemmel születnek

Ha egy cica kék szemmel született, az nem jelenti azt, hogy felnőtt korában is kék szemű lesz. A kiscicáknak általában sötétebb kék színű a szemük, felnőtt korukra pedig ez bármilyen irányba változhat.  

5. A kék szemű macskáknál nagyobb a megvakulás kockázata

Tisztázzuk ezt az elején – nincs semmilyen bizonyíték vagy tudományos tanulmány, amely rámutatna arra a tényre, hogy a kék szemű macskák nagyobb eséllyel vakulnak (vagy süketülnek) meg, mint bármely más macska. Az előfordulási arány nagymértékben függ a cica színétől is, ugyanis a fehér macskáknál, akik kék (vagy felemás kék és zöld) szemmel élnek, vagyis heterokrómiában szenvednek, sokkal nagyobb.

A kék szemű macskák valóban igen különlegesek, de abban is egyetérthetünk, hogy mindenkinek a saját cicája a legszebb és a legegyedibb a világon. Mindegyik cica egy megismételhetetlen csoda, aki  olyan szeretetet képesek adni, ami boldogabbá teszi az életünket.

Ezeket is olvasd el!

Ilyenek a macskaszerető emberek a pszichológusok szerint

Így hat a macskamenta a macskákra

A macskák biztonságos kinti életmódja – Szabadság, kompromisszumokkal

Benti vagy kinti legyen a cica? Előnyök és hátrányok pro és kontra